DOC/ Serviciile publice în formă electronică vor fi prestate în mod prioritar

21 octombrie 2021, 07:27 IT 67
Servicii publice digitale.  Sursa: stiri.md

În cadrul ședinței de miercuri a Guvernului, 20 octombrie, a fost aprobată Legea cu privire la serviciile publice, care presupune prestarea serviciilor publice în formă electronică în mod prioritar, dar și dreptul beneficiarului serviciilor publice de a solicita prestarea unui serviciu la orice oficiu al prestatorului de servicii publice sau la orice centru multifuncțional sau centru unificat de prestare a serviciilor, indiferent de locul unde își are domiciliul, sediul sau viza de reședință.

Potrivit documentului, proiectul de lege prevede definirea clară a noțiunii de Servicii publice; reglementarea conceptului de eveniment de viață, servicii publice conexe asociate unui fapt de importanță deosebită pentru o persoană fizică sau persoană juridică de drept privat; implementarea serviciilor publice proactive care vor fi prestate din oficiu, fără necesitatea depunerii unor cereri sau demersuri din partea beneficiarilor; asigurarea cerințelor uniforme pentru interacțiunea prestatorilor cu beneficiarii serviciilor publice.

Apare o nouă abordare în prestarea serviciilor publice, conform principiului omnicanalității, adică deservirea cetățeanului prin multiple canale de prestare a serviciilor la alegerea consumatorului. Prin adoptarea Legii cu privire la serviciile publice se urmărește transpunerea în modul de prestare a serviciilor publice a principiului doar o singură dată, din care rezultă că beneficiarii de servicii publice furnizează autorităților publice date despre sine o singură dată, iar aceste date vor fi reutilizabile și accesate de oricare prestator de servicii publice”, se arată în nota informativă a Executivului.


Prin adoptarea Legii cu privire la serviciile publice, potrivit Guvernului, se urmărește transpunerea în modul de prestare a serviciilor publice a principiului doar o singură dată, din care rezultă că beneficiarii de servicii publice furnizează autorităților publice date despre sine o singură dată, iar aceste date vor fi reutilizabile și accesate de oricare prestator de servicii publice.

Alina
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media