R. Moldova nu va renunța, deocamdată, la schimbarea sezonieră a orei. Natalia Gavrilița: „Trebuie să fim într-un pas cu UE”

20 octombrie 2021, 16:34 Societate 116
Ceas.  Sursa: Guliver/GettyImages
Republica Moldova nu va renunța, deocamdată, la schimbarea sezonieră a orei. Guvernul a aprobat în ședința de miercuri, 20 octombrie, un aviz la proiectul de lege înaintat cu titlu de inițiativă legislativă de către deputatul Fracțiunii parlamentare a Partidului Politic „ȘOR” Denis Ulanov, prin care se amână renunțarea la schimbarea orei de două ori pe an, până la aprobarea deciziei în cauză de către Consiliul Europei.

„Ca toți cetățenii să înțeleagă: se discută la nivelul Uniunii Europene ca să nu se mai treacă la ora de iarnă. Această discuție încă mai merge, nu s-a luat nicio decizie. Anul acesta în UE va fi aplicată practica altor ani, adică se va trece la ora de iarnă. Trebuie să ne racordăm la aceleași practici și de aceea intervenim ca să fim într-un pas cu UE”, a explicat șefa Executivului, Natalia Gavriliță.

În Republica Moldova ora exactă este determinată de poziționarea geografică longitudinală a Chișinăului (longitudinea: 28,86), diferența față de GMT fiind de +2 ore. Republica Moldova face parte din Europa de Est, unde fusul orar reprezintă UTC+ 2 (ora universală coordonată). Datorită fusului orar, ora exactă din Republica Moldova este identică cu ora exactă din țările vecine Romania și Ucraina, precum și Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Bulgaria, Grecia, Turcia, Cipru, Siria, Libia, Egipt.

La 26 martie 2019, Parlamentul European a votat în favoarea renunțării la schimbarea sezonieră a orei, măsura urmând să fie aplicată din 2021. Însă, Consiliul Uniunii Europene încă nu a examinat-o și, respectiv, propunerea nu a fost adoptată și nu a intrat în vigoare.

„Având în vedere faptul că Republica Moldova este conectată la unele elemente ale Pieței Unice a Uniunii Europene prin intermediul Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, care, de altfel, nu stabilește vreun angajament al țării noastre cu privire la schimbarea sezonieră a orei, se indică necesitatea corelării deciziilor naționale ale Republicii Moldova cu privire la schimbarea sezonieră a orei sau renunțarea la o asemenea schimbare cu deciziile aplicate în cadrul Uniunii Europene, precum și în țările vecine pentru a evita eventualele impedimente pentru serviciile de transport de persoane și mărfuri. Reieșind din cele expuse, se consideră potrivită revenirea la problema privind renunțarea la schimbarea sezonieră a orei și stabilirea orei locale ca urmare a examinării suplimentare cu abordare de armonizare unitară la nivel regional”, se arată în hotărârea Guvernului.

De menționat că în acest an vom trece la ora de iarnă în noaptea de 30 spre 31 octombrie, când ceasul se dă cu o oră înapoi iar ora 4:00 va deveni ora 3:00.

Anastasia
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media