DOC/ Mitropolia Moldovei: „Diaconul Ghenadie Valuța a fost oprit de a săvârși cele sfinte și exclus din clerul Bisericii Ortodoxe din Moldova”

3 decembrie 2021, 12:24 Societate 359
Ghenadie Valuta la o conferinta de presa.  Sursa: ipn.md

Controversatul preot Ghenadie Valuță a fost oprit în a oficia slujbe și a fost exclus din clerul Bisericii Ortodoxe din Moldova. Decizia a fost luată ieri, 2 decembrie de Judecata Bisericească și intră în vigoare de astăzi, 3 decembrie.

Potrivit decretului, s-a constatat vinovăția preotului „exprimată prin agresiune fizică în privința membrilor familiei, comportamentului manipulator, demogogic și neadecvat unui slujitor bisericesc”. De asemenea, Valuță a fost declarat vinovat pentru „asumarea samovolnică a administrării treburilor parohiale și depășirea atribuțiilor crelicale”.


Preotul Ghenadie Valuța a ajuns în atenția opiniei publice în vara anului 2019, după ce a legat cu un lanț un câine de mașina sa și l-a târât pe drum, incidentul fiind filmat de niște trecători.

Cazul a fost condamnat dur de societate și de apărătorii drepturilor animalelor, însă instanța a refuzat să-l pedepsească, motivând că „acțiunile lui Valuța Ghenadie nu sunt prevăzute de legea penală ca infracțiune”.

În vara anului 2018, judecătoria Anenii Noi l-a declarat pe Valuță vinovat de instigarea la discriminare pe criterii de orientare sexuală și convingeri, după ce acesta a stropit-o cu agheasmă pe activista Angela Frolov, în februarie 2014. Instanța a decis că Valuță trebuie să-i achite lui Frolov un prejudiciu moral de 5.000 de lei.

Cristian
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmareste-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informatii de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media