ULTIMA ORĂ/ Turul 2 al alegerilor de la Bălți se va desfășura la 19 decembrie

6 decembrie 2021, 14:55 Politică 179
Comisia Electorală Centrală.  Sursa: Replica Media


ACTUALIZARE: 15.21
Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 6 voturi pro și 3 abțineri

ACTUALIZARE: 15:15
Potrivit proiectului de hotărâre a CEC, turul 2 al alegerilor primarului municipiului Bălți urmează să aibă loc la 19 decembrie, iar în buletinul de vot se vor regăsi primele 2 persoane în ordinea numărului total de voturi în primul tur. Dacă cineva dintre concurenți va renunța, va fi înlocuit de următorul pe listă. În aceste condiții, turul doi ar trebui să se desfășoare între candidatul independent Nicolae Grigorișin și candidatul PAS; Boris Marcoci. De menționat că următorul în listă, socialistul Alexandr Nesterovschi a acumulat cu 2 voturi mai puțin decât candidatul PAS.

Membrii Comisiei Electorale Centrale se reunesc într-o ședință. Pe ordinea de zi figurează un singur punct: cel cu privire la stabilirea datei de 19 decembrie pentru alegerile din turul doi pentri funcția de primar al municipiului Bălți. Ședința care inițial a fost programată la ora 14.00, va începe la 15.00.

Deocamdată nu este clar cine va participa la scrutin, în cazul în care proiectul de decizie va fi aprobat. Asta după ce candiata Șor, Marina Tauber a fost exclusă din alegeri, iar pe locul 2 și 3 s-au clasat independentul Nicolae Grigorișin și candidatul PAS, Boris Marcoci. Ședința poate fi urmărită mai jos:


Amintim că sâmbătă și duminică, au avut loc mai multe ședințe de judecată prin care candidata Partidului Șor, Marina Tauber a fost eliminată din cursa pentru primăria Bălți. Asta după ce a comis mai multe încălcări.

Comisia Electorală Centrală a decis suspendarea turului doi de scrutin de la Bălți. Decizia a fost luată imediat după ce Curtea de Apel din Bălți a menținut decizia primei instanțe care a anulat înregistrarea Marinei Tauber în scrutin. Ambele decizii au fost luate până la ora 7.00 când urmau să se deschidă secțiile de vot.

Reieșind din decizia adoptată, în această dimineață, de Comisie, cele 60 de secții de votare din circumscripția electorală municipală Bălți nr. 2 nu s-au deschis.

Astfel, astăzi, este organizat turul doi al alegerilor locale noi pentru funcția de primar doar în 5 localități din țară: satul Opaci, raionul Căușeni, comuna Hârtop, raionul Cimișlia, orașul Cupcini, raionul Edineț, satul Bălceana, raionul Hâncești și comuna Cneazevca, raionul Leova”, se arată în comunicatul CEC.

Judecătoria Bălți s-a pronunțat pentru excluderea din cursa electorală pentru Primăria Bălți a candidatei PP „Șor” Marina Tauber. Decizia a fost luată sâmbătă, 4 decembrie de către judecătoarea Natalia Costaș.

După anunțarea deciziei, Marina Tauber a declarat că este „un atac împotriva țării, mai ales împotriva orașului Bălți”.

Miercuri seara, Comisia Electorală Centrală a decis cu votul a 6 membri să recomande anularea înregistrării Marinei Șor în cursa pentru fotoliul de primar al mun. Bălți.

Urmare examinării rapoartelor privind finanțarea campaniilor electorale, a informațiilor disponibile în spațiul public, informațiilor prezentate de autoritățile publice, sesizărilor și plângerilor parvenite în adresa CEC, precum și audierilor din cadrul ședinței, a fost formulată o bănuială rezonabilă de utilizare, de către candidatul Marina Tauber și în interesul acesteia a unor fonduri financiare nedeclarate de circa 152 725 lei.

Totuși, urmare controlului efectuat și probelor colectate, Comisia a constatat, cu certitudine, utilizarea fondurilor nedeclarate în mărime de, cel puțin, 34 260 lei.

Mai mult, prin adunarea acestei sume, a cheltuielilor nedeclarate de 34 260 lei, la cheltuielile deja contabilizate şi prezentate la CEC, rezultă o sumă de cel puțin 9 514, 80 lei care depășește plafonul mijloacelor financiare ce pot fi utilizate pentru circumscripția electorală municipală Bălți.

Ambele fapte atestate de Comisie, adică folosirea de către concurentul electoral a fondurilor financiare şi materiale nedeclarate sau depășirea cheltuielilor peste plafonul mijloacelor din fondul electoral, cad sub incidența sancțiunilor prevăzute de legislația electorală.

Sancțiunea pentru aceste fapte este prevăzută de lit. a) alin. (5) art. 75 Cod Electoral și constă în anularea înregistrării concurentului electoral, la solicitarea organului electoral, prin hotărâre judecătorească definitivă.

În speță, e vorba de achitarea în numerar, de către un membru și angajat a Partidului Politic „Şor”, candidat la funcția de deputat în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, a unor servicii de alimentație (catering) prestate de către un agent economic pentru cel puțin 20 de voluntari, simpatizanți și membri a Partidului Politic „Şor”.

Aceștia din urmă, au fost transportați din alte localități ale țării și cazați din contul concurentului electoral într-o tabăra de odihnă din municipiul Bălţi, au desfășurat activități de agitație electorală în susținerea candidatului Partidul Politic „Șor” la alegerile locale noi din 21 noiembrie 2021, fapt confirmat și recunoscut, inclusiv, de către concurent.

Examinând rapoartele financiare ale concurentului electoral Partidul Politic „Șor” pentru perioada de până la 26 noiembrie 2021, s-a constatat că acestea nu conțin date care ar reflecta prestarea unor asemenea servicii.

Candidata Partidului Șor, Marina Tauber, și candidatul independent, Nicolai Grigorișin, au accedat în turul doi pentru a lupta la funcția de primar al municipiului Bălți.

Potrivit rezultatelor prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), pentru Nicolai Grigorișin au votat 6.951(20,93%) de bălțeni, iar pentru Marina Tauber - 15.918 (47,93%).

Candidatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Alexandr Nesterovschi, a reușit să câștige încredere a 4.677 (14,08%) de alegători, iar candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Boris Marcoci, cu două voturi mai mult - 4.679 (14,08%).

Cristian
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media