VIDEO/ Plafonarea taxelor locale, prevedere aprobată de PSRM și Partidul Șor în decembrie 2020, declarată neconstituțională

14 septembrie 2021, 14:36 Politică 89
captură foto de la ședința Parlamentului din 16 decembrie 2020.  Sursa: Parlamentuul RM/youtube.com

Curtea Constituțională a declarat în afara legii plafonarea taxelor locale - prevedere din politica bugetar-fiscală și vamală pentru 2021, proiect aprobat de coaliția formată atunci din deputații socialiști și cei din Platforma parlamentară „Pro Moldova”, dar și câțiva neafiliați, în cadrul ședinței parlamentare din 16 decembrie 2020.

Proiectul promovat intens de Ion Chicu, pe atunci prim-ministru susținut de majoritatea parlamentară PSRM - Șor, a fost atacat la Curtea Constituțională de Alexandr Slusari și Dinu Plîngău, la sfârșitul lunii decembrie 2020, pe atunci deputați ai Platformei Demnitate și Adevăr.

„Curtea Constituțională hotărăște:

1. Se admite sesizarea depusă de domnul Dinu Plîngău;

2. Se declară neconstituționale prevederile articolului 7, punctele 78 - 87, din legea nr. 257 din 16 decembrie 2020 cu privire la modificarea unor acte nromative”, a declarat președinta CC, Domnica Manole.

De menționat că niciun magistrat constituțional nu a avut vreo opinie separată la această hotărâre.Amintim că, pe fonul dezaprobării opoziției, proiectul care prevede plafonarea taxelor locale a fost aprobat în ședința plenară din 16 decembrie 2020, cu votul deputaților PSRM - Pro Moldova, din care făceau parte și cei din fracțiunea Șor, neafilițaii Eugeniu Nichiforciuc și Vlad Andronache, și deputatul independent Alexandru Oleinic.

captură foto de la ședința Parlamentului din 16 decembrie 2020

Inițiativa a stârnit un val de critici atât în rândul opoziției și experților, dar și în rândul primarilor care au organizat acțiuni de proteste.
Alina
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media