UPDATE 21:28. Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat luni că Franţa este hotărâtă să asigure că crimele de război comise de forţele ruse în Ucraina nu vor rămâne nepedepsite, reconfirmând că Parisul va dona un laborator mobil de analize ADN autorităţilor de la Kiev, potrivit Reuters.
După o convorbire telefonică, luni, cu omologul său ucrainean Vladimir Zelenskiy, Macron a salutat plecarea primei nave cu un transport de cereale din Odesa şi a spus că Europa va continua să contribuie la facilitarea exporturilor de cereale ucrainene atât pe mare, cât şi pe uscat.În cursul acestei convorbiri telefonice, care a durat o oră şi jumătate, preşedintele francez şi-a „reafirmat sprijinul pentru poporul ucrainean şi rezistenţa acestuia”, reiterându-şi „hotărârea de a asigura” că „crimele de război” care „s-au înmulţit” nu vor „rămâne nepedepsite”, a indicat Palatul Elysee, citat de AFP.
El l-a întrebat pe Vladimir Zelenskiy cu privire la „necesităţile militare, umanitare şi economice” ale Kievului, confirmând „dorinţa Franţei de a continua să susţină forţele armate ucrainene pentru a le permite să reziste în faţa agresiunii Rusiei”, a mai subliniat preşedinţia franceză.
UPDATE 20:20. Anatoli Ciubais, fost vicepremier rus și fost consilier special al lui Vladimir Putin, care a părăsit Rusia în circumstanţe obscure în luna martie, la scurt timp după invazia declanşată de Kremlin în Ucraina, s-ar fi îmbolnăvit subit şi a ajuns la sfârşitul săptămânii trecute la reanimare, iar opozanții ruși nu exclud posibilitatea ca el să fi fost otrăvit, pentru că știe multe secrete despre liderul rus, scrie Digi24.
Deşi presa rusă afirmă că Anatoli Ciubais ar suferi de o boală autoimună rară, unii dintre opozanţii ruşi, precum Mark Feighin, cred că fostul oficial s-ar putea să fi fost otrăvit, având în vedere cantitatea imensă de informaţii secrete pe care o deţinea despre Vladimir Putin, în a cărui instalare la putere, în urmă cu mai bine de două decenii, a fost implicat nemijlocit, relatează agenţia de presă ucraineană Unian, preluată de Agerpres.
Rusia fostului agent KGB Vladimir Putin are o istorie bogată în ceea ce privește eliminarea opozanților, principala metodă folosită în ultimii ani fiind otrăvirea, începând cu Alesksandr Litvinenko în 2006, în cazul căruia a folosit poloniu, și, mai recent, cu Serghei Skripal (2018) și Aleksei Navalnîi (2020), în cazul cărora a fost folosit noviciok.
UPDATE 19:50. SUA, Franţa şi Marea Britanie au cerut luni Rusiei să pună capăt retoricii sale nucleare „periculoase”, Washingtonul presând de asemenea Moscova şi Beijingul să înceapă negocieri asupra controlului armelor nucleare, relatează France Presse.
Într-o declaraţie comună, Franţa, Marea Britanie şi SUA, ţări aliate şi deţinătoare de arme nucleare, subliniază că „un război nuclear nu poate fi câştigat şi nu trebuie purtat niciodată” şi că „armele nucleare trebuie, atât timp cât vor exista, să servească doar unor scopuri de apărare, descurajare şi prevenire a unui război”.„În contextul războiului de agresiune ilegal şi neprovocat declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, noi cerem Rusiei să pună capăt retoricii sale nucleare şi comportamentului său iresponsabil şi periculos”, menţionează cele trei state cu ocazia deschiderii celei de-a zecea Conferinţe de examinare a Tratatului de neproliferare a armelor nucleare (TNP).
Într-un comunicat separat, preşedintele american Joe Biden a lansat luni un apel către Rusia şi China să înceapă negocieri cu privire la controlul armelor nucleare, afirmând că Moscova în special are datoria de a-şi manifesta responsabilitatea în această privinţă după invazia în Ucraina.
El a reiterat că administraţia sa este pregătită să „negocieze rapid” înlocuirea New START, tratatul ce plafonează forţele nucleare intercontinentale ale SUA şi Rusiei şi care va expira în 2026.
„Rusia trebuie să demonstreze că este pregătită să reia munca la controlul armamentului nuclear”, a declarat Biden.
„Dar negocierea necesită un partener benevol şi de bună-credinţă. Iar agresiunea brutală şi neprovocată a Rusiei în Ucraina a spulberat pacea în Europa şi constituie un atac împotriva principiilor fundamentale ale ordinii internaţionale”, a afirmat preşedintele american.
UPDATE 18:35. Uniunea Europeană a deblocat un ajutor financiar de 1 miliard de euro pentru Ucraina în scopul susţinerii bugetului acesteia şi a o ajuta să facă faţă consecinţelor financiare ale invaziei ruse, a declarat luni premierul ucrainean Denis Şmîgal.
„Acest miliard de euro face parte dintr-un amplu program de ajutor financiar pentru Ucraina în valoare totală de 9 miliarde de euro. Fondurile (europene) vor ajuta la finanţarea necesităţilor bugetare prioritare”, a indicat Şmîgal într-un mesaj postat pe contul său din Telegram.O primă tranşă de 500 milioane de euro a fost virată deja în contul Băncii Centrale a Ucrainei, potrivit premierului ucrainean, care a indicat că restul sumei este aşteptată să vină marţi, 2 august.
Consiliul Uniunii Europene a aprobat la 12 iulie acordarea unei asistenţe macrofinanciare de 1 miliard de euro Ucrainei în sprijinul economiei acesteia în contextul în care ţara trebuie să facă faţă unei invazii brutale a Rusiei, care a intrat deja în cea de-a şasea lună, notează Ukrainska Pravda.
UPDATE 17:45. Cotaţiile futures la grâu şi porumb au scăzut luni la bursa de la Chicago, după ce prima navă încărcată cu cereale din Ucraina a plecat din portul Odesa, în conformitate cu termenii acordului semnat cu Rusia, ceea ce a dat naştere la speranţe că Ucraina va putea relua exporturile de cereale la scară largă, transmite Reuters.
În jurul orei 10:56 GMT, la grâu, cel mai tranzacţionat contract la CBOT a scăzut cu 1,8% până la 7,93 dolari per bushel, în timp ce cotaţia porumbului a scăzut cu 2,2% până la 6,06 dolari per bushel.
Nava cargo Razoni sub pavilion panamez, încărcată cu 26.000 de tone de porumb a părăsit luni portul Odesa la ora 6:17 GMT cu destinaţia portul Tripoli din Liban. Nava este aşteptată să sosească la Istanbul în data de 2 august şi îşi va continua drumul spre destinaţie, după inspecţiile care vor fi efectuate la Istanbul.
UPDATE 16:28. Forțele ucrainene au recucerit peste 40 de așezări în regiunea cheie de sud a Hersonului, în timp ce Kievul încearcă să respingă trupele ruse într-o contraofensivă, a declarat luni guvernatorul local.
Moscova a ocupat aproape tot teritoriul regiunii importante din punct de vedere economic și strategic care se învecinează cu peninsula anexată Crimeea în primele zile ale invaziei sale, transmite Reuters.
Dar, în ultimele săptămâni, armata ucraineană, întărită de livrările de artilerie cu rază lungă furnizată de Occident, a căutat să organizeze o contraofensivă în zonă.
Forțele de la Kiev au efectuat lovituri asupra depozitelor și pozițiilor militare rusești din spatele liniei frontului și au lovit poduri care acționează ca rute cruciale de aprovizionare pentru trupele Moscovei în orașul Herson.
„Astăzi, 46 de așezări au fost deja dezocupate în regiunea Herson”, a declarat Dmitri Butri, șeful administrației regionale ucrainene, pentru televiziunea națională.
Butri a adăugat că majoritatea satelor recâștigate se află în partea de nord a regiunii, în timp ce altele sunt situate în partea de sud, aproape de Marea Neagră și de regiunea puternic bombardată Nikolaev.
Guvernatorul a spus că unele dintre satele recucerite „au fost distruse în proporție de 90 la sută și astăzi sunt încă sub foc constant”.
Butri a mai adăugat că situația umanitară din regiune este „critică” și a reiterat apelul autorităților către cei care rămân în zonă „să evacueze în regiuni mai sigure”.
UPDATE 15:45. Ucraina a primit un lot de încă patru sisteme de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS) fabricate în SUA, a declarat luni ministrul ucrainean al apărării.
Ministrul Alexei Reznikov a scris pe Twitter că este recunoscător pentru ajutorul acordat la întărirea armatei ucrainene.
4 additional HIMARS have arrived in🇺🇦. I’m grateful to @POTUS @SecDef Lloyd Austin III and 🇺🇸people for strengthening of #UAarmy
UPDATE 15:33. Biroul Procurorului General al Ucrainei a raportat că, în timpul ocupației ruse a regiunii Bucha din regiunea Kiev, un locuitor al satului Lubyanka a furnizat armatei ruse datele persoanelor care au participat anterior la operațiunea antiteroristă în estul Ucrainei, care a început în 2014.
Astfel de persoane, după cum reiese din raportul parchetului, puteau folosi arme de foc și rezista militarilor. Având astfel de date, militarii ruși au folosit tortura împotriva unuia dintre participanții la ATO, potrivit departamentului.
Nu este dat numele bărbatului care le-a furnizat rușilor informații, dar parchetul spune că cazul lui a fost deja trimis în judecată. Este acuzat de trădare.
Ocupația din Bucha, în primele săptămâni de război, a devenit unul dintre cele mai cunoscute episoade de violență militară rusă împotriva locuitorilor Ucrainei. Autoritățile ucrainene, după ce au recăpătat controlul asupra acestui teritoriu, au raportat sute de morți.
UPDATE 15:00. UE și NATO au salutat luni plecarea primei nave cu cereale din Ucraina, calificând ca fiind un „prim pas” către atenuarea crizei alimentare cauzate de invazia rusă, transmite The Guardian.
Dar purtătorul de cuvânt al UE, Peter Stano, a declarat că Bruxelles încă se așteaptă la „implementarea întregului acord și reluarea exporturilor ucrainene către clienții din întreaga lume”, relatează AFP.
Separat, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că aliații occidentali „suțin cu fermitate punerea în aplicare deplină a acordului pentru a atenua criza alimentară globală cauzată de războiul Rusiei în Ucraina”.
Anterior, Razoni, o navă de marfă înmatriculată în Sierra Leone, a părăsit portul ucrainean Odesa cu destinația Liban, cu un transport de 26.000 de tone de cereale.
A fost prima navă care a părăsit un port ucrainean de când Moscova și Kiev au semnat un acord intermediat de Turcia și ONU pentru a elibera transporturile de alimente în ciuda conflictului lor.
Vorbind cu serviciul extern al UE, Stano a acuzat Rusia că blochează transporturile „de luni de zile” și a remarcat că Rusia a lansat rachete în portul Odessa, în a doua zi după semnarea acordului.
El a dat vina pe penuria de alimente care afectează părți din Orientul Mijlociu și Africa pe „agresiunea neprovocată a Rusiei din 24 februarie și blocarea porturilor ucrainene și a exporturilor de cereale”.
UPDATE 14:01. Banca Rusiei a prelungit restricțiile privind retragerile de numerar în valută străină până la 9 martie 2023. În același timp, rămâne limita actuală de retragere dintr-un cont în valută sau depunere în valoare de 10.000 de dolari SUA sau euro.
Această regulă se aplică numai banilor care au fost primiți în cont sau depozit înainte de 9 martie 2022. Fondurile primite în cont sau depozit mai târziu de această dată, Banca Centrală se oferă să retragă în ruble la cursul pieței din ziua retragerii.
De asemenea, restricția actuală privind achiziționarea de valută rămâne în vigoare până anul viitor. Băncile pot vinde doar dolari americani și euro care au fost creditați în conturile lor după 9 aprilie 2022. Băncile pot vinde alte valute străine fără restricții.
Pentru companiile rusești, restricțiile privind cheltuielile de călătorie sunt prelungite până la 9 martie 2023. O persoană juridică nu poate cheltui mai mult de 5 mii de dolari SUA sau cel mult echivalentul acestei sume în euro, lire sterline sau yeni japonezi. Companiile nerezidente nu primesc numerar în dolari americani, euro, lire sterline și yeni japonezi, nu există restricții pentru restul monedei.
Acestea sunt răspunsul Băncii Rusiei la sancțiunile care, după invazia militară pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, au fost anunțate de Statele Unite și Uniunea Europeană, și anume, interzicerea importului de dolari americani și euro în Rusia.
UPDATE 13:00. Vicepreședintele Guvernului Federației Ruse, Marat Khusnullin, într-un interviu acordat pentru RBC, a vorbit despre planurile de restabilire a Mariupolului, transmite BBC. Cele mai importante afirmații:
- Azovstal se va deschide în modul technopark (ce înseamnă asta, nu a precizat viceprim-ministrul);
- Clădirile istorice din centrul orașului vor fi restaurate dacă sunt parțial distruse;
- Până în 2025, populația orașului este de așteptat să crească la 350 de mii de oameni;
- Construcția primelor dotări rezidențiale și sociale va fi finalizată până în septembrie;
- Infrastructura inginerească va fi înlocuită complet, vor fi create noi noduri de transport, inclusiv calea ferată;
- În numele lui Vladimir Putin vor apărea noi parcuri.
„Tot ce putem restabili, vom restabili. Tot ceea ce nu putem restaura, vom construi”, a spus viceprim-ministrul la o întâlnire cu președintele Rusiei.
Khusnullin a spus că alocarea de fonduri pentru refacerea teritoriilor autoproclamatelor DNR și LNR se va face fără reducerea cheltuielilor pentru dezvoltarea regiunilor rusești. Clădirile din Mariupol, conform Primăriei Mariupol, după două luni de lupte aprige au fost distruse în proporție de 90%.
Aproximativ 150 de mii de oameni au rămas în oraș. Nu toți locuitorii mai au curent electric, apă și gaz. Unii oameni încă locuiesc în pivnițe și gătesc la foc.
UPDATE 12:37. „Nikolaev al nostru. Bombardarea zilnică a clădirilor rezidențiale, școlilor și a altor infrastructuri sociale. Dar ocupanții nu au ținut cont de un lucru. Ucraina și poporul nostru sunt cu siguranță mai puternici decât orice rachete și obuze rusești. Indiferent cum ar încerca rușii să ne rupă spiritul, vom rezista. Și lupta pentru viitorul nostru liber pe pământul nostru natal”, a scris Vladimir Zelenskiy pe rețelele de socializare, atașând mai multe fotografii în care se reflectă atacurile ruse.
UPDATE 11:53. Ministerul rus al Apărării și-a publicat buletinul operațional zilnic, în care a susținut că a ucis încă cel puțin 250 de membri ai serviciului ucrainean și a rănit cel puțin aceelași număr.
Totuși, raportul acoperă câteva zile, enumerând atacuri despre care ministerul a spus că au avut loc în 28 iulie și 29 iulie.
Raportul enumeră o cantitate mare de echipament militar pe care Rusia spune că le-a distrus, precum și susține că a doborât 13 drone ucrainene.
UPDATE 11:24. Mecanismele acordului de export de cereale:
1. O coaliție de personal turc, ucrainean și ONU va monitoriza încărcarea cerealelor pe nave și se va asigura că acestea nu poartă arme;
2. Navele ucrainene vor ghida navele comerciale pe căi sigure prin zonele minate de-a lungul coastei;
3. Navele vor fi monitorizate de aceeași coaliție pe măsură ce traversează Marea Neagră spre strâmtoarea Bosfor.
sursa: The Guradian
UPDATE 10:43. Luni, la ora 9:15, prima navă cu produse agricole a părăsit portul Odesa, a declarat ministrul infrastructurii al Ucrainei, Alexandr Kubrakov.
Nava Razoni, sub pavilion Sierra Leone, se îndreaptă către portul Tripoli din Liban, transportând la bord 26.000 de tone de porumb ucrainean.
Securitatea coridorului este asigurată de ONU și Turcia, partenerii garanți ai Ucrainei.
În Odesa se află alte 16 nave, care au fost blocate de la începutul războiului, scrie ministrul.
Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de alimente. Reprezintă 42% din uleiul de floarea soarelui, 16% din porumb și 9% din grâu vândut pe piața mondială.
UPDATE 09:50. Autoritățile din Nikolaev raportează noi detalii despre bombardamentul nocturn al orașului.
În urma atacurilor cu rachete care au lovit sectorul privat, trei persoane au fost rănite. În plus, un incendiu a izbucnit pe teritoriul unei noi instituții medicale, relatează primarul orașului Alexander Senkevici.
Clădirea punctului medical a fost parțial distrusă.
Valul de explozie a doborât ferestrele clădirilor medicale învecinate. Nu au fost victime.
„Vom reconstrui! Vom restaura totul! Dar mai întâi, vom distruge fiecare terorist rus care a îndrăznit să vină pe pământul nostru", a scris primarul pe canalul său Telegram.
UPDATE 09:25. Informații britanice: Rusia este probabil să ajusteze planul ofensiv în Donbass
În ultimele patru zile, Rusia a continuat să lanseze atacuri tactice în zona Bakhmut, la nord-est de Donețk, dar s-a deplasat încet.
După cum au raportat săptămâna trecută autoritățile ucrainene, este probabil ca Rusia să mute o parte semnificativă a forțelor sale din sectorul de nord al Donbass în sudul Ucrainei.
Probabil că Rusia ajustează planul operațional pentru avansarea în Donbas, după ce nu a reușit să realizeze o descoperire operațională decisivă, în conformitate cu planul pe care l-a urmat din aprilie.
Cel mai probabil, Rusia și-a identificat frontul din Zaporojie drept o zonă vulnerabilă care trebuie consolidată.
UPDATE 09:20. Trupele ucrainene anunță despre pierderile rusești din ziua invaziei și până în prezent:
UPDATE 08:40. Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) nu a primit încă autorizaţia oficială de acces la închisoarea Olenivka din zona controlată de trupele ruse în estul Ucrainei, unde zeci de prizonieri de război ucraineni au fost ucişi într-un bombardament efectuat în circumstanţe neclare şi pentru care Rusia şi Ucraina se acuză reciproc, transmite AFP, citează Agerpres.
Ministerul rus al Apărării a transmis sâmbătă seară că a adresat CICR şi ONU o invitaţie pentru a se deplasa la faţa locului.
„Federaţia Rusă, în interesul unei anchete obiective asupra raidului împotriva centrului de detenţie de la Elenovka (Olenivka), din care a rezultat moartea unui mare număr de prizonieri de război ucraineni, a invitat oficial experţii ONU şi ai Comitetului Internaţional al Crucii Roşii”, a precizat Ministerul rus al Apărării.
Comitetul Internaţional al Crucii Roşii a cerut acces „în toate locurile unde au fost duşi morţii şi răniţii” şi a oferit de asemenea asistenţă pentru evacuarea răniţilor şi material medical.
Rusia susţine că atacul asupra închisorii a fost efectuat cu un lansator de rachete multiple HIMARS cu rază lungă de acţiune aflat în dotarea armatei ucrainene, care a primit până în prezent circa 12 lansatoare de acest fel din partea SUA. Potrivit Moscovei, în acel centru de detenţie se aflau în momentul atacului 193 de prizonieri de război ucraineni, dintre care 50 au fost ucişi şi 73 sunt răniţi.
De partea sa, preşedintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a acuzat Rusia pentru acest atac, pe care l-a calificat drept o „crimă de război rusă deliberată”.
UPDATE 07:50. Trupele de ocupație ruse au instalat reflectoare radar de-a lungul podului Antoniv care duce la Herson cu scopul de a să se proteja de atacurile cu rachete ale Forțelor Armate ucrainene, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), care fac referire la imaginile din satelit.
„Imaginile din satelit au arătat că trupele ruse au săpat tranșee în apropierea Podului Antoniv (pe malul drept al râului Nipro) și au instalat reflectoare radar de-a lungul podurilor rutiere și feroviare Antonivsk pentru a preveni loviturile cu rachete ucrainene”, se arată în raport.
ISW a adăugat că, judecând după filmările de pe rețelele de socializare, trupele ruse încearcă și ele să repare podul.
Vicepreședintele Consiliului Regional Herson Yuri Sobolevski a scris că ocupanții lucrează fără calcule de sarcină și planuri de inginerie, acoperind pur și simplu zonele deteriorate cu plăci.
UPDATE 07:30. Șeful regiunii Sumî,
Dmitri Jivițki, anunță că în ultimele 24 de ore, trupele ruse au bombardat regiunea Sumî de 7 ori, iar urmare a bombardamentelor inamice, un câmp din comunitatea Belopolska a luat foc și 25 de hectare de grâu au fost distruse.
În comunitatea Belopolsk, au avut loc bombardamente la periferia unuia dintre sate, rușii au deschis focul de trei ori din artilerie și mortiere. Cel puțin au fost lansate 24 de obuze. Două mașini civile au fost distruse, teritoriul fermei a fost avariat.
UPDATE 07:00. Primarul orașului Nikolev anunță noi bombardamente asupra localității.
„Nikolaiv este din nou atacat. Explozii puternice au răsunat în diferite zone ale orașului. Colectăm informații!” a scris el.
Bombardamentul a avut loc în timpul alertei aeriene, care a început la ora 1:37 în Nikolaev și regiune și a fost încă în desfășurare la orele 3:00.
Toate știrile desToate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie și 31 iulie.
IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.
