Este cea mai mare retragere unică de arme și echipamente din SUA și oferă o cantitate semnificativă de muniție, arme și echipamente suplimentare - tipurile pe care „poporul ucrainean le folosește atât de eficient pentru a-și apăra țara”.
Pachetul cuprinde următoarele capabilități:
- muniție suplimentară pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS);
- 75.000 de obuze de 155 mm;
- 20 de sisteme de mortiere de 120 mm și 20.000 de cartușe de mortiere de 120 mm;
- muniții pentru sistemele avansate de rachete sol-aer (NASAMS);
- 1.000 de rachete antitanc Javelin și sute de sisteme antirachetă AT4;
- 50 de vehicule blindate medicale;
- muniții antipersonal Claymore;
- explozibili C-4, muniții de demolare și echipamente de demolare;
- materiale medicale, care să includă truse de prim ajutor, bandaje, monitoare și alte echipamente.
De la începutul administrației Biden, Statele Unite au alocat Ucrainei aproximativ 9,8 miliarde de dolari sub formă de asistență de securitate. Din 2014, Statele Unite au angajat peste 11,8 miliarde de dolari în asistență de securitate pentru Ucraina.
Rusia își descrie războiul provocat în Ucraina ca fiind o „operațiune militară specială”, în timp ce atât UE cât și SUA condamnă cu fermitate atât decizia lui Putin de a recunoaște zonele necontrolate de guvern din Donețk și Luhansk, cât și agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei.
UE condamnă, de asemenea, implicarea Belarusului în agresiunea militară a Rusiei.
Liderii au cerut în repetate rânduri Rusiei să înceteze imediat acțiunile militare, să retragă necondiționat toate forțele și echipamentele militare din Ucraina și să respecte pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.
Totodată, ca răspuns la agresiunea militară, UE și SUA a extins masiv sancțiunile împotriva Rusiei, adăugând un număr semnificativ de persoane și de entități pe lista sancțiunilor și adoptând măsuri fără precedent.
