Urmărirea penală pe un episod din dosarul Frauda bancară a fost încetată. Procurorii anunță că vor contesta la Apel decizia primei instanțe

10 august 2022, 17:11 Justiție 715
Banca Socială.  Sursa: Agora

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță că urmărirea penală într-un episod al dosarului denumit generic „Frauda bancară”, care vizează Banca Socială, a fost încetată. Decizia a fost emisă de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, după ce o persoană, care potrivit procurorilor nu are niciun statut procesual, a contestat reluarea urmăririi penale.

Procuratura menționează că motivele clasării anterioare a dosarului nu a avut la bază considerente ale hotărârii Curții Supreme de Justiție din 10 mai 2018, care a respins un demers formulat împotriva acțiunilor Băncii Sociale de recuperare a banilor din „frauda bancară.”

În fond, autoritatea judecătorească a constatat că contractul vizat în dosar era fictiv și a fost elaborat cu intenția de a crea obligații artificiale și de a crea bani.

Acum, reluarea urmăririi penale din ianuarie 2022 dispusă de procurorul-șef interimar al PCCOCS, a fost contestată la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana.

Contestarea a fost depusă de către o persoană care nu este parte în dosar și căreia nu-i fusese atribuit vreun statut procesual de către procurorii PCCOCS.

Totuși, judecătorul i-a satisfăcut demersul și a dispus încetarea urmăririi penale, prin încheierea pronunțată luni, 8 august curent.

Procurorii PCCOCS urmează să o conteste la Curtea de Apel Chișinău, în vederea continuării investigării acestui episod al „fraudei bancare,” astfel încât persoanele care se fac vinovate să fie trase la răspundere, chiar dacă ar beneficia de influențe necorespunzătoare în sistemul justiției.

De menționat că Banca Socială a fost una din cele trei bănci jefuite de circa 13,7 miliarde de lei în perioada 2012 -2014.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media