SA „Cet-Nord” a achitat datoria istorică de 265 de milioane de lei către Moldovagaz. Spînu: Întreprinderea are cale liberă să se dezvolte și să presteze servicii de calitate oamenilor din Bălți

28 iulie 2022, 16:39 Economie 2819
CET Nord.  Sursa: cet-nord.md

SA „CET-Nord” a achitat integral datoria istorică către „Moldovagaz”, după ce astăzi, 28 iulie, a fost transferată ultima tranșă în valoare de 77 milioane lei, anunță ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Andrei Spînu.

„Din anul 2000 până la începutul anului 2018 CET-Nord a cumulat datorii în mărime de 265 milioane lei, dintre care în perioada 2018-2021 au fost achitate 188 mil., iar astăzi a fost încheiată ultima tranșă, reacreditată prin intermediul BERD. CET-Nord are cale liberă să se dezvolte și să presteze servicii de calitate oamenilor din Bălți!”, a scrie Spînu pe pagina sa de Telegram.

La 14 aprilie, Parlamentul a aprobat un acord de finanțare în valoare de 15 milioane de euro dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), destinat pentru realizarea proiectului „Sistemul termoenergetic al municipiului Bălți (SA „CET-Nord”)-Faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 15 milioane de euro, a fost semnat la 24 decembrie 2021. Din suma contractată, 9,5 milioane de euro vor merge pentru realizarea componentei investiţionale, iar 5,5 milioane de euro – pentru refinanţarea datoriei istorice.

Proiectul vine să soluționeze problemele tehnice, dar și problema datoriilor istorice față de furnizorul de gaze „Bălți-gaz”, deținut de către S.A. Moldovagaz, care, în lipsa unei intervenții prin acest acord poate duce la blocarea conturilor și la incapacitatea unității termoenergetice să asigure securitatea energetică atât la nivel local, cât național.

Proiectul presupune:

- instalarea punctelor termice individuale (PTI) la 166 blocuri locative (peste 22 mii apartamente);

- la 296 blocuri locative va fi modernizat sistemul intrabloc de distribuție a agentului termic și a apei calde;

- rambursarea în proporție de 100% a datoriilor istorice pentru gazele naturale consumate la aceste blocuri;

- producerea de apă caldă centralizată pentru aproape 200 mii apartamente din Bălți;

- producția de energie termică la CET-Nord va crește cu 17%, producerea de energie electrică va crește cu 34%.

Deputatul PAS, Radu Marian, a declarat că Guvernul depune eforturi pentru a aduce un proiect similar și în Chișinău.

Alina
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media