FMI estimează că pandemia de coronavirus va costa economia mondială cel puțin 12.500 de miliarde de dolari până în 2024

21 ianuarie 2022, 09:52 Economie 56
FMI.  Sursa: Reuters

Fondul Monetar Internaţional anticipează că va revizui în creştere estimarea conform căreia pandemia de COVID va costa economia globală 12.500 de miliarde de dolari până în 2024, a avertizat joi directorul general al FMI, Kristalina Georgieva.

Perturbările din lanţurile de aprovizionare, inflaţia şi înăsprirea politicii monetare „vor arunca peste tot apă rece asupra redresării”, a declarat Kristalina Georgieva, potrivit Reuters și Digi24.

Diferenţele semnificative dintre ratele de vaccinare şi adâncirea discrepanţelor între săraci şi bogaţi, cauzate de pandemie, alături de pierderile suferite în procesul de învăţare şi sporirea impactului de gen vor provoca mai multe proteste, tensiuni şi insecuritate, a apreciat oficialul FMI.

Săptămâna trecută, Georgieva avertiza că majorarea ratelor dobânzii, menită să combată inflaţia, ar putea exacerba divergenţele „periculoase şi extinse” referitoare la evoluţiile economice ale ţărilor dezvoltate şi în curs de dezvoltare.

Inflaţia nu este un fenomen universal, ci o problemă într-o serie de ţări şi în special în Statele Unite, a explicat oficialul FMI.

Rezerva Federală a SUA şi alte bănci centrale ştiu cum să gestioneze inflaţia, dar ar putea fi un act delicat de echilibrare, iar „efectele negative asupra pieţelor emergente ar putea pune paie pe foc divergenţelor”, a declarat Georgieva.

Diana
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media