Mesajul șefei statului, Maia Sandu, pentru aniversarea maestrului Eugen Doga: Muzica lui este în stare să facă armele să tacă

1 martie 2022, 20:26 Muzică 294
Maia Sandu și Eugen Doga.  Sursa: Facebook/MaiaSandu

Compozitorul Eugen Doga împlinește astăzi, 1 martie, 85 de ani. Cu această ocazie, Președinta Maia Sandu i-a făcut o vizită pentru a-l felicita.

La 1 martie, Republica Moldova mai are o sărbătoare - ziua de naștere a maestrului Eugen Doga. Am bătut azi la ușa Domniei sale pentru a-l felicita cu prilejul celei de-a 85-a aniversări, onorând un spirit de excepție și un talent de talie universală. L-am găsit energic și dârz, gata pentru concertul ce-i este dedicat în această seară. Am vorbit despre provocările prezentului, despre Moldova pe care vrem s-o creăm pentru generațiile ce vin, și despre pacea atât de necesară pentru un viitor prosper.

Născut într-o zi încărcată de simbolism, când muzica pe care a dăruit-o în peste opt decenii lumii se împletește, asemeni Mărțișorului, cu speranța, renașterea și dorința noastră de pace, Eugen Doga înseamnă valoare și caracter, talent și poziție civică, putere de a înfrunta greutățile și de a răzbate spre soare. A pornit prin viață venind de la Mocra, de peste Nistru, să învețe muzică la Chișinău, iar geniul său l-a dus în cele mai mari săli ale lumii. Muzica sa unește inimi și face oamenii mai buni.
În aceste zile, când frumusețea lumii e mai fragilă decât oricând, îi mulțumim lui Eugen Doga pentru frumusețe.

Se zice că, atunci când armele vorbesc, muzele tac. Dar muzica lui Eugen Doga este în stare să facă armele să tacă. Pace nouă tuturor”, este mesajul Maiei Sandu.

În municipiul Chișinău, anul 2022 este declarat Anul Cultural Eugen Doga, astfel că în capitală urmează a fi realizate proiectele începute împreună cu maestrul.

Eugen Doga este un compozitor de talie universală. A scris muzică pentru circa 200 de filme; romanţe, cantate, piese instrumentale, simfonii, cântece de estradă etc. Celebra compoziţie din filmul „Tandra şi gingaşa mea fiar” este supranumită „cel mai frumos vals de iubire al secolului al XX-lea”.

Eugen Doga s-a născut la 1 martie 1937, în satul Mocra, raionul Rîbniţa.

Strada pietonală din centrul capitalei și o şcoală municipală de muzică poartă numele maestrului.

Din 2007, Eugen Doga este cetăţean de Onoare al municipiului Chişinău.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media