Într-un comunicat de presă, Ministerul Mediului declară că a sesizat Serviciul Vamal despre necesitatea intensificării controalelor și atenționează că interdicția la importul deșeurilor de metale feroase din UE nu a fost scoasă pentru Republica Moldova.
„Serviciului Vamal a fost sesizat de către Ministerul Mediului despre necesitatea intensificării controalelor, luând în considerație condiția existenței autorizației de gestionare a deșeurilor pentru agenții economici care exercită asemenea operațiune pe teritoriul Republicii Moldova.
Atenționăm că interdicția la importul deșeurilor de metale feroase din UE nu a fost scoasă pentru Republica Moldova. Agenții economici înregistrați în Republica Moldova, ce dețin autorizație de gestionare a deșeurilor au posibilitate să colecteze, transporte, valorifice și elimine deșeurile.
Cei care nu dețin astfel de autorizații sunt sancționați conform legii de organele de drept și mediu. Totodată, precizăm că interdicția de import se referă la deșeuri de metale feroase și neferoase, dar nu la materia primă, care nici nu este obiectul autorizației de mediu”, precizează Ministerul Mediului.
În context, ministerul punctează că acțiunile recente desfășurate de Serviciul Vamal sunt în limitele cadrului normativ în vigoare.
„Ministerul Mediului, declară cu fermitate că nu intervine cu favorizări în cazurile când sunt depistate încălcări de legislație de mediu și nu intenționează să faciliteze acțiunile ce duc la poluarea mediului. Insinuările apărute recent în presă sunt neîntemeiate și nu favorizează dialogul pentru soluționarea problemelor de mediu care s-au sedimentat în teritoriul Republicii Moldova mai bine de 30 de ani”, mai susțin reprezentanții ministerului, adăugând că resping orice acuzație adusă instituțiilor de mediu privind subiectului reflectat în presă pe cazul camioanelor oprite la podul de la Rezina.
Amintim că, mai multe camioane de mare tonaj încărcate cu fier uzat au fost filmate în timp ce se deplasează în direcția raionului Rîbnița. Fostul deputat al Platformei DA, Alexandr Slusari, a sugerat că încărcăturile sunt destinate Uzinei Metalurgice de la Rîbnița, una din cele mai importante surse de venit pentru autoritățile de la Tiraspol, și a acuzat în acest fel guvernarea de toleranță față de că ar susține regimul separatist.
De cealaltă parte, deputatul PAS, Radu Marian, a reacționat la imaginile video și a reiterat că importul de metale din UE către această uzină este interzis, în același timp, este permisă transportarea metalului uzat de pe teritoriul Republicii Moldova.
Anterior, Zona de Securitate a scris despre faptul că Uzina Metalurgică din Rîbnița rămâne fără metal, această întreprindere fiind printre cei mai mari contribuabili a bugetului din care există regiunea separatistă, iar lipsa metalelor este din cauză că Uniunea Europeană nu mai exportă deșeuri de metale în Moldova. Zona de Securitate scrie că Tiraspolul ar fi pus în nenumărate rânduri presiune pe Chișinău să ceară reluarea importului de deșeuri metale în țară.
Potrivit sursei, Uzina Metalurgică din Râbnița importa până în noiembrie 2021 de pe piața UE circa 70% și doar 30% de pe local. În luna septembrie, din România – stat UE, uzina a adus 42 de mii de tone, iar în octombrie – 44 de mii de tone de fier uzat, cantități ce îi permit în prezent să funcționeze, având încă stocuri.
