Ministerul de Externe de la Chișinău a transmis condoleanțe în urma cutremurului din Turcia și Siria

6 februarie 2023, 10:10 Politică 183
Cutremur în Turcia, 6 februarie 2023.  Sursa: Twitter

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a transmis un mesaj de condoleanțe în legătură cu seismul produs luni dimineața în Turcia și Siria, soldat cu peste 500 de morți și mii de răniți. Într-un mesaj publicat pe contul său de Twitter, ministrul de Externe Nicu Popescu a spus că Chișinăul urmărește îndeaproape veștile tragice din țările puternic afectate de calamitate și și-a exprimat speranța pentru recuperarea cât mai grabnică a răniților.

„Urmărim îndeaproape veștile tragice din Turcia și Siria, ambele state fiind puternic afectate de un cutremur dezastruos. Exprimăm din numele Republicii Moldova cele mai sincere condoleanțe familiilor victimelor, în timp ce ne exprimăm speranța pentru recuperarea cât mai grabnică a răniților.” - a declarat șeful diplomației din Republica Moldova Nicu Popescu pe Twitter.

Seismul cu magnitudinea 7,9 a avut loc la ora locală 04:17 (01:17 GMT), la o adâncime de aproximativ 17,9 kilometri, și a fost urmat de cel puțin 18 replici cu o magnitudine de peste 4, potrivit Serviciului Geologic al Statelor Unite (USGS), citat de CNN.

Cea mai puternică replică de până acum a fost înregistrat la doar 11 minute după primul cutremur și a avut o magnitudine de 6,7, a precizat USGS.

Cel mai recent bilanț al victimelor cutremurului care a zguduit luni dimineață sudul Turciei a crescut la 284 de morți și 2.323 de răniți, a anunțat vicepreședintele Fuat Oktay într-o conferință de presă.

În Siria - cel puțin 237 de oameni au fost uciși și 639 au fost răniți în Alep, Hama, Lattakia și Tartous, potrivit ministerului sirian al Sănătății.

Experții spun că este posibil să fie înregistrate noi replici puternice în orele și chiar în zilele următoare.

Seismele au fost resimţite în toată zona de sud-est a Turciei, dar şi în Liban, Siria şi în Cipru. Situată în zona unor plăci tectonice importante, Turcia este afectată deseori de cutremure.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media