OMS: Aproximativ 23 de milioane de oameni afectați de cutremurele de luni. Bilanțul morților a depășit 5 000

7 februarie 2023, 13:45 Externe 134
Oameni și echipele de urgență salvează o persoană dintr-o clădire prăbușită din Adana, Turcia, pe 6 februarie 2023.  Sursa: Agenția IHA/AP

Peste 23 milioane de persoane au fost afectate de puternicele cutremure devastatoare cu magnitudinea 7,7, respectiv 7,6, care au lovit luni regiunea de frontieră turco-siriană, la distanță de 9 ore unul de altul, potrivit estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Conform celor mai recente bilanțuri publicate marți, peste 5.000 de oameni au murit (bilanțurile sunt încă provizorii), în Turcia și Siria, iar temperaturile extrem de scăzute, zăpada și ploaia împiedică eforturile de căutare a supraviețuitorilor în timpul nopții, în timp ce cei aflați sub dărâmături strigă după ajutor.

Adelheid Marschang, ofițera superioară pentru situații de urgență al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a declarat marți că aproximativ 23 de milioane de oameni, inclusiv 1,4 milioane de copii, ar putea fi expuși în Turcia și Siria în urma cutremurului și a replicilor acestuia care au distrus mii de clădiri, scrie Digi24.ro.

OMS trimite provizii de urgență în ambele țări, inclusiv truse chirurgicale pentru traumă și urgență, și activează o rețea de echipe medicale de urgență. „Acum este o cursă contra cronometru”, a spus directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Fiecare minut, fiecare oră care trece, șansele de a găsi supraviețuitori în viață se reduc”.

Numărul morților a depășit deja 5.000 în Turcia și Siria.

În același timp, oficialii turci estimează că circa 13,5 milioane de oameni au fost afectați doar în Turcia.

„Acest cutremur i-a afectat în mod direct pe 13,5 milioane dintre cetăţenii noştri”, a declarat marţi ministrul turc pentru urbanism, Murat Kurum. Operaţiunile de salvare continuă, a precizat el.

Unele drumuri sunt în continuare inaccesibile şi se lucrează în prezent pentru ca ele să devină din nou practicabile. În unele regiuni nu există apă curentă, însă se depun eforturi pentru a repara pagubele cât mai repede posibil şi pentru ca oamenilor să le fie furnizată apă potabilă, a detaliat ministrul turc.

„Durerea este de nedescris”, a subliniat el, adăugând că fiecare oră este preţioasă. Murat Kurum a încercat să-şi încurajeze compatrioţii, subliniind că la precedentele cutremure mai multe persoane au fost salvate chiar şi după 100 de ore.

„Fluxul de ajutoare peste graniță în nord-vestul Siriei va fi probabil perturbat sau este deja perturbat din cauza pagubelor provocate de cutremur. Acest lucru în sine este o criză uriașă", a spus Adelheid Marschang.

Alături de ea, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a început prin a cere un minut de reculegere pentru victime. „Vom lucra îndeaproape cu toți partenerii pentru a sprijini autoritățile din Turcia și Siria în orele și zilele critice care urmează, precum și în lunile și anii care vor urma, pe măsură ce ambele țări se refac și se reconstruiesc", a spus el.

El a anunțat „trei zboruri charter către ambele țări" cu provizii medicale, inclusiv truse chirurgicale, de la centrul logistic umanitar din Dubai.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media