„Noi vedem finalitate pe anumite subiecte, în primul rând că firme internaționale de avocatură, cu reputație, nu mai lucrează pentru acești fugari. În al doilea rând, vedem că nu se fac tranzacții financiare, ați văzut că nu mai avem acele elemente plătite, nu mai sunt atât de active pe străzile Chișinăului. Deși nu mai este direct legat de sancționare, am văzut și decizia instanței privind întoarcerea Aeroportului.
Avem mai multe elemente care se întâmplă și în plan internațional și național. Am auzit și despre bunuri confiscate, dar, deocamdată, nu vom da detalii până nu vom avea toată informația disponibilă și până nu vom ști care sunt procedurile. Aceste sancțiuni vor duce la consecințe și mai importante odată cu transpunerea în legislația națională a acestor sancțiuni”, a declarat Gavrilița într-o conferință de presă.
Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a adăugat că imediat cum a fost adoptată decizia SUA privind includerea pe lista de sancțiuni, „CSE s-au adoptat anumite măsuri de precauție, imediat, provizorii, care se implementează inclusiv astăzi, dar măsurile concrete și de durată vor fi luate prin această lege despre care v-am vorbit”.
Gavrilița a spus că nu deține deocamdată informații despre ce active anume vor fi „înghețate” în Marea Britanie, odată ce autoritățile de acolo i-au inclus pe cei doi cetățeni ai Republicii Moldova pe lista lor de sancțiuni pentru acte de corupție, dar a precizat că „odată ce se impun sancțiuni, aceste active ies la iveală când băncile nu mai permit tranzacțiile și că asemenea informații vor ieși la iveală pe parcurs.
„Noi avem indicii despre anumite active adiționale despre care nu am știut, de o posibilă apartenență la cele care au fost incluse pe lista sancțiunilor din SUA, dar încă avem procese care se realizează în colaborare cu organele de drept ale altor țări”, a mai adăugat prim-ministra.
Amintim că Ministerul de Externe al Regatului Unit a anunțat că a elaborat o nouă listă de „30 de personalități” care vor fi sancționate pentru acte de corupție și alte crime grave, printre care se numără Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor.
Astfel, orice active deținute de fugarii Plahotniuc și Șor în Regatul Unit sau în oricare dintre teritoriile de peste mări ale Regatului Unit, cum ar fi Insulele Virgine Britanice sau Insulele Cayman, vor fi înghețate. La fel, se va interzice orice tranzacţie economică cu oricare dintre persoanele sancţionate, cărora li se interzice de acum înainte intrarea în Regatul Unit.
Decizia Marii Britanii de a-i include pe Șor și Plahotniuc pe lista sa de sancțiuni vine după ce Șor și Plahotniuc au apărut pe lista sacțiunilor în SUA
