Ambasadorul SUA în R. Moldova, despre semnarea contractului de Enegocom și Centrala de la Cuciurgan: „Reprezintă un pas important în eforturile Moldovei de a-și consolida securitatea energetică”

6 decembrie 2022, 17:57 Politică 293
Ambasadorul Kent Logsdon și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu.  Sursa: Ambasada SUA în Moldova

Ambasada SUA în Republica Moldova anunță că ambasadorul Kent Logsdon a avut o convorbire telefonică cu viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu. Oficialii au discutat despre contractul semnat de Enegocom și Centrala de la Cuciurgan.

„Ambasadorul Logsdon a avut o convorbire telefonică cu viceprim-ministrul Andrei Spînu și a felicitat Moldova cu ocazia încheierii unui acord cu „Moldavskaya GRES” pentru furnizarea energiei electrice. Acest acord reprezintă un pas important în eforturile Moldovei de a-și consolida securitatea energetică și de a minimiza creșterea prețurilor pentru consumatori”, este menționat în comunicatul emis de Ambasadă.

Totodată, ambasadorul a promis sprijinul continuu al SUA pentru necesitățile de energie și electricitate ale Republicii Moldova.

Într-un mesaj publicat de Spînu pe rețele de socializare, acesta a mulțumit pentru suportul pe care SUA îl oferă țării noastre pentru depășirea crizei energetice.

„Am avut o discuție telefonică cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. I-am mulțumit pentru tot suportul pe care îl oferă țării noastre pentru depășirea crizei energetice.

O echipă de experți, din cadrul programului USAID Securitatea Energetică a Republicii Moldova, lucrează cot la cot cu echipa și colegii mei”, a menționat Spînu.

Pe parcursul zilei de marți, 6 decembrie, instituția prezidențială a publicat un comunicat în care este menționat că Maia Sandu consideră că Executivul trebuie să comunice cât mai eficient despre acțiunile întreprinse pentru asigurarea populației cu resurse energetice, dar și să prezinte opțiuni de reorganizare a sectorului energetic.

„Securitatea energetică este un element foarte important al securității țării și fiecare cetățean trebuie să fie informat despre deciziile luate in acest domeniu. Guvernul este dator să explice clar și fără întârziere toate acțiunile întreprinse pentru asigurarea cu energie electrică și gaze naturale pentru luna decembrie și perioada următoare, astfel ca societatea să înțeleagă care au fost circumstanțele și condițiile ce au determinat deciziile adoptate”, a declarat președinta Maia Sandu.

De asemenea, șefa statului a subliniat că Guvernul trebuie să lucreze, în regim urgent, la reorganizarea sectorului energetic.

„Situația tot mai complicată din domeniul energetic și nevoia de a urgenta elaborarea soluțiilor pe termen mediu și lung reconfirmă necesitatea reorganizării activității Guvernului în acest domeniu, așa cum a fost menționat și la ședința Consiliului Suprem de Securitate din 24 noiembrie 2022”, a spus Președinta Maia Sandu.

Lidera de la Chișinău a menționat că Guvernul trebuie să acorde atenție sporită domeniului energetic și a solicitat, în acest context, cabinetului de miniștri să prezinte în timp util opțiunile de reorganizare a sectorului.

La 3 decembrie, Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat că SA Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan, pentru luna decembrie, la un preț de 73 de dolari pentru MW. Totodată, ministrul a precizat că întreg volumul de gaze procurat de „Moldovagaz” pentru luna decembrie, de 5,7 milioane de metri cubi, va reveni Centralei de la Cuciurgan în schimbul a 20% de energie electrică consumată de malul drept al Nistrului.

Șeful „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a confirmat situația și a anunțat că pentru luna decembrie Moldovagaz va procura de la Energocom 3,5 milioane de metri cubi de gaze naturale pentru cetățenii de pe malul drept al Nistrului.

Această decizie a Guvernului a stârnit un val de critici în spațiul public. În replică, ministrul Spînu a argumentat că dacă autoritățile de la Chișinău nu ajungeau la o înțelegere cu reprezentanții de la Tiraspol cu privire la contractul de livrare a energiei electrice, curentul electric s-ar fi scumpit până la aproximativ 8 lei/ kWh.

În actualele condiții, reprezentanții guvernării au declarat că tariful la energie ar putea să scadă cu aproximativ 25%. Astfel, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a dispus prin dispoziția din 5 decembrie, ca furnizorii de energie electrică ÎCS „Premier Energy” SRL și SA „ FEE - Nord” să înainteze către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), în termen de o zi lucrătoare de la data semnării noilor contracte de procurare a energiei electrice, cererea de ajustare a prețurilor reglementate pentru furnizarea energiei electrice.

Actualmente, cei din centrul și sudul R. Moldova achită 5,91 lei/kWh, iar consumatorii „FEE-Nord”, din nordul țării, achită 5,60 lei/kWh.
Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media