LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 317. Armata rusă pregătește „atacuri teroriste” în preajma bisericilor de Crăciun pe stil vechi/ Alexei Arestovici: Rusia a adunat 200.000 de soldați în apropiere de Bahmut

6 ianuarie 2023, 10:08 Ucraina 286
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în cea de-a 317-a zi de rezistență eroică în fața invaziei rusești declanșate la 24 februarie 2022 printr-un decret semnat de liderul rus, Vladimir Putin, cu privire la „denazificarea și demilitarizarea poporului ucrainean.”

Anunțul brusc al unei „încetări a focului” de către președintele rus Vladimir Putin în ziua de Crăciun pe rit vechi este probabil o operațiune de informare pentru a afecta reputația Ucrainei, potrivit Institutului american pentru Studiul Războiului (ISW). În același timp, președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy consideră că propunerea unui „armistițiu de Crăciun” din partea lui Vladimir Putin este o încercare de a lua o pauză pentru a continua războiul cu o vigoare reînnoită.

Preşedintele american Joe Biden a apreciat că Vladimir Putin caută „o gură de aer” prin lansarea unui armistiţiu de 36 de ore în Ucraina cu ocazia sărbătorii de Crăciun după calendarul iulian, iar ministra de Externe a Germaniei a estimat că că „pretinsa” încetare a focului rusă în Ucraina cu ocazia Crăciunului nu va aduce „nici libertate, nici securitate persoanelor care trăiesc cu teama zilnică sub ocupaţia rusă”.

UPDATE 18:00. În decembrie și ianuarie, Emiratele Arabe Unite (EAU) au livrat Ucrainei 2.500 de generatoare ca parte a ajutorului umanitar de 100 de milioane de dolari, a anunțat Fondul de proprietate de stat al Ucrainei.

Astfel, primele 1.200 de generatoare au fost furnizate Ucrainei în luna decembrie și au fost trimise în regiunile cele mai afectate de agresiunea rusă - regiunile Herson, Donețk, Luhansk, Odesa, Nikolaiv, Zaporojie și Kiev. Acolo, aceste dispozitive au fost predate unor instituții de sănătate, de educație și de infrastructură critică.

Fondul Proprietății de Stat a anunțat pe 6 ianuarie transferul celui de-al doilea lot de 1300 de generatoare, care sunt deja livrate în regiunile afectate de agresiunea rusă. Acestea sunt generatoare de uz casnic cu o capacitate de 3,5 până la 8 kilowați.

Ministrul de stat pentru cooperare internațională, Reem bint Ibrahim Al Hashim, a declarat că această asistență pentru Ucraina „provine din credința EAU în importanța solidarității umane, în special în caz de conflict” și face parte din eforturile continue ale țării de a atenua consecințele umanitare cauzate de război.


UPDATE 17:40. Alexei Arestovici, consilier al biroului prezidențial ucrainean, a comentat pregătirile rușilor pentru noi operațiuni ofensive, scrie UNIAN.

„Mobiștii” ruși, doar cei norocoși care nu au fost aruncați imediat pe front, care s-au antrenat acolo timp de 2-3 luni, s-au alăturat unităților de cadre. Acum, aceste unități, companie cu companie, batalion cu batalion, sunt trimise cu precizie pe front. Nu sunt zeci de mii, sunt totuși zece mii. Dar procesul a început, se vor aduna, se adună deja”, spune Arestovici.

Arestovici a declarat că Rusia a adunat 200.000 de soldați în apropiere de Bahmut, dar această cifră nu ar trebui să-i sperie pe ucraineni, deoarece există puțini luptători instruiți printre acest număr de ocupanți.

„Trebuie să ne asigurăm că această tentativă de ofensivă este ultima pentru Federația Rusă. Și aceasta este sarcina principală, tocmai această sarcină este discutată acum de partenerii internaționali, astăzi a avut loc o reuniune a comandantului suprem suprem în care s-au discutat și toate aceste probleme, și anume cum să facem ca ofensiva să fie ultima pentru Federația Rusă", a adăugat Arestovici.

Arestovici a mai adăugat că, în ciuda minții mioape a comandanților armatei ruse, ocupanții au înțeles că merită să renunțe la o ofensivă în regiunile Zaporojie sau Harkiv.

„Rusia își va arunca toate forțele asupra Donbasului”, a declarat consilierul Oficiului prezidențial ucrainean.


UPDATE 17:00. Invadatorii ruși se pregătesc pentru atacuri teroriste asupra bisericilor din teritoriile ocupate temporar de Ucraina în ziua de Crăciun 2023. Cetățenii nu ar trebui să viziteze locurile în care ar putea fi aglomerație, a declarat ministra pentru reintegrarea teritoriilor ocupate temporar, Irina Vereșciuk, pe pagina sa de Telegram.

„Există informații potrivit cărora rușii pregătesc atacuri împotriva Crăciunului ortodox în bisericile din teritoriile ocupate temporar. Îi îndemn pe cetățeni să fie atenți și, dacă este posibil, să se abțină de la vizitarea locurilor cu mare aglomerație de oameni. Aveți grijă de voi înșivă și de cei dragi vouă”, a spus Vereșciuk.


UPDATE 16:30. Rusia este cea care a declanşat războiul în Ucraina, iar preşedintele Vladimir Putin „îl poate opri astăzi”, retrăgându-şi trupele din ţara vecină, a reacţionat vineri NATO la anunţul făcut în cu o zi în urmă de şeful statului rus privind instituirea unilaterală a unui armistiţiu de 36 de ore în conflictul din Ucraina cu ocazia sărbătoririi Crăciunului pe stil vechi, potrivit EFE, citează Agerpres.

Într-un comunicat, purtătoarea de cuvânt a Alianţei Nord-Atlantice, Oana Lungescu, s-a referit la răspunsul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelensiki, care a acuzat Rusia că vrea să „folosească Crăciunul ca acoperire” pentru a opri înaintarea armatei ucrainene în Donbas şi pentru a aduce echipamente şi muniţii mai aproape de poziţiile sale.

„Preşedintele Zelenskyi a clarificat poziţia Ucrainei cu privire la această aşa-zisă încetare a focului. Acest război a fost declanşat de Rusia, iar preşedintele Putin îl poate opri astăzi, retrăgându-şi trupele din Ucraina. În schimb, am văzut cum forţele ruse lansează de mai multe luni atacuri cu rachete şi drone asupra oraşelor şi infrastructurii civile” din Ucraina, a spus Lungescu.

Aceste atacuri, a adăugat ea, au avut loc, de asemenea, de Crăciun (după calendarul gregorian) şi de Anul Nou, în timp ce, potrivit Moscovei, decizia lui Putin este un răspuns la apelul patriarhului Kirill, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, privind instituirea unui armistiţiu de Crăciun, pe care credincioşii ortodocşi de rit vechi îl sărbătoresc pe 7 ianuarie.

„NATO va continua să sprijine Ucraina pentru a-şi proteja dreptul la autoapărare, consacrat în Carta Naţiunilor Unite”, a mai adăugat purtătoarea de cuvânt a Alianţei Nord-Atlantice.

UPDATE 15:50. Ca urmare a bombardamentelor și a deteriorării infrastructurii, 23.894 de consumatori din 73 de localități din regiunea Zaporojie au rămas fără alimentare cu energie electrică.

Ieri, specialiștii companiei regionale de electricitate au restabilit alimentarea cu energie electrică a 7.268 de consumatori. De asemenea, aceștia au reparat avariile din rețelele electrice din districtul Stepnohirsk, care au apărut în urma bombardamentelor rusești.

Acest lucru a permis restabilirea alimentării cu energie electrică a 5.950 de consumatori.

În departamentul raional Orihiv, alimentarea cu energie electrică a fost restabilită pentru 1.316 abonați care nu aveau curent electric din cauza bombardamentelor. În filiala Guliaipil, lucrările de reparații nu au fost efectuate pe 5 ianuarie din cauza ostilităților active și a lipsei de acces la locurile afectate.
UPDATE 15:15. În urma bombardamentului rusesc asupra satului Primorske, regiunea Zaporojie, la 5 ianuarie, două persoane au fost ucise și rănite, potrivit Poliției din regiunea Zaporojie.

Forțele de ocupație au bombardat localitatea Vasilivskiy din regiunea Zaporojie cu lansatoare multiple de rachete „Grad”.

În Primorske, șase persoane au ajuns sub resturile de obuze explodate.

În timpul bombardamentelor, cinci dintre ei mergeau cu mașina pentru a livra lemne de foc consătenilor lor. Ca urmare, un localnic în vârstă de 51 de ani a murit acolo, iar un bărbat de 31 de ani și o femeie de 61 de ani au fost spitalizați. De asemenea, o femeie născută în 1980, care se afla în apropierea locului bombardamentului, a murit.

De asemenea, medicii au spitalizat un angajat de 61 de ani al uneia dintre întreprinderile din districtul Vasilivka. A fost rănit la picior în timpul atacului inamic, în timp ce încerca să se ascundă de bombardament.

În total, în cursul zilei de 5 ianuarie, Poliția a primit 21 de rapoarte despre infrastructura din regiune distrusă în urma bombardamentelor. Așezările din cartierele Vasiliv și Pologiv au fost supuse bombardamentelor.


UPDATE 14:43. SUA și Germania au convenit să trimită în Ucraina vehicule blindate de luptă M2 Bradley și o a doua baterie de rachete sol-aer Patriot. Anunțul a fost făcut într-o declarație comună a președintelui american Joe Biden și a cancelarului german Olaf Scholz, după o conversație telefonică de joi.

Potrivit unui oficial informat cu privire la mărimea ajutorului, 50 de vehicule vor fi trimise în Ucraina, precizează New York Times.

Odată cu livrările anunțate anterior de vehicule germane Marder BMP, Ucraina va primi pentru prima dată vehicule de luptă de infanterie de fabricație occidentală.

Cu o zi mai devreme, Franța a anunțat că va trimite Kievului propriile sale vehicule blindate de recunoaștere AMX-10 RC.

Deși Germania refuză în continuare să ofere Ucrainei tancul principal Leopard 2, decizia de a furniza 40 de BMP-uri Marder dintr-o dată reprezintă un progres pentru Berlin, care a rezistat luni de zile solicitărilor de a trimite tancuri sau vehicule de luptă.

Cu toate acestea, Kievul a primit anterior transportoare blindate pentru trupe, un sistem mobil de apărare antiaeriană Gepard și un sistem de rachete sol-aer IRIS-T de la guvernul Scholz.


UPDATE 14:00. Armata rusă a dat asigurări vineri că respectă armistiţiul de două zile pe care Moscova l-a decretat unilateral în Ucraina cu ocazia Crăciunului ortodox pe stil vechi, însă a acuzat Kievul de continuarea bombardamentelor.

„În pofida respectării regimului de încetare a focului de trupele ruse (...), regimul de la Kiev a continuat să bombardeze oraşele şi poziţiile ruse”, anunţă Ministerul Apărării rus într-un comunicat.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media