Igor Grosu a invitat companiile din Turcia să participe la proiecte de dezvoltare a resurselor regenerabile în Republica Moldova

27 ianuarie 2023, 08:37 Politică 86
Igor Grosu și Mevlüt Çavușoğlu.  Sursa: Parlament.md

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a discutat, în cadrul vizitei la Ankara, cu Ministrul Energiei și al Resurselor Naturale al Republicii Turcia, Fatih Donmez, și cu ministrul Afacerilor Externe, Mevlüt Çavușoğlu. Șeful legislativului de la Chișinău a convenit cu ministrul Energiei și al Resurselor Naturale să fie consolidată cooperarea moldo-turcă în domeniul energetic, informează serviciul de presă al Parlamentului.

În context, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu va participa la Summitul Gazelor Naturale, care va avea loc la Istanbul, în perioada 14-15 februarie curent.

„În anul 2023, Moldova se va concentra pe dezvoltarea resurselor regenerabile și a creșterii eficienței energetice. Astfel, am invitat partea turcă să participe la aceste proiecte. Turcia este printre liderii europeni în producerea energiei regenerabile și vrem să învățăm din experiența lor”, a declarat Igor Grosu.

Discuțiile cu ministrul Afacerilor Externe al Republicii Turcia, Mevlüt Çavușoğlu, s-au axat pe subiecte ce țin de relațiile bilaterale, perspectivele de cooperare în diverse domenii și reducerea impactului asupra regiunii a războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Oficialii au făcut un schimb de opinii despre statutul de țară candidată a Republicii Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană, fapt ce determină autoritățile să fie și mai hotărâte în implementarea reformelor. „Acest dialog intens vine să confirme încă o dată caracterul strategic al relațiilor noastre bilaterale și interacțiunea excelentă în cadrul mai multor organizații internaționale și regionale și dorim ca această să rămână la nivelul cuvenit”, a menționat Președintele Parlamentului, Igor Grosu, la finalul întrevederii cu ministrul Afacerilor Externe al Republicii Turcia.

O delegație parlamentară, condusă de președintele Parlamentului, Igor Grosu, efectuează o vizită oficială în Turcia, în perioada 25 – 27 ianuarie. Din componența delegației fac parte deputații Fiodor Gagauz, Radu Marian, Sergiu Lazarencu și Larisa Novac.

Joi, 26 ianuarie, Igor Grosu a avut o întrevedere oficială cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan. Oficialii au discutat despre situația de securitate din regiune și provocările cauzate de războiul Rusiei în Ucraina.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media