CNN: Din ce în ce mai mulți oficiali de rang înalt pleacă din Rusia. Cine este omul care îi ajută și ce află de la ei

26 ianuarie 2023, 11:46 Rusia 248
FSB.  Sursa: Getty Images

Un număr tot mai mare de oficiali, printre care foști generali și agenți de informații, fug din Rusia în Occident, nemulțumiți de războiul purtat în Ucraina, spune Vladimir Osecikin, jurnalist de investigație, activist anticorupție și disident rus, care a plecat, la rândul lui, din țară și trăiește acum în Franța. El a vorbit despre acest fenomen într-un interviu pentru CNN.

Invazia rusă în Ucraina, declanșată pe 24 februarie 2022, a dat naștere unui „mare val” de oficiali ruși care au dezertat în Occident, val care a fost depășit ca amploare doar de cel al oamenilor care au fugit din țară pentru a scăpa de mobilizarea decretată de Vladimir Putin în luna septembrie, spune Osecikin.

Unul dintre cei ajutați de Osecikin este un fost comandant al Wagner care a trecut granița în Norvegia, unde a fost arestat și eliberat ulterior. El a plecat din Rusia pentru că nu a mai vrut să îşi reînnoiască contractul cu gruparea condusă de Evgheni Prigojin. „Atunci când persoana este una de nivel foarte înalt, înţelege foarte bine cum funcţionează maşinăria regimului lui Putin şi înţelege foarte bine că, dacă vorbeşte despre asta, există un risc foarte mare de terorism cu Noviciok sau de asasinat”, a declarat Osecikin pentru CNN, referindu-se la agentul neurotoxic folosit în atacul din 2018 asupra fostului spion rus Serghei Skripal în Anglia. Guvernul britanic a evaluat că guvernul rus a aprobat „aproape sigur” otrăvirea, în timp ce Moscova a negat implicarea.

Aflat în Franța din 2015, unde a cerut azil, Vladimir Osecikin se află pe lista persoanelor căutate de Rusia, pe numele lui fiind emis un mandat de arestare. El se află acum sub protecția poliției, după ce în luna septembrie el, soția și copiii lor au fost ținta unei tentative de asasinat. Într-o seară, în timp ce se pregăteau să ia cina, un lunetist a tras asupra apartamentului lor. „În ultimii 10 ani, fac multe lucruri pentru a proteja drepturile omului şi ale altor persoane. Dar în acest moment, am înţeles că misiunea mea de a ajuta alţi oameni a creat un risc foarte mare pentru familia mea”, a spus Osecikin.

Ajutându-i pe oficiali să fugă din Rusia, Vladimir Osecikin are cu aceștia o înțelegere tacită prin care ei îi oferă informații de culise despre puterea de la Moscova, unele date ajungând inclusiv la agențiile de informații europene. Osecikin dă exemplul lui Emran Navruzbekov, un fost locotenet FSB pe care l-a ajutat să ajungă în Occident și care a declarat că deține directive ale serviciului referitoare la operațiunile de spionaj ale Rusiei în Europa, pe care era dispus să le ofere agențiilor de informații occidentale. Activistul spune că a ajuns inclusiv în posesia unor secrete militare.

Unele dintre informațiile militare au fost analizate, la solicitarea CNN, de fostul general francez Michel Yakovleff, fost comandant adjunct al operaţiunilor NATO, care a explicat că „acestea sunt bucăți de infomații”, care „chiar dacă individual sunt moderat de interesante, ele construiesc o imagine”. „Adevăratele întrebări sunt: unde erai în ierarhie? În ce măsură erai de încredere? Cine erau oamenii de încredere din jurul tău? Ce fel de acces aveai la ce? Nu suntem interesaţi de acest dosar. Ne interesează gradul tău de acces. Şi, destul de des, lucrurile pe care le ştii, dar pe care nu ştii că le ştii sunt cele care pot fi de valoare”, a mai spus Yakovleff.

Printre cei care au fugit din Rusia se numără și Maria Dmitrieva, în vârstă de 32 de ani, care a lucrat ca medic pentru FSB. Ea a înregistrat conversații cu pacienții săi care aveau simptome despre care spune că ascundeau secrete de stat. Dmitrieva a dezvăluit, printre altele, că unii oficiali ceceni primeau impunitate judiciară, iar alții discutau despre problemele din armata Rusiei, date pe care CNN precizează că nu le-a putut verifica în mod independent. Maria Dmitrieva a cerut azil în Franța, dar nu este sigură că informațiile pe care le-a furnizat o vor ajuta să obțină un azil permanent.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media