Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea privind starea de urgență, depusă de Marina Tauber

27 ianuarie 2023, 15:39 Justiție 97
Sediu Curtea Constituțională.  Sursa: Replica Media

Curtea Constituțională a respins sesizarea prin care Marina Tauber a solicitat controlul constituționalității hotărârii Parlamentului privind prelungirea stării de urgență.

„Examinând admisibilitatea sesizării, Curtea constată că această hotărâre nu a constituit anterior obiect al controlului de constituționalitate. La examinarea sesizării s-a constatat o paritate de voturi. Examinarea constituţionalităţii hotărârii Parlamentului privind prelungirea stării de urgență se sistează pe baza articolelor 60 lit. f) şi 66 alin. (5) din Codul jurisdicţiei constituţionale. Curtea Constituţională a decis sistarea procesului privind controlul constituţionalităţii hotărârii Parlamentului privind prelungirea stării de urgență nr. 330 din 1 decembrie 2022, depusă de dna Marina Tauber, deputat în Parlamentul Republicii Moldova”, se arată în decizia Curții.

Autoarea sesizării menționează că legislatorul nu a argumentat necesitatea prelungirii stării de urgență și nu a stabilit exact care măsuri urgente pot fi adoptate de Comisia pentru Situații Excepționale. La prelungirea stării de urgență, legislatorul a acceptat propunerea Guvernului fără a formula vreo obiecție sau fără să analizeze măsurile care se impun, lăsându-i Comisiei o marjă discreționară largă în acest domeniu.

Amintim că, Parlamentul a aprobat pe 1 decembrie prelungirea Stării de urgență cu încă 60 de zile, din cauza războiului din Ucraina. Starea de urgență în Republica Moldova a fost instituită la 24 februarie 2022, odată cu izbucnirea războiului în Ucraina. Începând cu data de 25 aprilie, starea de urgență pe întreg teritoriul țării a fost prelungită periodic cu 60 de zile.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media