„Examinând admisibilitatea sesizării, Curtea constată că această hotărâre nu a constituit anterior obiect al controlului de constituționalitate. La examinarea sesizării s-a constatat o paritate de voturi. Examinarea constituţionalităţii hotărârii Parlamentului privind prelungirea stării de urgență se sistează pe baza articolelor 60 lit. f) şi 66 alin. (5) din Codul jurisdicţiei constituţionale. Curtea Constituţională a decis sistarea procesului privind controlul constituţionalităţii hotărârii Parlamentului privind prelungirea stării de urgență nr. 330 din 1 decembrie 2022, depusă de dna Marina Tauber, deputat în Parlamentul Republicii Moldova”, se arată în decizia Curții.
Autoarea sesizării menționează că legislatorul nu a argumentat necesitatea prelungirii stării de urgență și nu a stabilit exact care măsuri urgente pot fi adoptate de Comisia pentru Situații Excepționale. La prelungirea stării de urgență, legislatorul a acceptat propunerea Guvernului fără a formula vreo obiecție sau fără să analizeze măsurile care se impun, lăsându-i Comisiei o marjă discreționară largă în acest domeniu.
Amintim că, Parlamentul a aprobat pe 1 decembrie prelungirea Stării de urgență cu încă 60 de zile, din cauza războiului din Ucraina. Starea de urgență în Republica Moldova a fost instituită la 24 februarie 2022, odată cu izbucnirea războiului în Ucraina. Începând cu data de 25 aprilie, starea de urgență pe întreg teritoriul țării a fost prelungită periodic cu 60 de zile.
