Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea privind starea de urgență, depusă de Marina Tauber

27 ianuarie 2023, 15:39 Justiție 66
Sediu Curtea Constituțională.  Sursa: Replica Media

Curtea Constituțională a respins sesizarea prin care Marina Tauber a solicitat controlul constituționalității hotărârii Parlamentului privind prelungirea stării de urgență.

„Examinând admisibilitatea sesizării, Curtea constată că această hotărâre nu a constituit anterior obiect al controlului de constituționalitate. La examinarea sesizării s-a constatat o paritate de voturi. Examinarea constituţionalităţii hotărârii Parlamentului privind prelungirea stării de urgență se sistează pe baza articolelor 60 lit. f) şi 66 alin. (5) din Codul jurisdicţiei constituţionale. Curtea Constituţională a decis sistarea procesului privind controlul constituţionalităţii hotărârii Parlamentului privind prelungirea stării de urgență nr. 330 din 1 decembrie 2022, depusă de dna Marina Tauber, deputat în Parlamentul Republicii Moldova”, se arată în decizia Curții.

Autoarea sesizării menționează că legislatorul nu a argumentat necesitatea prelungirii stării de urgență și nu a stabilit exact care măsuri urgente pot fi adoptate de Comisia pentru Situații Excepționale. La prelungirea stării de urgență, legislatorul a acceptat propunerea Guvernului fără a formula vreo obiecție sau fără să analizeze măsurile care se impun, lăsându-i Comisiei o marjă discreționară largă în acest domeniu.

Amintim că, Parlamentul a aprobat pe 1 decembrie prelungirea Stării de urgență cu încă 60 de zile, din cauza războiului din Ucraina. Starea de urgență în Republica Moldova a fost instituită la 24 februarie 2022, odată cu izbucnirea războiului în Ucraina. Începând cu data de 25 aprilie, starea de urgență pe întreg teritoriul țării a fost prelungită periodic cu 60 de zile.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media