Statul va finanța editarea cărților semnate de autori din Republica Moldova în alte țări

2 februarie 2023, 15:00 Carte 199
Sergiu Prodan, Ministrul Culturii.  Sursa: Replica Media

Statutul va finanța traducerea lucrărilor autorilor autohtoni în limbi străine, precum și publicarea acestora peste hotare. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost adoptat, la ședința plenară de joi, 2 februarie, cu votul a 65 deputați.

Astfel, orice editură din străinătate, care are intenția să traducă și să publice un autor din Republica Moldova, va putea aplica un concurs pentru a obține o susținere financiară din partea statului.

„Republica Moldova are nevoie de o vizibilitate în străinătate atât din punct de vedere literar, cât și din punct de vedere științific. Or, o traducere într-o limbă străină nu va apărea dacă țara din care iese această publicație nu se va îngriji de apariția acestei traduceri”, a adăugat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

O altă prevedere a inițiativei legislative se referă la faptul că Ministerul Culturii va putea finanța și revistele literare și de cultură.

Respectiv, Guvernul urmează să aprobe un Regulament-cadru care va prevedea condiții de finanțare a revistelor culturale, precum și a mecanismului de susținere a traducerii și a editării cărților în străinătate.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media