O fostă înotătoare, medaliată olimpică, a fost condamnată la 12 ani de închisoare în Belarus pentru că e împotriva regimului dictatorului Lukaşenko

27 decembrie 2022, 15:30 Sport 193
Aliaksandra Herasimenia.  Sursa: gsp.ro

Aliaksandra Herasimenia, 36 de ani, fostă înotătoare și medaliată la Jocurile Olimpice de la Londra 2012 și Rio 2016, a fost condamnată la 12 ani de închisoare în Belarus pentru „înființarea unei structuri extremiste”.

Condamnarea a fost pronunțată de un tribunal din Minsk în urma unui proces început în urmă cu doar șapte zile, pe 19 decembrie, informează AFP. Sportiva, retrasă din activitate în 2019, a fost considerată vinovată şi de „apel la sancţiuni împotriva Belarusului” şi de „transmiterea de informaţii false cu privire la evenimente” care ar fi avut loc în țara ei în 2020, anul în care au fost mari proteste în Belarus după realegerea lui Aleksandr Lukaşenko ca președinte, transmite Gsp.ro.

Aliaksandra a fost acuzată pentru că, alături de mulți alți sportivi bieloruşi, a semnat o scrisoare deschisă în timpul protestelor în care au cerut alegeri libere în Belarus.

Mai mult, ea înființat atunci Fundația Belarusă pentru Solidaritate Sportivă (BSSF), o organizație al cărui scop era să îi ajute financiar și juridic pe sportivii bieloruși aflați în vizorul autorităților. Această fundație e considerată „structura extremistă” pentru care a fost condamnată.

Pe lângă condamnare, tribunalul a decis și confiscarea unui apartament și a mașinei deținute de Herasimenia, precum și a 48.000 de dolari din conturile ei bancare.

Fosta sportivă are în palmares medalia de argint la Jocurile Olimpice din Londra și medalia de bronz la Jocurile Olimpice din Rio, ambele cucerite în proba de 50 metri freestyle.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media