Comunitatea Energetică Europeană, despre semnarea contractului de Enegocom și Centrala de la Cuciurgan: Acest aranjament va permite clienților să aibă curent la preț accesibil

5 decembrie 2022, 17:15 Economie 8648
energie electrică.  Sursa: Replica Media

Comunitatea Energetică Europeană (CEE) a emis un comunicat prin care anunță că salută acordul încheiat între „Energocom” și Centrala de la Cuciurgan (MGRES) privind furnizarea de energie electrică pentru luna decembrie și, eventual, ulterior.

„În aceste vremuri grele de iarnă, acest aranjament va permite clienților de pretutindeni în R. Moldova să aibă acces la energie electrică la prețuri accesibile”, a precizat CEE.

Amintim că la 3 decembrie Spînu a anunțat că SA Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan pentru luna decembrie la un preț de 73 de dolari pentru MW.

Totodată, ministrul a precizat că întreg volumul de gaze procurat de „Moldovagaz” pentru luna decembrie, de 5,7 milioane de metri cubi, va reveni Centralei de la Cuciurgan în schimbul a 20% de energie electrică consumată de malul drept al Nistrului.

Șeful „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a confirmat situația și a anunțat că pentru luna decembrie Moldovagaz va procura de la Energocom 3,5 milioane de metri cubi de gaze naturale pentru cetățenii de pe malul drept al Nistrului.

Amintim că la 30 noiembrie, ANRE a aprobat noile tarife la energia electrică. Astfel, de la 2 decembrie, consumatorii „Premier Energy”, adică cei din centrul și sudul R. Moldova, achită 5,91 lei/kWh, cu circa 1 leu și 14 bani mai mult decât tariful precedent, iar consumatorii „FEE-Nord”, din nordul țării, achită 5,60 lei/kWh, cu aproximativ 80 de bani mai mult față de tariful vechi.

Până în octombrie 2022, circa 70% din necesarul de energie era asigurat de Moldgres, dar după reducerea livrărilor de gaze de către Gazprom centrala nu mai furnizează curent electric.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media