ULTIMA ORĂ/ Compensații mai mari pentru 40 de mii de gospodării. Decizia, aprobată de CSE în urma ajustării gradului de vulnerabilitate energetică

3 decembrie 2022, 15:55 Economie 439
Factură pentru gaze naturale.  Sursa: Moldovagaz

Peste 40 de mii de gospodării din cele 695 de mii înregistrate pe portalul compensatii.gov.md vor primi compensații mai mari la plata facturilor, urmând să le fie recalculat gradul de vulnerabilitate care le-a fost atribuit inițial. Decizia a fost aprobată în cadrul ședinței Comisiei Situații Excepționale, convocată astăzi de prim-ministra Natalia Gavrilița.

În urma analizei datelor prelucrate, s-a stabilit că o anumită categorie de consumatori au un istoric de consum de energie care nu permite estimarea corectă a vulnerabilității energetice a acestora. Pentru a corecta aceste situații, s-a stabilit un nivel minim de cost al energiei utilizat în calculul gradului de vulnerabilitate pentru toți consumatorii.

Marcel Spatari, ministrul Muncii și Protecției Sociale, a informat membrii CSE că din cele 695 mii de cereri depuse pe platforma compensatii.gov.md în luna noiembrie, 80% din gospodării au primit gradul de vulnerabilitate foarte ridicată, urmând să le fie compensate până la 59% din suma facturii la gazele naturale și în jur de 50% din suma facturii la încălzire centralizată.

Altor 11% dintre solicitanți li s-a atribuit gradul de vulnerabilitate ridicată, 5% dintre cei care au depus cereri au obținut gradul de vulnerabilitate medie, iar 3% - gradul de vulnerabilitate scăzută. Doar 1% din numărul de consumatori înregistrați pe portalul compensatii.gov.md au fost clasificați ca fiind non vulnerabili și nu vor beneficia de compensații.

Amintim că cetățenii se pot înregistra pe platforma compensatii.gov.md până în luna martie inclusiv. Persoanele care n-au reușit să se înregistreze pot continua să o facă, compensațiile pentru acești consumatori urmând să fie acordate începând cu următoarea lună după cea în care s-au înregistrat. Pentru luna noiembrie consumatorii neînregistrați vor beneficia de compensații medii, iar începând cu luna ianuarie, de compensații scăzute.

Pentru programul de compensații la consumul de energie Guvernul a alocat 5 miliarde de lei.

Începând cu 1 decembrie, cetățenii care au depus cererea pentru compensații la gaze naturale, energie electrică și termică își pot afla gradul de vulnerabilitate energetică în care se încadrează gospodăria lor, pe platforma „compensatii.gov.md”, la secțiunea „cabinet personal”.

Pentru consumatorii casnici de gaze naturale volumul maxim compensat în contextul obligației de serviciu public se stabilește la 180 de metri cubi pe lună per loc de consum, ceea ce este cu 30 de metri cubi pe lună mai mult decât plafonul care a fost aplicat anul trecut.


Prețurile pentru consumatorii casnici de gaze naturale, în dependență de categoria de vulnerabilitate energetică, în limita plafonului pe care l-am menționat vor fi următoarele:

  • consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată - prețul final va fi 12 lei pe metru cub, ceea ce înseamnă că la tarifele actuale valoarea compensației va fi de 17,27 de lei per metru cub, iar valoarea maximă a compensației în factură pentru această categorie va fi de 3.110 lei;
  • consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată - prețul final va fi de 14 lei per metru cub, ceea ce înseamnă că la tarifele actuale valoarea compensației va fi de 15,27 de lei pe metru cub, iar valoarea maximă a compensației în factură pentru această categorie va fi de 2.750 de lei;
  • consumatorii cu vulnerabilitate energetică medie - prețul final va fi de 17 lei pe metru cub, ceea ce înseamnă că valoarea compensației va fi de 12,27 de lei pe metru cub;
  • consumatorii cu vulnerabilitate energetică scăzută - prețul final va fi de 24 de lei pe metru cub, ceea ce înseamnă o compensație de 5,27 de lei pe metru cub.

Pentru consumatorii casnici de energie termică, volumul maxim compensat va fi stabilit la 1,3 Gcal pe lună pe loc de consum.

  • Consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată vor plăti un tarif final de 1.450 de lei pe Gcal.
  • Cei cu vulnerabilitate energetică ridicată – un tarif de 1.700 de lei pe Gcal;
  • Cei cu vulnerabilitate energetică medie – un tarif de 1.950 de lei pe Gcal;
  • Cei cu vulnerabilitate scăzută vor plăti un tarif de 2.500 de lei pe Gcal.

„Pentru a asigura aceste tarife, consumatorii casnici cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată cu consum de cel puțin 1,3 de Gcal vor primi o compensație lunară în valoare de 1.825 de lei la Chișinău și 2.080 de lei la Bălți, pentru că tarifele sunt diferite. Cei cu vulnerabilitate energetică ridicată vor primi compensații în valoare de 1.500 de lei pe lună la Chișinău și 1.758 de lei pe lună la Bălți, iar cei cu vulnerabilitate medie – compensații de 1.175 de lei pe lună la Chișinău și 1.430 de lei pe lună la Bălți”, a explicat Marcel Spatari.

Compensațiile la energia electrică vor fi oferite în felul următor:

În limita unui plafon de 75 kWh pe loc de consum lunar pentru categoriile de vulnerabilitate energetică foarte ridicată și ridicată. Astfel, cei mai vulnerabili vor plăti un tarif final de 3,3 lei pe kWh, iar a doua categorie de vulnerabilitate energetică – un tarif de 3,7 lei pe kWh, diferența fiind compensată în factură, așa cum se întâmplă și cu gazele naturale și energia termică”, a declarat ministrul MMPS.

Amintim că acest program prevede compensații în valoare de 5 miliarde de lei. Atribuirea categoriilor de vulnerabilitate a fost făcută în mod automat în sistemul informațional „Vulnerabilitate energetică” pe data de 25 noiembrie.

Pentru a avea categoria de vulnerabilitate atribuită pentru luna noiembrie, termenul limită de depunere a cererilor a fost 24 noiembrie.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media