„Discuția referitor la competiția dintre Ucraina, Republica Moldova și Georgia cu privire la care țară va deschide negocierile cu UE este inoportună. Fiecare țară are calea sa și acest lucru l-am văzut din exemplul țărilor din Balcani”.
Declarațiile au fost făcute de Iulian Groza în cadrul Forumului anual de Integrare Europeană a Republicii Moldova, o platformă de discuţii pe marginea celor mai critice provocări pe care le are Republica Moldova pe calea integrării europene.
În aceeași ordine de idei, directorul IPRE a precizat că obiectivul R. Moldova este să inițieze negocierile de aderare până la finalul mandatului Comisiei Europene, care se termină în 2024.
„Noi eram în situația, în vară, de a ne simți vinovați că mergem în urma Ucrainei, înțelegând că Republica Moldova apare în context nu pentru că am fost mereu pe această cale, ci datorită Ucrainei. Lucru care este parțial adevărat, dar acest parcurs ține foarte mult și de procesele care au loc în țară. Viteza cu care avansează fiecare țară depinde de meritele proprii și de angajamentele asumate. Republica Moldova în continuare trebuie să asigure calitate în realizarea reformelor asumate față de UE, ca să oferim argumente pentru a putea deschide negocierile de aderare. Obiectivul Republicii Moldova trebuie să fie ca până la finalul mandatului acestei Comisii Europene – anul 2024, să înceapă negocierile pentru un viitor Acord de Aderare. E important că Republica Moldova, Ucraina și Georgia au colaborat mereu în agenda europeană pentru a se ajuta reciproc”, a susținut Iulian Groza.
Menționăm că, recent și europarlamentarul Siegfried Mureșan a subliniat într-un interviu pentru presa din România că instituțiile europene vor ca de anul viitor să fie inițiate aceste negocieri importante. Atunci, deputatul Parlamentului European menționa că acum R. Moldova are toate instrumentele necesare pentru a deveni membră a UE. De asemenea, a apreciat viteza reformelor care se produc în țara noastră și a subliniat că UE vede toate aceste progrese.
Amintim că, Republica Moldova și Ucraina au primit statutul de țări candidate de aderare la Uniunea Europeană. Decizia „istorică” a fost luată în unanimitate pe 23 iunie, anul curent, de liderii UE în cadrul summit-ului Consiliului European.
