Ministerul rus al Apărării anunță că armata sa a capturat total orașul ucrainean Soledar

13 ianuarie 2023, 13:47 Rusia 191
Soldat rus în localitatea ucraineană Soledar.  Sursa: РИА Новости / Виктор Званцев

Ministerul rus al Apărării a anunțat ocuparea completă a orașului Soledar, un orăşel din estul Ucrainei cunoscut pentru minele sale de sare, de lângă Bahmut, regiunea Donețk, scrie RIA Novosti.

Cu toate acestea, Forțele de Apărare ucrainene neagă această informație.

Declarația Ministerului rus al Apărării a fost citată de „RIA Novosti”.

„Capturarea orașului Soledar a devenit posibilă datorită înfrângerii constante prin foc a inamicului de către aviație, forțele de rachete și artilerie”, a citat mass-media Ministerul rus al Apărării.


Anterior, Kievul declarase vineri că forţele sale ţin piept unei ofensive ruse de „mare intensitate” la Soledar, după o „noapte fierbinte” în această mică aşezare din estul ţării, supus unei presiuni crescute din partea trupelor Moscovei, în timp ce Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) afirma că „forţele ruse au capturat probabil (de fapt) Soledar în 11 ianuarie”.

Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească la 20:00 GMT pentru a discuta despre situaţia în Ucraina, la aproape 11 luni de la declanşarea invaziei ruse în această ţară.

„Inamicul şi-a aruncat aproape toate forţele principale în direcţia (regiunii) Doneţk şi menţine o ofensivă de o puternică intensitate”, a declarat pe Telegram ministra adjunctă a Apărării, Hanna Malyar.

„Noaptea a fost fierbinte, luptele au continuat”, a spus ea. „Aceasta este o fază dificilă a războiului, dar noi vom câştiga”, se declară convinsă ea.

În cazul în care se confirmă, cucerirea Soledar, unde au rămas în jur de 500 de persoane din cei 10.000 de locuitori pe care îi avea înainte de război oraşul, astăzi complet distrus, ar permite Moscovei să revendice în sfârşit o victorie militară după o serie de eşecuri umilitoare, la aproape un an de la declanşarea războiului, notează AFP, citează Agepres.

Luptele în şi în jurul Soledar făceau ravagii de mai multe luni, dar au crescut brusc în intensitate în ultimele zile, în timp ce armata ucraineană se luptă cu mercenari ai grupului paramilitar rus Wagner în acest oraş.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media