Președinția reacționează la declarațiile făcute de Zelenskiy referitoare la „planurile Rusiei de a destabiliza situația în R. Moldova”

9 februarie 2023, 17:19 Politică 1491
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.  Sursa: Președinte.md

Președinția reacționează la declarațile făcute de președintele Ucrainei Vladimir Zelesnkiy referitoare la planurile Rusiei de a destabiliza situația în Republica Moldova. Potrivit comunicatului, șefa statului, Maia Sandu, este în legătură permanentă cu lideri de state și guverne din țările europene și cu alți parteneri externi, inclusiv cu președintele Zelenskiy, cu care are un schimb continuu de opinii și informații privind situația din regiune.

„Instituțiile noastre responsabile lucrează pentru asigurarea securității țării și folosesc tot ajutorul informațional al partenerilor pentru a anticipa și preveni orice tentative de subminare a statului nostru”, se arată în comunicat.

Cu o reacția a venit și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu.

„În dialogul nostru extern ne conducem de prioritatea fortificării rezilienței și, în acest sens, luptăm împotriva dezinformării, pledăm pentru susținerea presei libere, prioritizăm eradicarea corupției, desfășurăm investiții în reziliența energetică și economică și modernizăm sectorul de securitate și apărare.

Pe parcursul anului trecut am fost martorii încercărilor eșuate de a destabiliza guvernul și cursul de integrare europeană, inclusiv prin proteste plătite. Toate aceste încercări au eșuat pentru că cetățenii noștri spun ferm că își doresc să trăiască în democrație, pace și prosperitate, în calitate de viitoare țară membră a Uniunii Europene”, potrivit lui Popescu.

Președintele Ucrainei Vladimir Zelenskiy a informat-o pe Maia Sandu despre planurile Rusiei de a destabiliza situația în Republica Moldova. Potrivit liderului de la Kiev, spionajul ucrainean a depistat un document ce conține planurile serviciilor secrete rusești în raport cu Republica Moldova. Declarații în acest sens au fost făcute de Zelenskiy în cadrul discursului ținut joi, 9 februarie, în fața liderilor europeni reuniți la Consiliul European din Bruxelles.

Urmare a declarațiilor președintelui Ucrainei, Serviciul de Informații și Securitate din Republica Moldova a confirmat recepționarea informațiilor respective de la partenerii ucraineni.

În același timp, în notă este menționat că SIS desfășoară măsuri operative pentru elucidarea tentativelor de destabilizare a situației în țară și cooperează strâns cu serviciile de informații partenere.

În acest context, SIS confirmă că, atât din informațiile prezentate de partenerii ucraineni, cât și în urma activității operative a Serviciului, au fost identificate activități subversive cu scopul subminării statului Republica Moldova, de destabilizare și de încălcare a ordinii publice.

„În acest moment, nu putem oferi mai multe detalii, deoarece există riscul de periclitare a diverselor activități operaționale aflate în desfășurare. Asigurăm cetățenii Republicii Moldova că toate instituțiile statului lucrează în plină capacitate și nu vor permite realizarea acestor provocări”, se arată în comunicatul SIS.

Anterior, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov a declarat că „Occidentul vrea să transforme Republica Moldova în următoare Ucraină”. Declarația a fost făcută într-un interviu acordat unui post de televiziune din Federația Rusă. Acesta făcut referire și la alegerea Maiei Sandu în funcția de președintă, care potrivit lui Lavrov, a avut loc prin „metode destul de specifice și departe de a fi liber și democratic”.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a emis o notă prin care a „respins categoric” declarațiile șefului diplomației ruse, menționând că „nu corespund adevărului și fac parte din retorica amenințătoare deja bine cunoscută a diplomației ruse”.

Președinta Maia Sandu s-a pronunţat în repetate rânduri în favoarea unei victorii a Ucrainei asupra Rusiei, subliniind că întreaga lume democratică trebuie să susțină Ucraina să învingă.

Luna trecută șefa statului a cerut ca liderii lumii să continue să ajute Ucraina în contracararea agresiunii militare rusești, subliniind că de rezistenţa Ucrainei depinde pacea în Republica Moldova.

Totodată, Maia Sandu s-a arătat încrezătoare că șansa Republicii Moldova de a supraviețui ca democrație este doar în cadrul Uniunii Europene.


Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media