Andrian Cheptonar: Parlamentul urmează să adopte două legi privind activitatea SIS și privind activitatea contrainformativa și informativă externă, pentru consolidarea securității naționale

27 februarie 2023, 10:02 Politică 207
Andrian Cheptonar, deputat PAS.  Sursa: Facebook

Parlamentul Republicii Moldova urmează să adopte în perioada următoare două legi menite să contribuie la consolidarea rezilienței și a securității statului. Potrivit deputatului PAS, membru al Comisie securitate națională, apărare și ordine publică, Andrian Cheptonar, este vorba despre o lege cadru privind activitatea Serviciului de Informații și Securitate (SIS) și o lege privind activitatea contrainformativă și informativă externă, care sunt acum la faza consultărilor cu Comisia de la Veneția.

„Pe domeniul consolidării securității naționale avem două proiecte de lege care se află pe agenda Parlamentului. Este vorba de o lege cadru privind Serviciul de Informații și Securitate (SIS) și Legea privind activitatea contra-informativă și informativă externă. Sunt legi care reglementează mai multe lucruri în domeniul intelligence din Republica Moldova. Vin să dea anumite împuterniciri SIS în apărarea intereselor naționale și a securității de stat”, a spus Andrian Cheptonaru, la emisiunea „Impact Global” de la TVR Moldova.

Potrivit parlamentarului, ar putea dura aproximativ o lună de zile până când aceste legi vor fi dezbătute în plenul Legislativului pentru a fi votate.

„Aceste legi au fost trimise încă în toamnă, atunci când au fost înregistrate, Comisiei de la Veneția. Zilele trecute a venit un draft al raportului Comisiei de la Veneția, s-a solicitat opinia Parlamentului privind acest draft. Există un schimb de corespondență dintre Parlament și Comisia de la Veneția ca să putem să le introducem pe ordinea de zi a Legislativului. Intuiesc că este vorba de aproximativ o lună până vom definitiva această corespondență ca să putem să le introducem în ordinea de zi”.

Amintim că, la începutul lunii februarie curent, președintele Ucrainei Vladimir Zelenskiy a anunțat că a informat-o pe Maia Sandu despre „planurile Rusiei de a destabiliza situația în Republica Moldova”. Potrivit liderului de la Kiev, spionajul ucrainean a depistat un document ce ar conține planurile serviciilor secrete rusești în raport cu Republica Moldova.

Urmare a declarațiilor președintelui Ucrainei, SIS-ul de la Chișinău a confirmat recepționarea informațiilor respective de la partenerii ucraineni. În același timp, a anunțat că desfășoară măsuri operative pentru elucidarea tentativelor de destabilizare a situației în țară și cooperează strâns cu serviciile de informații partenere.

În acest context, SIS a confirmat de asemenea că, atât din informațiile prezentate de partenerii ucraineni, cât și în urma activității operative a Serviciului, au fost identificate activități subversive cu scopul subminării statului Republica Moldova, de destabilizare și de încălcare a ordinii publice.

Iar la 13 februarie, președinta Maia Sandu a declarat public că Kremlinul are un nou plan de destabilizare a situației de securitate a Republicii Moldova, cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, inclusiv cetățeni străini, în acțiuni violente, pentru a forța schimbarea puterii de la Chișinău.

Șefa statului a spus că documentele recepționate de la instituțiile ucrainene demonstrează „o bună documentare” a locațiilor și a aspectelor logistice pentru organizarea activităților subversive pe teritoriul Republicii Moldova și a îndemnat instituțiile statului să dea dovadă de vigilență maximă.

Anterior, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov a declarat că „Occidentul vrea să transforme Republica Moldova în următoare Ucraină”. Declarația a fost făcută într-un interviu acordat unui post de televiziune din Federația Rusă. Acesta făcut referire și la alegerea Maiei Sandu în funcția de președintă, care potrivit lui Lavrov, a avut loc prin „metode destul de specifice și departe de a fi liber și democratic”.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a emis o notă prin care a „respins categoric” declarațiile șefului diplomației ruse, menționând că „nu corespund adevărului și fac parte din retorica amenințătoare deja bine cunoscută a diplomației ruse”.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media