VIDEO/ „Astăzi am pierdut o parte din sufletul Greciei”. Mikis Theodorakis, considerat cel mai mare compozitor modern grec, a decedat la vârsta de 96 de ani

2 septembrie 2021, 14:52 Muzică 132
Mikis Theodorakis.  Sursa: bbc.com
Compozitorul grec Mikis Theodorakis, considerat cel mai mare compozitor al țării și cunoscut pe plan internațional pentru compunerea coloanei sonore a filmului clasic „Zorba Grecul”, a murit joi la vârsta de 96 de ani, informează BBC.

Theodorakis a fost în rezistență la ocupația nazistă a Greciei în cel de-al Doilea Război Mondial și a servit mai târziu ca deputat. El a fost, de asemenea, o figură de frunte care s-a opus conducerii militare în Grecia din 1967-1974.

„Astăzi am pierdut o parte din sufletul Greciei. Mikis Theodorakis, Mikis profesorul, intelectualul, radicalul, Mikis al nostru a plecat dintre noi”, a afirmat ministrul grec al culturii Lina Mendoni.

„Zorba Grecul” povestește povestea unui scriitor englez din Creta a cărui viață se transformă atunci când îl întâlnește pe Alexis Zorba, un țăran gregar. Scena în care Zorba dansează desculț pe plajă a devenit o imagine populară a culturii grecești. Tema filmului, care a câștigat trei premii Oscar, rămâne probabil cea mai faimoasă piesă de muzică greacă mai mult de jumătate de secol mai târziu.

Theodorakis a scris, de asemenea, muzica de film pentru Serpico (1973) și un ciclu de melodii numit Trilogia Mauthausen, cu versuri bazate pe poezii ale unui supraviețuitor al lagărului de concentrare. Melodia Antonis din acea lucrare a devenit populară printre afgani. A fost cântat de locuitorii din Kabul în 2001, care au salutat trupele Alianței Nordului când au intrat în oraș și au expulzat talibanii.

Aceeași melodie a fost tema filmului Z din 1969, a cărui coloană sonoră a câștigat premiul Bafta pentru cea mai bună muzică de film în 1970. Filmul, regizat de Costa-Gavras, este o relatare fictivă a asasinării unui politician grec de stânga.

În perioada 1981-1990, a fost membru al parlamentului din partea Partidului Comunist şi a fost o voce cheie împotriva juntei elene, care, în perioada în care a condus țara, l-a încarcerat şi i-a interzis muzica.

Ulterior, a pledat spre dreapta la sfârșitul anilor 1980 și chiar a servit ca ministru într-un guvern de dreapta, dar a fost întotdeauna o figură iconică pentru toți grecii, atât de stânga, cât și conservatori, spune jurnalistul BBC, Kostas Kallergis.
Diana
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media