La Colegiul Agroindustrial Ungheni a fost inaugurată o seră de ultimă generație

13 mai 2022, 09:56 Agricultură 71
Seră de ultimă generație.  Sursa: Profile Agency

Prima seră hidroponică din cadrul unei instituții de învățământ din Republica Moldova a fost inaugurată la Colegiul Agroindustrial Ungheni. Cu o suprafață de 320 m2, aceasta este dotată cu sisteme de ultimă generație, care permit creșterea plantelor fără sol și care presupun un ciclu de creștere de 2 ori mai rapid decât în ​​agricultura tradițională.

Randamentul sistemelor hidroponice instalate este de 20 de ori mai mare decât cultivarea în sol. În același timp, cantitatea de apă utilizată este cu 70% mai mică decât în ​​agricultura tradițională, deoarece apa circulă într-un circuit închis. Sera este echipată cu echipamentele necesare pentru crearea unui microclimat optim. De asemenea, aceasta este dotată cu un computer care va analiza parametrii climatici și va verifica toate sistemele din seră.

„Dacă ne dorim un sector competitiv, un sector care corespunde rigorilor, ca produsele din Republica Moldova să fie apreciate și să fie solicitate atât de consumatorii de pe piața locală, cât și de pe piața internațională este important să investim în tehnologii inteligente, inovaționale pentru a face față cerințelor și a implementa cu succes standardele de calitate”, a declarat Viorel Gherciu, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Beneficiari ai proiectului sunt peste 350 de elevi ai Colegiului Agroindustrial Ungheni, care datorită investiției învață să cultive salată, flori, roșii, castraveți, ardei, vinete, utilizând tehnologii europene de ultimă generație.

„În situația de criză care este acum, produsele alimentare au un rol foarte important. Republica Moldova este foarte dependentă din punct de vedere energetic și credeți-mă că agricultura ne poate ajuta aici. Noi avem soluții. (...) În Republica Moldova, avem această enormă bogăție, avem aceste pământuri care, la o administrare foarte bună, am putea să oferim un viitor”, a declarat Ion Oboroc, directorul Colegiului Agroindustrial Ungheni.

Totodată, la Colegiul Agroindustrial Ungheni au fost plantate 1,2 ha de cireș, vișin, păr, coacăz și mur, dotate cu sistem de suport și stație meteo. A fost procurat un tractor, precum și utilaje agricole adiacente, echipamente IT.

Valoarea investițiilor pentru prima parte a proiectului depășește 291 de mii de euro. În prezent, este în plin proces de desfășurare și cea de-a doua etapă a proiectului investițional, care presupune repararea și dotarea cu echipamente didactice a unui laborator de procesare a produselor horticole și a unui laborator de reparare și mentenanță a utilajului horticol, care au o suprafață de 720 m2. Valoarea totală a investițiilor se va ridica astfel la 779 de mii de euro.

Anatol
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media