Au avut loc noi explozii în regiunea transnistreană. Președinta Sandu: „Dispozitivele explozive au fost aruncate de pe o dronă și au vizat pista aerodromului nefuncțional din Vărăncău, Rîbnița”

7 mai 2022, 12:13 Politică 809
explozii în stânga Nistrului.  Sursa: mvdpmr.org

Noi provocări în regiunea transnistreană. În seara zilei de vineri, 6 mai, au avut loc două noi explozii în zona separatistă a Republicii Moldova. De această dată ținta a fost fostul aerodrom din comuna Vărăncău din raionul Rîbnița. Președinta Maia Sandu, Comandant Suprem al Forțelor Armate, a declarat că victime nu au fost înregistrate, iar autoritățile constituționale adună informații la caz.

„Potrivit informațiilor noastre, au avut loc două noi explozii în regiunea transnistreană, anume în zona fostului aerodrom militar din satul Vărăncău din raionul Rîbnița. Exploziile au avut loc între orele 22:00 - 22:50. Nu sunt victime umane înregistrate. Înțelegem că dispozitivele explozive au fost aruncate de pe o dronă și au vizat pista nefuncțională a aerodromului.

Instituțiile noastre competente încă colectează informații și când vom avea mai multe detalii vom reveni. Reiterez faptul că autoritățile Republicii Moldova monitorizează situația, siguranța cetățenilor - de pe malul stâng, de pe malul drept, este foarte importantă pentru noi. Noi facem tot posibilul pentru a menține siguranța, să nu avem destabilizare și provocări pe teritoriul țării noastre”, a declarat șefa statului.

De menționat că, așa-zisul Minister de Interne din stânga Nistrului a venit cu informații la exploziile de ieri în care menționează că ar fi avut loc patru explozii. Potrivit lor, aproximativ la ora 21:40, primele două dispozitive explozive ar fi fost aruncate dintr-o dronă, iar o oră mai târziu, atacul s-a repetat.

„Adâncimea pâlniilor este de aproximativ 1 metru, diametrul este de aproximativ 25 de centimetri. Experții au ridicat de la fața locului pentru studiu elementele rămase din dispozitivul exploziv cumulat. Este al doilea atac în localitate, după incidentul din 5 mai, la ora locală 22:20, când două dispozitive explozive au fost lansate de o dronă”, precizează pretinsele organe de drept din regiunea transnistreană.

Vărăncău se află la aproximativ cinci kilometri de graniţa cu Ucraina.

Deocamdată, nu au fost oferite informații cu privire la autorul exploziilor.

Amintim că, în zilele de 25 și 26 aprilie au avut loc mai multe explozii în stânga Nistrului.

Luni, 25 aprilie, a avut loc o explozie la sediul așa-ziselor Servicii de securitate de la Tiraspol. O altă explozie, spun autoritățile din stânga Nistrului, a avut loc pe aerodromul din Tiraspol tot luni, la ora 23:30.

Alte două explozii s-au produs în satul Maiak din raionul Grigoriopol, în urma cărora au fost deteriorate două antene de telecomunicații.

Mai multe alerte cu bombă au fost semnalate și la sfârșitul lunii martie. Toate școlile din regiunea transnistreană au trecut temporar în regim online pe 22 martie după pe adresele instituțiilor de învățământ au parvenit mesaje în limba rusă, în care persoane necunoscute au anunțat că școlile ar fi minate și au cerut scoaterea armatei ruse din regiunea transnistreană.

Amintim că președinta Maia Sandu a convocat marți ședința CSE în legătură cu incidentele din regiunea transnistreană. Șefa statului a declarat că „există tensiuni între diferite forțe în interiorul regiunii transnistrene care sunt interesate de destabilizarea situației din regiune”. În acest sens, șefa statului a anunțat că autoritățile statului vor lua toate măsurile necesare pentru prevenirea unor escaladări, pentru întărirea securității statului și protejarea cetățenilor.

Pe 26 aprilie, așa-zisul Consiliu Suprem de Securitate din regiunea transnistreană, condus de autoproclamatul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat cod roșu de amenințare teroristă pe teritoriul din stânga Nistrului.

Alina
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media