LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 142. Moscova neagă că a lovit ținte civile în Vinița și spune că a „eliminat participanții la o întâlnire a oficialilor militari ucraineni de rang înalt cu reprezentanți ai furnizorilor străini de arme”

15 iulie 2022, 08:25 Ucraina 290
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Oficiali occidentali de rang înalt au acuzat Rusia de crime de război după ce rachete rusești au lovit un oraș ucrainean aflat la mare distanță de linia frontului, într-un atac despre care oficialii de la Kiev au declarat că a ucis cel puțin 23 de persoane. Ucraina a spus că atacul de joi asupra Vinița, un oraș de 370.000 de locuitori situat la aproximativ 200 km sud-vest de Kiev, a fost efectuat cu rachete Kalibr lansate de pe un submarin din Marea Neagră.

Preşedintele Zelenskiy afirmă că Rusia trebuie recunoscută ca „stat terorist“ după ce a demonstrat acest lucru încă o dată prin atacul cu rachete de la Viniţa.

UPDATE 20:18. Ucraina a recepționat sistemele de rachete M270 MLRS oferite de SUA. Despre asta a anunțat ministrul Apărării al Ucrainei Aleksei Reznikov.

„Va fi o companie bună pentru HIMARS pe câmpul de luptă. Mulțumim partenerilor noștri. Fără milă pentru inamic” , a scris Reznikov pe Twitter.


UPDATE 18:48. Comisia Europeană a adoptat vineri, 15 iulie, o propunere comună (Înaltul Reprezentant-Comisie) privind un nou pachet de măsuri pentru a menține și a consolida eficacitatea celor șase pachete de sancțiuni de amploare și fără precedent ale UE împotriva Rusiei, informează Comisia Europeană într-un comunicat.

Potrivit Comisiei Europene, pachetul de „menținere și aliniere” adoptat clarifică o serie de dispoziții pentru a consolida securitatea juridică pentru operatori și punerea în aplicare de către statele membre: „De asemenea, acesta aliniază în continuare sancțiunile UE cu cele ale aliaților și partenerilor noștri, în special în cadrul G7. Este important faptul că pachetul reiterează poziția fermă a Comisiei de a proteja securitatea alimentară în întreaga lume”.


UPDATE 17:25. Londra avertizează că Moscova va trebui să „își asume întreaga responsabilitate” pentru moartea lui Paul Urey, transmite The Guardian.

Ministra britanică de externe, Liz Truss, s-a declarat „șocată” de vestea morții britanicului Paul Urey, capturat în aprilie în Ucraina, avertizând că Rusia ar trebui „să-și asume întreaga responsabilitate”.


UPDATE 16:50. Peste 46 de hectare de grâu au ars din cauza bombardamentelor rusești în regiunea Harkov. Două hectare de orz au fost, de asemenea, distruse în orașele Izium și Ciuhuev din regiune, a raportat Administrația Militară a regiunii Harkiv.


UPDATE 16:35. Germania a oferit Ucrainei 80 de camioane de tip pick-up în ultimele 3 săptămâni. Ambasada Germaniei la Kiev a declarat că livrarea a fost destinată Forțelor Armate ale Ucrainei.


UPDATE 16:20. Încă o rachetă rusească a lovit astăzi orașul Kramatorsk, regiunea Donețk. Primarul orașului, Aleksandr Gonciarenko, a declarat că la fața locului lucrează salvatori și geniști. Nu au fost raportate victime.


UPDATE 15:55. Până acum au fost identificate 19 din cei 23 de morți în bombardamentul din Vinița au fost identificate, anunță autoritățile ucrainene. Astăzi au mai fost identificate cadavrele a doi copii - doi băieți în vârstă de 7 și 8 ani.

Potrivit presei ucrainene, unul dintre cei doi copii se afla cu mama sa în centrul medical care a fost distrus în bombardamentul rușilor, ambii fiind uciși, în timp ce al doilea copil își aștepta unchiul într-o mașină care a luat foc imediat după bombardament.

În continuare, opt persoane rămân încă dispărute, a declarat șeful Poliției Naționale a Ucrainei, Igor Klimenko.

În același timp, 80 de persoane sunt internate în spitale, inclusiv trei copii, cu leziuni de gravitate diferită.


UPDATE 15:20. Președintele rus Vladimir Putin va convoca Consiliul de Securitate pe parcursul zilei de astăzi. Agenția de presă controlată de stat rusă TASS, citându-l pe secretarul de presă al Kremlinului Dmitri Peskov, scrie că liderul de la Kremlin va prezida „o întâlnire operațională” cu membri permanenți ai consiliului fie la mijlocul zilei sau mai târziu după-amiaza.


UPDATE 15:00. Militarii pro-ruși din Donețk au anunțat că britanicul Paul Urey, care s-a alăturat armatei voluntar armatei ucrainene, a murit în captivitate pe 10 iulie.

Așa-zisul ombudsman al pretinsei republici populare Donețk, Daria Morozova, a spus că bărbatul a murit din cauza stresului.

„Din partea noastră, în ciuda gravității crimei, Paul Urey a primit asistență medicală corespunzătoare. Cu toate acestea, având în vedere diagnosticele și stresul, a murit pe 10 iulie”, a spus Morozova.

The Guardian a notat că la sfârșitul lunii aprilie, pe teritoriul regiunii Zaporojie, armata rusă a capturat doi britanici - Paul Urey, în vârstă de 45 de ani, și Dylan Healy, în vârstă de 22 de ani. Ambii erau voluntari în Rețeaua Presidium, o organizație neguvernamentală implicată în evacuarea persoanelor din zonele de conflict. Ury și Healy evacuau o femeie cu doi copii și se îndreptau spre Dniprorudny, în regiunea Zaporojie, când au fost capturați la un punct de control. Militanții l-au acuzat pe Urey că este mercenar.


UPDATE 14:20. Un atac aerian rusesc a lovit couă școli din regiunea Harkiv. Potrivit salvatorilor, fațada uneia dintre clădiri a fost deteriorată, iar liniile de tramvai din apropiere au fost distruse. A doua rachetă a căzut în curte lângă altă școală. Nu au fost deocamdată raportate victime.


UPDATE 13:45. Belarus a intrat în incapacitate de plată, potrivit unei evaluări publicate joi de agenția de rating Moody's și citată de jurnaliștii de la Meduza. Termenul în care țara a trebuit să plătească 22,9 milioane de dolari pentru eurobonduri Belarus-27 a expirat pe 13 iulie.

Ministerul de Finanțe de la Minsk a efectuat această plată în moneda națională, rubla belarusă, motiv pentru care deținătorii de obligațiuni nu au putut primi plățile.

Agenția Moody's notează într-o evaluare publicată joi că „plata în ruble a datoriilor în monedă străină constituie intrarea în incapacitate de plată”.

Guvernul belarus a anunțat la sfârșitul lunii iunie că își va îndeplini în ruble obligațiile privind datoriile externe ce rezultă din eurobonduri printr-un cont la Belarusbank, urmând exemplul Rusiei.

Moody's a anunțat pe 27 iunie că Rusia a intrat în incapacitate de plată pentru prima dată în ultimul secol după ce deţinătorii de obligaţiuni suverane ruseşti nu au primit plata cuponului pentru două emisiuni de eurobonduri în valoare de 100 de milioane de dolari.


UPDATE 13:15. Guvernatorul din Viniţa, Serghii Borzov, a decretat pentru vineri zi de doliu în întreaga regiune, în memoria victimelor atacului cu rachete produs, joi, în centrul oraşului Viniţa, transmite trimisul special al agenției române de presă Agerpres, Cristian Lupaşcu.

Potrivit oficialilor Administraţiei Regionale Militare de Stat din Viniţa, atacul s-a soldat cu moartea a 23 de persoane, dintre care trei sunt copii. Numărul total al persoanelor care au necesitat îngrijiri medicale în urma exploziei celor două bombe lansate de armata rusă este de 183.

Vineri dimineaţă, în spitalele din Viniţa erau internate 73 de persoane, iar printre acestea se află şi trei copii. De asemenea, 18 persoane erau date dispărute.

Două rachete au lovit, joi, Piaţa Victoriei din Viniţa, una dintre cele mai aglomerate zone ale oraşului. Rachetele au distrus în principal Casa Ofiţerilor şi o clădire de birouri la parterul căreia funcţiona o clinică medicală. Alte 32 de imobile au fost afectate de suflul exploziei. De asemenea, peste 50 de maşini au fost distruse.


UPDATE 12:30. Ministerul rus al Apărării a susținut că a lovit cu rachete navale Kalibr casa ofițerilor din orașul ucrainean Vinița, unde „a avut loc o întâlnire a comandamentului Forțelor Aeriene (Forțelor Aeriene) din Ucraina și a furnizorilor străini de armament”, transmite agenția de presă rusă Interfax.

„La 14 iulie, rachetele maritime de înaltă precizie Kalibr au atacat clădirea casei de garnizoană a ofițerilor din orașul Vinița. La momentul atacului în unitatea militară avea loc o întâlnire a comandamentului forțelor aeriene ucrainene cu reprezentanți furnizorilor străini de arme. (...) În urma atacului au fost eliminați participanții la întâlnire”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, într-un briefing.

Potrivit acestuia, la întâlnire s-a discutat transferul următorului lot de avioane și arme către Forțele Armate ale Ucrainei, precum și organizarea reparației flotei aviatice ucrainene.


UPDATE 12:15. Rușii au tras cu 10 rachete asupra clădirilor a două universități din Nikolaev, informează ministerul de Externe al Ucrainei.

Potrivit primarului orașului, Aleksandr Sinkevici, atacurile s-au soldat cu cel puțin doi răniți. Echipele de salvare acționează în zona unde a avut loc atacul, a declarat primarul orașului pe canalul său Telegram.

„Bombardamentele au avut loc în jurul orei 7:50 dimineața, ora locală, când erau „mulți oameni pe străzi”, a spus Aleksandr Sinkevici.


UPDATE 11:40. O instanță din Kiev a dispus aplicarea sechestului pe bunurile care aparțin parlamentarului ucrainean Oleksii Kovalov, membru al Partidului Slujitorul Poporului al președintelui Vladimir Zelenskiy, suspectat de trădare și cooperare cu Rusia.

Kovalov s-a exprimat în favoarea integrării regiunii Herson ocupate de ruși în Rusia în aprilie și a recunoscut deschis că cooperează cu ocupanții ruși în iunie.


UPDATE 10:55. Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a transmis un mesaj emoționant despre micuța Liza Dmitrieva, în vârstă de patru ani, unul dintre cei trei copii care au fost uciși în bombardamentul de joi de la Vinița.

„Cu toții am fost îngroziți astăzi de o fotografie cu un cărucior răsturnat în Vinița. Iar apoi, citind știrile, mi-am dat seama că o cunosc pe această fată. Cunoscut-o... Nu voi scrie cuvintele pe care le vreau pentru cei care au ucis-o. Vă voi scrie despre Lisa”, a notat Olena Zelenska pe pagina sa de Twitter.

„Ne-am întâlnit în timpul înregistrării unei filmări pentru sărbătorile de Crăciun. Fetița a reușit să se picteze cu vopsea nu doar pe ea, rochia ei, ci și pe toți ceilalți copii, pe mine, cameramanul și directorul în doar jumătate de oră”, a scris prima doamnă a Ucrainei despre ceea ce pare să fi fost o vizită la un centru pentru copii cu nevoi speciale.


UPDATE 10:25. În evaluarea de vineri dimineață, Ministerul britanic al Apărării susține că în Donbas, forțele ruse și pro-ruse separatiste din Republica Populară Lugansk susțin că au intrat în periferia orașului Siversk.

Londra notează că acest lucru nu a fost confirmat, însă forțele rusești au avansat încet spre vest după bombardamente și asalturi de sondare spre Siversk dinspre Lisiceansk pentru a deschide o cale de acces spre Slaviansk și Kramatorsk.

Bahmut va fi probabil următorul obiectiv, odată ce Siversk va fi securizat, observă britanicii.


UPDATE 10:00. Un atac masiv cu rachete a fost desfășurat de Rusia în această dimineață asupra orașului Nikolaev, din sudul Ucrainei. Cunoscutul guvernator al regiunii, Vitalii Kim, a publicat imagini video cu atacul extrem de violent, menționând că Rusia a distrus practic Universitatea de Construcții Navale, una dintre cele mai vechi, unice și prestigioase instituții de învățământ superior ucrainene.


UPDATE 09:25. Institutul pentru Studierea Războiului (ISW): Rusia se pregătește probabil o ofensivă la scară mai mare de-a lungul liniei Sloviansk-Siversk-Bahmut.

Analiștii de război americani au raportat pe 14 iulie că Rusia și-a continuat în mare parte pauza operațională, timp în care s-ar pregăti pentru o ofensivă mai hotărâtă.

Atacurile limitate ale Rusiei în apropiere de Bahmut și Slaviansk din regiunea Donețk nu au avut succes, cu progrese neclare în apropiere de Siversk.


UPDATE 09:00. Ucraina nu va dezvălui numărul oficial al victimelor militare până la sfârșitul războiului, a declarat joi ministra adjunctă a apărării de la Kiev, Hanna Maliar.

Maliar a sugerat că există potențialul prejudiciu al utilizării informațiilor despre victime pentru a informa în continuare analiza și strategia rusă drept motiv pentru lipsa datelor guvernamentale.

„Acestea sunt informații pe care inamicul nu ar trebui să le cunoască, deoarece specialiștii militari pot trage multe concluzii din aceste date și pot folosi aceste informații pentru analiză și planificare. De aceea, această informație este secretă și nu poate fi făcută publică până la sfârșitul legii marțiale.

În același timp, această împrejurare nu afectează comemorarea demnă a memoriei fiecărui apărător căzut. Aceștia sunt eroii noștri, cărora le aducem un omagiu, despre care vorbim, scriem, ne este dor de fiecare dintre ei. Oferim companesații adecvate familiilor victimelor”, a transmis Hanna Maliar.


UPDATE 08:22. Liza Dmitrieva, în vârstă de patru ani, este unul dintre cei trei copii care au fost uciși în bombardamentul de joi de la Vinița, pe o stradă aglomerată dintr-un oraș care scăpase relativ neatins de război. Mama ei a supraviețuit exploziei, dar are cu răni grave. Ultimele ore din viața micuței au fost surprinse în câteva fotografii care au fost rezumate într-un reportaj The Guardian. Viața și moartea Lizei Dmitrieva reprezintă simbolul unui conflict în care sfârșitul vine adesea fără avertisment, din cer.


UPDATE 08:14. „Teroarea este un virus. Și dacă unul dintre teroriști rămâne nepedepsit, nu face decât să-i încurajeze pe alții. Sunt necesare noi sancțiuni [pentru teroare] cât mai curând posibil”, a declarat președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy în mesajul zilnic pentru națiune postat joi noapte pe rețelele sociale.

Totodată, președintele ucrainean a subliniat că este nevoie și de tribunalul special pentru agresiunea rusă și de un mecanism special de compensare care să direcționeze fondurile statului terorist către cei pe care acesta dorea să-i distrugă, transmite agenția Ukrinform.


UPDATE 07:30. Ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, a declarat că Ucraina nu va dezvălui numărul oficial al victimelor militare până la sfârșitul războiului.

Maliar a invocat ca motiv potențiale prejudicii provocate de furnizarea de date care să folosească analizelor și strategiilor rusești.

REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie și 14 iulie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media