LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 114. Marea Britanie a propus Ucrainei un „program major de antrenament” pentru militarii săi care ar „schimba în mod fundamental ecuația războiului”

17 iunie 2022, 08:17 Ucraina 362
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Bătălia pentru Severodonețk continuă. În același timp, pe teritoriul Uzinei de echipamente chimice nestandardizate din Severodonețk „Azot” rămân blocați peste 500 de civili adulți și 38 de copii care nu pot fi evacuați din cauza bombardamentelor, spune guvernatorul militar regional din Luhansk, Serghei Gaidai.

Serviciile de informații militare din Ucraina a dat de înțeles că trupele ucrainene se pregătesc să atace podul construit de ruşi peste Strâmtoarea Kerci - supranumit și „Podul lui Putin”, care face legătura între Rusia și Peninsula Crimeea. Generalul ucrainean Dmitro Marcenko a declarat anterior că podul va fi „ţinta numărul unu" dacă Kievul va obţine armele necesare.

Marea Britanie va găzdui vineri discuții privind reconstrucția infrastructurii cheie din Kiev, la o zi după ce liderii Germaniei, Franței, Italiei și României au vizitat Ucraina și i-au promis susținere pentru candidatura Ucrainei la UE.

UPDATE 20:45. Consilierul prezidențial al Ucrainei, Mihailo Podoliak, a ripostat la discursul lui Vladimir Putin de astăzi de la Sankt Petersburg, acuzându-l pe președintele rus că a inventat o nouă explicație pentru războiul său „canibal”.

„Ataci Ucraina, ștergi de pe hartă orașe întregi, comiți execuții în masă, transformi Rusia în Evul Mediu și apoi numești asta un... „colac de salvare pentru Occident”?, a scris Podoliak pe Twitter.


UPDATE 20:20. Regatul Unit a propus forțelor militare ucrainene să participe la un „program major de antrenament” care ar „schimba în mod fundamental ecuația războiului”, a anunțat vineri Downing Street într-o declarație pe fondul vizitei premierului Boris Johnson la Kiev.

„Pe măsură ce soldații ucraineni trag cu rachete din Marea Britanie pentru apărarea suveranității națiunii lor, ei fac acest lucru și pentru apărarea libertăților pe care le considerăm de la sine înțelese. De aceea i-am propus președintelui Zelenskiy un nou program important de pregătire militară care ar putea schimba ecuația acestui război – valorificând cea mai puternică dintre forțe, hotărârea ucraineană de a câștiga”, a spus Boris Johnson într-o declarație de presă.

„La două luni de la ultima mea vizită, curajul, determinarea și rezistența ucrainenilor sunt mai puternice ca niciodată și știu că hotărârea indestructibilă va supraviețui mult timp ambițiilor deșarte ale președintelui Putin”, a adăugat el.

Potrivit Downing Street, programul are potențialul de a antrena până la 10.000 de soldați la fiecare 120 de zile, fiecare soldat petrecând trei săptămâni la cursul de pregătire în afara Ucrainei, învățând abilități pentru a câștiga în luptă în prima linie, precum și pregătire medicală de bază, securitate cibernetică și tactici contra explozive. Ucraina nu a acceptat deocamdată oferta.


UPDATE 19:55. Gestionarul reţelei franceze de transport de gaze naturale GRTgaz anunţă vineri că nu mai primeşte gaze naturale ruseşti prin gazoduct de la 15 iunie, în urma unei „întreruperi a fluxului fizic între Franţa şi Germania”, relatează AFP.


UPDATE 19:35. Uniunea Europeană nu este o organizație militară, așa că Rusia nu este împotriva aderării Ucrainei la aceasta, a declarat președintele rus Vladimir Putin astăzi, la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg (SPIEF). Declarația vine după ce Comisia Europeană s-a pronunțat în favoarea acordării statutului de candidat la Uniunea Europeană a Republicii Moldova și a Ucrainei.

„UE nu este o organizație militară, un bloc militar-politic, spre deosebire de NATO, așa că întotdeauna am spus, și am spus mereu, poziția noastră aici este consecventă, de înțeles: nu avem nimic împotriva ei”, a spus liderul rus.


UPDATE 19:15. Vladimir Putin a ținut în această seară un discurs combativ, repetând critica sa față de Occident și afirmând că sancțiunile „blitzkrieg” împotriva Moscovei nu au avut niciodată vreo șansă de a reuși.

Într-o adresare la forumul economic de la Sankt Petersburg, pe care Kremlinul l-a catalogat drept „extrem de important”, Putin a susținut că decizia Rusiei de a începe „operațiunea militară specială” în Ucraina a fost dificilă, dar forțată și a spus că toate sarcinile operațiunii sale vor fi îndeplinite.

Adresrea lui Putin a fost amânată cu aproape două ore după ce evenimentul a fost lovit de atacuri cibernetice „extinse”, potrivit Kremlinului.


UPDATE 19:00. Președintele american Joe Biden a declarat vineri că a fost informat în legătură cu cei trei americani dispăruți în Ucraina și le-a transmis americanilor să nu călătorească în această țară, transmite CNN.

„Am fost informat. Nu știm unde sunt, dar vreau să reiterez: Americanii nu ar trebui să meargă acum în Ucraina. O voi spune din nou: Americanii nu ar trebui să meargă în Ucraina acum”, a spus Biden.

Alexander John-Robert Drueke, în vârstă de 39 de ani, din Tuscaloosa, Alabama, și Andy Tai Ngoc Huynh, în vârstă de 27 de ani, din Hartselle, Alabama sunt daţi dispăruţi în Ucraina. În plus, Departamentul de Stat al SUA a declarat joi că are informații că un al treilea american care a călătorit în Ucraina pentru a lupta împotriva Rusiei a dispărut „în ultimele săptămâni”.

„Există rapoarte despre încă un american al cărui loc de dispariție este necunoscut. Nu pot vorbi despre detaliile acestui caz. Din păcate, nu cunoaștem toate detaliile acelui caz”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, în cadrul unei conferințe de presă de joi.


UPDATE 18:45. Preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut vineri că decizia sa de a ordona „operaţiunea militară specială” împotriva Ucrainei a fost dificilă, dar necesară, având în vedere „riscurile şi ameninţările” la adresa Rusiei şi că obiectivele acesteia vor fi duse până la capăt, relatează agenţiile Reuters şi EFE, citate de Agerpres.

„Toate obiectivele operaţiunii militare speciale vor fi atinse negreşit”, a insistat liderul de la Kremlin într-un discurs la Forumul economic de la Sankt Petersburg.

Putin a susţinut că Moscova s-a văzut „forţată” să lanseze această campanie militară întrucât a observat „riscuri şi ameninţărI” la adresa ei şi are dreptul să-şi „apere securitatea”.

„Decizia a fost menită să-i protejeze pe cetăţenii noştri, pe locuitorii republicilor din Donbas, care timp de opt ani au fost supuşi unui genocid din partea regimului de la Kiev şi a neonaziştilor susţinuţi de Occident”, a justificat el agresiunea militară împotriva Ucrainei lansată pe 24 februarie.


UPDATE 18:30. Downing Street a postat pe Twitter o fotografie cu Boris Johnson aflat la întrevedere cu președintele Vladimir Zelenskiy. De asemenea, a anunțat că Marea Britanie s-a oferit să lanseze o operațiune majoră de antrenament pentru Forțele Armate ale Ucrainei, cu potențialul de a antrena mii de soldați.

UPDATE 18:15. Ucraina va introduce un regim de vize pentru cetăţenii ruşi începând de la 1 iulie, a anunţat vineri preşedintele ucrainean Vladimir Zelenskiy.

Guvernul ucrainean urmează să adopte în cursul zilei o decizie oficială în acest sens „pentru a contracara ameninţările fără precedent la securitatea naţională, suveranitatea şi integritatea teritorială a statului nostru”, a precizat şeful statului pe Telegram.


Această decizie importantă va pune capăt călătoriilor fără viză pentru cetăţenii ruşi, care erau în vigoare de la obţinerea independenţei faţă de URSS, în 1991.

„Pe fondul războiului lansat de Rusia, este necesar să întărim controlul asupra intrării cetăţenilor ruşi în Ucraina. Securitatea este prioritatea”, a adăugat şeful administraţiei prezidenţiale, Andrii Iermak.


UPDATE 17:40. Premierul britanic Boris Johnson a sosit astăzi la Kiev, în cea de-a doua vizită surpriză, pentru o întâlnire cu președintele Vladimir Zelenskiy, după ce s-a retras de la o conferință importantă de la Doncaster în ultimul moment.

Prim-ministrul urma să țină vineri după-amiază un discurs în fața parlamentarilor, consilierilor și liderilor de afaceri conservatori din nord.

Potrivit cotiniadului britanic Sky News, organizatorii summit-ului au fost „mistificați” de lipsa premierului, dar li s-a spus că există un „motiv întemeiat” și că acesta are „suficientă semnificație”.

Downing Street a confirmat că premierul a lipsit de la conferință pentru a face a doua sa vizită în Ucraina de la începutul războiului.

La scurt timp, premierul a postat pe Twitter: „Domnule președinte, Vladimir, este bine să fiu din nou la Kiev”.

Boris Johnson a devenit primul lider al unei țări G7 care a călătorit la Kiev d ela începutul invaziei ruse.


UPDATE 17:00. Diplomaţia rusă a acuzat vineri Uniunea Europeană că manipulează Ucraina cu perspectiva unei aderări, după decizia Comisiei Europene de a recomanda acordarea pentru Kiev a statutului de ţară-candidată la UE, transmite AFP.

„De ani de zile, comunitatea occidentală manipulează această poveste a angajării Ucrainei în structurile lor de integrare şi de atunci Ucraina merge din ce în ce mai rău”, a declarat pentru agențiile de presă ruse Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova.

„Ea nu va avea niciun viitor strălucitor” în cadrul UE, a estimat Zaharova, calificând asigurările europene către Ucraina drept un „mesaj mincinos care în practică nu aduce nimic bun”.


UPDATE 16:27. Președintele României Klaus Iohannis a salutat decizia adoptată vineri, 17 iunie, de Colegiul Comisiei Europene pe marginea cererii Republicii Moldova, de a primi statutul de stat candidat pentru aderare la Uniunea Europeană.

„După luni intense de dialog și coordonare, sunt bucuros să salut opiniile Comisiei Europene cu privire la acordarea statutului de state candidate Ucrainei și Republicii Moldova”, a scris Klaus Iohannis pe Twitter.

„Este un bine-meritat pas înainte pentru cetățenii Ucrainei și Republicii Moldova. Continuăm să susținem activ integrarea Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei în familia UE”, a menționat Iohannis.


UPDATE 16:00. Statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană va putea lansa noi transformări în Ucraina, a declarat ministrul de Externe al Ucrainei Dmitri Kuleba.

„Istoria europeană în devenire. Salutăm concluzia pozitivă a Comisiei Europene că Ucraina ar trebui să primească statutul de membru candidat al Uniunii Europene la summitul UE de săptămâna viitoare", a scris el pe Twitter, comentând recomandarea Comisiei Europene de a acorda tarii acest statut.

„Aceasta va fi o dovadă clară a conducerii europene și un impuls uriaș pentru reforme viitoare în Ucraina”, a adăugat ministrul.


UPDA 15:10. Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU) a declarat că Eurovision Song Contest de anul viitor nu poate avea loc în Ucraina din motive de securitate. Acum se ia în considerare posibilitatea de a-l desfășura în Marea Britanie, al cărei reprezentant a ocupat locul doi în competiție.

Câștigătorul Eurovision 2022 a fost grupul ucrainean Kalush Orchestra.

„Având în vedere războiul care urmează invaziei ruse a țării învingătoare din acest an, Uniunea a efectuat o evaluare amănunțită a riscurilor și a fezabilității, împreună cu televiziunea publică din Ucraina și experții în securitate implicați”, se arată în comunicat.

„Cu profund regret” ei au remarcat că, având în vedere circumstanțele actuale, postul public ucrainean nu a putut îndeplini garanțiile de securitate necesare pentru competiție.

„Concursul de muzică Eurovision este una dintre cele mai dificile emisiuni TV din lume de pregătit – mii de oameni lucrează la el, mii de oameni participă la evenimente și este nevoie de 12 luni pentru a se pregăti”, a adăugat sindicatul.

EBU anunță că, în urma acestei decizii, va începe consultări privind găzduirea Eurovision 2023 cu BBC ca emițător al țării vicecampionate.


UPDATE 14:27. Ministru ucrainean de externe, Dmitri Kuleba, după ce Comisia Europeană a recomandat statelor membre ale UE să acorde Ucrainei statutul de țară candidată pentru aderarea la UE.

Într-o zi, Comisia Europeană recomandă acordarea Ucrainei a statutului de candidat la aderarea la UE, iar Ucraina, prin decizia președintelui, introduce un regim de vize cu Rusia. Nu am planificat o astfel de coincidență, istoria însăși a decis să creeze un simbol al cine încotro merge. Totul va fi Ucraina”, a scris oficialul ucrainean pe Facebook.


UPDATE 14:00. Ucraina introduce regimul de vize pentru cetățenii ruși, anunță președintele Vladimir Zelenskiy.

În cadrul contracarării amenințărilor fără precedent la adresa securității naționale, suveranității și integrității teritoriale a statului nostru, liderul de la Kiev a sugerat Cabinetului de Miniștri să ia în considerare revizuirea regimului de intrare a cetățenilor ruși în Ucraina.

„Și astăzi Cabinetul de Miniștri trebuie să ia această decizie importantă - Rezoluția „Cu privire la încetarea Acordului dintre Guvernul Ucrainei și Guvernul Federației Ruse privind călătoria fără viză pentru cetățenii Ucrainei și Federației Ruse și aplicarea unor norme internaționale”, a declarat Zelenskiy.

Potrivit hotărârii Cabinetului de Miniștri, de la 1 iulie 2022, Ucraina va introduce un regim de vize pentru cetățenii ruși.


UPDATE 13:37. Comisia Europeană s-a pronunțat în favoarea acordării statutului de candidat la Uniunea Europeană atât a Republicii Moldova, cât și Ucrainei.

O recomandare în acest sens pentru guvernele celor 27 de state membre ale UE a fost aprobată vineri, 17 iunie, în cadrul unei reuniuni prezidate de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

În ceea ce privește cererea de aderarea depusă de Georgia, Comisia Europeană a îndemnat autoritățile Tbilisi să continue eforturile și recomandă Consiliului UE să ofere o perspectivă europeană.

Comisia Europeană a constatat că, în general, Ucraina este foarte avansată în atingerea stabilității instituțiilor care garantează democrația, statul de drept, drepturile omului și respectul și protecția minorităților; și-a continuat istoricul macroeconomic puternic, demonstrând o rezistență remarcabilă în ceea ce privește stabilitatea macroeconomică și financiară, având în același timp nevoie să continue reformele economice structurale ambițioase; și sa apropiat treptat de elemente substanțiale ale acquis-ului UE în multe domenii.

Pe această bază, Comisia recomandă ca Ucraina să aibă perspectiva de a deveni membră a Uniunii Europene. Ar trebui să i se acorde statutul de candidat, în condițiile în care se fac pași într-o serie de domenii.

În ceea ce privește Moldova, Comisia Europeană concluzionează că țara are o bază solidă pentru a ajunge la stabilitatea instituțiilor care garantează democrația, statul de drept, drepturile omului și respectul și protecția minorităților; politicile macroeconomice au fost rezonabil de solide și s-au înregistrat progrese în consolidarea sectorului financiar și a mediului de afaceri, dar reformele economice cheie rămân de întreprins; țara a stabilit o bază solidă pentru continuarea alinierii la acquis-ul UE.

„Pe această bază, Comisia recomandă ca Republica Moldova să aibă perspectiva de a deveni membră a Uniunii Europene. Ar trebui să i se acorde statutul de candidat, în condițiile în care se fac pași într-o serie de domenii”, se menționează într-un comunicat oficial.

Comisia Europeană evaluează că Georgia are o fundație pentru a atinge stabilitatea instituțiilor care garantează democrația, statul de drept, drepturile omului și respectul și protecția minorităților, chiar dacă evoluțiile recente au subminat progresul țării; a atins un grad bun de stabilitate macroeconomică și are un bilanț solid al politicii economice și un mediu de afaceri favorabil, dar sunt necesare reforme suplimentare pentru a îmbunătăți funcționarea economiei sale de piață. Și, în general, Georgia a stabilit o bază solidă pentru continuarea alinierii la acquis-ul UE. Pe această bază, Comisia recomandă ca Georgiei să i se ofere perspectiva de a deveni membră a Uniunii Europene. Ar trebui să i se acorde statutul de candidat odată ce au fost abordate un număr de priorități.

„Ucraina, Moldova și Georgia împărtășesc aspirația puternică și legitimă de a adera la Uniunea Europeană. Astăzi, le transmitem un semnal clar de sprijin în aspirațiile lor, chiar dacă se confruntă cu circumstanțe dificile. Și facem acest lucru, rămânând ferm pe valorile și standardele noastre europene, stabilind calea pe care trebuie să o urmeze pentru a adera la UE. Avizele Comisiei marchează un punct de inflexiune în relațiile noastre. Într-adevăr, aceasta este o zi istorică pentru poporul din Ucraina, Moldova și Georgia. Confirmăm că aparțin, în timp util, Uniunii Europene. Următorii pași sunt acum în mâinile statelor noastre membre”, a declarat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

Pe baza avizelor Comisiei Europene, statele membre UE vor trebui acum să decidă în unanimitate cu privire la următorii pași.

Cererile de aderare la UE ale Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova în lumina Avizelor Comisiei vor fi discutate la următorul Consiliu European din 23 și 24 iunie.

„Între timp, UE rămâne angajată să continue să consolideze în continuare legăturile și să-și aprofundeze parteneriatul pentru a sprijini Ucraina, Moldova și Georgia, în conformitate cu acordurile noastre de asociere și cu zonele de liber schimb profunde și cuprinzătoare”, se mai menționează în comunicat.


UPDATE 12:50. Forțele navale ale Ucrainei au anunțat lovitura asupra remorcherului Flotei Mării Negre a Rusiei „Vasili Bekh”, care transporta muniție, arme și marinari pe Insula Șerpilor, transmite BBC.

„Chiar prezența la bord a sistemului de rachete antiaeriene TOR nu a împiedicat forțele navale ucrainene să demilitarizeze invadatorii ruși”, declară conducerea Marinei Ucrainene într-un comunicat.

Șeful Administrației Militare Regionale Odesa, Maxim Marchenko, a confirmat informații despre un atac cu rachete de succes al forțelor ucrainene asupra navei rusești Vasili Bekh.

„Transmiteți felicitări crucișătorului Moskva!”, a scris Marchenko pe canalul său Telegram.

Pe rețele a apărut și un videoclip care surprinde momentul impactului asupra unui remorcher rusesc. Cu toate acestea, nu a fost încă posibil să se stabilească cu certitudine timpul și circumstanțele atacului surprins în video.


UPDATE 12:10. Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a anunţat construirea a sute de poligoane publice de tragere în toată ţara şi o nouă lege privind accesul la arme de foc pentru a „instrui societatea” în apărarea naţională. Într-o declarație pentru presă din orașul Myszków (sud), unde a inaugurat un poligon de tragere, Morawiecki a asigurat că „dacă Rusia se va gândi vreodată să atace Polonia, să știe că 40 de milioane de polonezi sunt gata să o apere cu armele în mână”, scrie G4Media.

Guvernul polonez va lansa un „program naţional de promovare a tragerii cu arme de foc” cu construirea a cel puţin 314 facilităţi, câte una în fiecare raion al ţării, unde cetăţenilor li se oferă cursuri de tir cu arme de calibru mic şi puşti şi posibilitatea de a practica regulat.

În plus, șeful executivului polonez a spus că guvernul său pregătește o lege privind accesul și utilizarea armelor de foc pentru civili, deoarece „societatea civilă trebuie să fie și ea pregătită pentru apărare”.

Morawiecki a subliniat că, pe lângă modernizarea și extinderea armatei poloneze, „mulțumită poligoanelor moderne de tragere precum cel din Myszków, mai mulți oameni vor fi instruiți să folosească armele de foc”.

„Este necesar să reiterăm mesajul că accesul la arme este pentru a ne face mai puternici ca țară”, a spus Morawiecki, „și, după cum se spune în latină, dacă vrei pace, pregătește-te pentru război”, a conchis el.


UPDATE 11:19. Pierderile totale de luptă ale forțelor ruse, prezentate de armata ucraineană:

personal - aproximativ 33.150 (+200);
rezervoare/ tancuri - 1.456 (+7);
mașini blindate de luptă - 3563 (+18);
sisteme de artilerie - 734 (+5);
RSZV / MLRS - 233 (+0);
sisteme de război antiaerian - 97 (+0);
aeronave - 215 (+2);
elicoptere-180 (+1);
UAV nivel operațional-tactic - 593 (+2);
rachete de croazieră - 129 (+0);
nave de război / bărci - 13 (+0);
vehicule și rezervoare de combustibil-2496 (+2);
echipamente speciale - 55 (+0).


UPDATE 10:34. În ultimele 24 de ore, forțele ruse și-au continuat încercările de a avansa spre Popasna, potrivit unui raport recent al serviciilor secrete britanice.

În ceea ce privește Rusia însăși, pe fondul războiului, în țară este ferm stabilit un regim autoritar, spre care țara se îndreaptă însă de mult timp. În ultimele săptămâni, Duma a luat în considerare un proiect de lege care impune o pedeapsă de 20 de ani de închisoare pentru rușii care luptă împotriva Federației Ruse.

Opoziția la invazie este, de asemenea, supusă urmăririi penale. În ciuda faptului că în sondajele de opinie majoritatea rușilor își declară sprijinul pentru „operațiunea specială”, o parte a populației își demonstrează atât activ, cât și pasiv dezacordul.

Legiunea Libertatea Rusiei, extrasă din ruși, participă aproape sigur la luptele de partea armatei ucrainene. Unii oficiali ruși de rang înalt par să fi pierdut influența după ce au criticat războiul.

Atitudinea negativă față de război este, de asemenea, deosebit de puternică în rândul elitei de afaceri din Rusia și al comunității oligarhice. Judecând după datele serviciilor de migrație, aproximativ 15 mii de milionari de dolari ruși probabil încearcă deja să părăsească țara.

Acest lucru se datorează parțial opoziției personale față de invazia rusă, precum și dorinței de a evita consecințele financiare ale sancțiunilor anti-ruse. Acest rezultat va exacerba daunele pe termen lung aduse de război economiei ruse, concluzionează serviciile de informații britanice.


UPDATE 09:25. Șase oameni au fost uciși în urma bombardamentelor rusești la Lîsîceansk și Severodonețk, a anunțat în această dimineață Serghei Gaidai, șeful administrației militare regionale Luhansk, pe canalul său de Telegram.

El a subliniat că numărul atacurilor armatei ruse crește zilnic.

„Numărul de case care au mai rămas întregi, facilități de infrastructură, zona liberă de invadatori teritoriului este în scădere, dar inamicul nu face decât să mărească intensitatea atacurilor, ucigând civili. Un atac aerian cu rachete asupra casei de cultură, unde s-au adăpostit locuitorii din Lisichansk, a provocat trei decese. Alte șapte persoane au fost internate cu răni de gravitate diferită. Un alt atac aerian a distrus clădirea dispensarului, unde, probabil, erau și acolo oameni. Un localnic a murit pe stradă din cauza bombardamentelor. Au fost descoperiți încă doi morți în vechile cartiere din Severodonețk - o mamă și fiul acesteia”, a spus el.

În plus, potrivit lui Gaidai, clădirea unei școli și două case au fost distruse în Lisichansk, 18 case în Gornîi și 7 în Vrubovka. De asemenea, sunt multe pagube în satul Sinetski de lângă Severodonețk.

Foto: t.me/luhanskaVTSA

UPDATE 08:50. Un spion rus a încercat, însă nu a reuşit să obţină un stagiu la Curtea Penală Internaţională (CPI) folosind identitatea falsă a unui cetăţean brazilian, pe care şi-a construit-o în mai bine de un deceniu, potrivit serviciilor de informaţiil olandeze, citate de The Guardian.

Serghei Vladimirovici Cerkasov, în vârstă de 36 de ani, acuzat că este un agent al serviciilor secrete militare ruse GRU, a zburat în Olanda în aprilie crezând că a reuşit într-o încercare extraordinară de a obţine acces în interior la tribunalul pentru crime de război, folosind identitatea falsă a lui Viktor Muller Ferreira, de 33 de ani.

Cu toate acestea, Cerkasov fusese deja descoperit de ofiţerii de informaţii occidentali. Când a sosit pentru a-şi prelua funcţia, a fost reţinut de oficialii olandezi de imigraţie şi trimis înapoi în Brazilia.


UPDATE 08:25. Șeful Statului Major al Apărării al Marii Britanii: Rusia a „pierdut strategic” războiul cu Ucraina, suferind pierderi grele și consolidând NATO, la care Finlanda și Suedia doresc să se alăture, a declarat șeful Apărării britanic Tony Radakin.

„Aceasta este o greșeală teribilă din partea Rusiei. Rusia nu va prelua niciodată controlul asupra Ucrainei”, consideră oficialul.

Radakin sugerează că președintele rus Vladimir Putin poate obține câștiguri tactice în următoarele săptămâni, dar pentru asta el a trebuit deja să folosească aproximativ 25% din armata sa pentru a face acest lucru. La un preț atât de mare, Putin a reușit să recupereze o mică bucată de teritoriu în timp ce s-a ales cu 50.000 de morți sau răniți, a adăugat Radakin.

Radakin a asigurat încă o dată că Marea Britanie va sprijini Kievul pe termen lung cu furnizarea unui număr mare de arme.


UPDATE 08:00. Institutul pentru Studierea Războiului (ISW): Forțele ruse au continuat să atacurile asupra Severodonețk și Lîsîceansk. Acestea s-au angajat în ofensive fără succes în apropiere de Slaviansk, Izium și Harkiv. În același timp, forțele ucrainene au reluat pregătirile pentru contraofensive la vest de Izium.

În regiunea Herson, trupele ruse demontează structuri de irigare din beton pentru a ascunde artileria grea de atacurile ucrainene, în așteptarea unei contraofensive.

Serviciile de informații militare ucrainene au raportat că forțele ruse nu mai operează în grupuri tactice de batalion (BTG), așa cum a evaluat anterior ISW.

Forțele ruse și ucrainene s-au angajat în ciocniri la nord și nord-est de orașul Harkiv, deși nu au reușit să elibereze niciun teritoriu semnificativ.

Forțele ruse au continuat să-și întărească pozițiile de rezervă în nord-vestul regiunii Herson, probabil în așteptarea contraofensivelor ucrainene în regiune.


UPDATE 07:45. Ucraina a dat de înțeles că ar putea să lovească podul construit de ruşi peste Strâmtoarea Kerci, care face legătura cu Crimeea.

Serviciile de informaţii militare ucrainene au publicat detalii despre construcţia podului despre care susţin că sunt informaţii oficiale ruseşti, deşi nu a fost imediat posibil să se stabilească autenticitatea documentului de aproape 300 de pagini.

Acesta a fost dat publicităţii la o zi după ce generalul ucrainean Dmitro Marcenko a declarat că podul va fi „ţinta numărul unu" dacă Kievul va obţine armele necesare. El a spus că Moscova foloseşte podul pentru a transporta provizii în Crimeea şi în sudul Ucrainei.

Din 2018, acest pod, cu o lungime de 18 de kilometri, leagă peninsula Crimeea de partea continentală a Rusiei.


UPDATE 07:15. Sute de civili sunt în continuare blocați în uzina chimică Azot din Severodonețk, în ciuda faptului că s-a promis crearea unui coridor umanitar, informează Guvernatorul regiunii Luhansk, Serghei Gaidai.

Este vorba, potrivit guvernatorului, de 568 de persoane, inclusiv 38 de copii, care nu pot fi evacuați din cauza ostilităților în desfășurare în jurul fabricii. Pe 14 iunie, Ministerul rus al Apărării a anunțat că va permite deschiderea un coridor umanitar pentru cei care rămân la fabrică pe 15 iunie.

Haidai a scris în această dimineață pe canalul său de Telegram că trupele ruse au bombardat clădirile Uzinei de echipamente chimice nestandardizate din Severodonețk, iar clădirea Primului Pasaj de la Azot a fost avariat.

„În general, aproape că nu există clădiri administrative întregi pe teritoriul gigantului chimic” a spus el.

Haidai a adăugat că „în ultimele 24 de ore rușii au folosit artilerie și lansatoare de grenade propulsate de rachete în orașele Severodonetsk, Lisichansk, Ustinovka, Loskutivka, Metolkino, Borivsky, Nokolaevka și Novoivanovka. Ocupanții au lansat și atacuri aeriene asupra Loskutivka și Ustynivka. Luptele continuă la Severodonetsk. Armata ucraineană a respins un asalt inamic în direcția așezării Zolotie - inamicul s-a retras”.


UPDATE 07:00. Organizația Națiunilor Unite estimează pierderile civile din cauza războiului declanșat de Rusia la peste 10.000. Potrivit agenției ONU pentru drepturile omului, 4.481 de civili au fost uciși și 5.565 au fost răniți. Cu toate acestea, cifra totală este probabil mai mare, întrucât nu include rapoartele privind victimele în teritoriile ocupate de armata rusă.

Cele mai multe victime civile au fost raportate în Donbas - 2.611 morți și 3.103 răniți. Se crede că cele mai multe victime au fost probocate de „armele explozive cu o zonă largă de impact, inclusiv bombardamente de artilerie grea și sisteme de lansare cu rachete multiple, precum și rachete și lovituri aeriene”.


REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie și 16 iunie.


IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.re sunt încă acolo, inclusiv femei, copii și vârstnici.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media