VIDEO/ Sandu și Zelenskiy, declarații comune de la Kiev: Calea de aderare la UE, problema tranzitului ucrainean prin teritoriul Republicii Moldova și cooperarea energetică, printre subiectele abordate de cei doi șefi de state

27 iunie 2022, 19:13 Politică 198
Maia Sandu și Vladimir Zelenskiy.  Sursa: presedinte.md

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit în această după-amiază, la Kiev, cu omologul său ucrainean Vladimir Zelenskiy și echipa sa. În cadrul discuției, șefa statului și-a exprimat admirația pentru curajul cu care ucrainenii își apără patria de agresiunea rusă și i-a asigurat că Republica Moldova este alături de Ucraina.

„Vom continua să susținem refugiații ucraineni adăpostiți în Moldova. Vom consolida capacitatea de transport și de tranzit pe teritoriul moldovenesc pentru a organiza coridoare de transport de mărfuri dinspre și înspre Ucraina. Este obligația noastră morală, de vecini și de prieteni să-i ajutăm”, a spus președinta Maia Sandu.

De asemenea, în cadrul întrevederii cu președintele Vladimir Zelenskiy, cei doi lideri au agreat ca țările noastre să colaboreze în domeniul economic și energetic, precum și pe calea de aderare la Uniunea Europeană.

„Cetățenii țărilor noastre merită să aibă o viață pașnică și prosperă, în familia europeană, iar noi suntem datori să le oferim oamenilor un asemenea viitor”, a mai adăugat Sandu.

La rândul său, președintele Vladimir Zelenskiy a precizat că problema tranzitului ucrainean prin teritoriul Republicii Moldova și cooperarea energetică au fost printre subiectele discutata cu omoloaga sa de la Chișinău.

„Ucraina și Moldova au amenințări bazate pe agresiunea rusă, așa că răspunsurile noastre la acestea ar trebui să fie comune. Am discutat cu Maia Sandu Maia Sandu opoziţia faţă de invazia rusă a Ucrainei, reglementarea transnistreană, al cărei garant este statul nostru. La fel și problema tranzitului ucrainean prin teritoriul Republicii Moldova și cooperarea energetică. Apreciem decizia de a trimite o unitate de sapatori în Ucraina, pentru a ajuta oamenii noștri care căutau protecție de război. Vă mulțumim pentru vizită și pentru discuțiile productive”, a punctat liderul de la Kiev.


Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a s-a deplasat, luni, 27 iunie, în capitala Uncrainei. În cadrul vizitei sale, șefa statului a vizitat suburbiile Kievului care au avut cel mai mult de suferit în urma invaziei ruse: Bucha, Irpin și Borodeanka.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media