LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 85. Senatul SUA a aprobat un ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina

19 mai 2022, 20:45 Ucraina 461
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media
Invazia provocată de Federația Rusă în Ucraina ar putea cauza penurie de alimente la nivel mondial în lunile următoare, a avertizat Organizația Națiunilor Unite. Secretarul general Antonio Guterres a declarat că războiul a agravat insecuritatea alimentară în țările mai sărace din cauza creșterii prețurilor. Lumea s-ar putea confrunta cu foamete care va dura ani de zile dacă exporturile ucrainene nu sunt restabilite la nivelurile de dinainte de război, a adăugat el.

Totodată, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a anunțat că SUA vor acorda o nouă asistență alimentară de urgență de 215 milioane de dolari pentru criza din Ucraina și a cerut altor țări să ajute rapid în privința crizei alimentare globale în creștere.

UPDATE 21.30. Vladimir Zelenskiy a mulțumit SUA pentru ajutorul militar, economic și umanitar în valoare de 40 de miliarde de dolari oferit Ucrainei.

„Reprezintă o contribuție semnificativă pentru restabilirea păcii și securității în Ucraina, Europa și în lume. Așteptăm cu nerăbdare semnarea legii de președintele Joe Biden”.UPDATE 21.00. Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a discutat modalități de „deblocare” a exporturilor de alimente ucrainene cu omologul său din Marea Britanie, secretarul de externe Liz Truss.

Într-un tweet de joi, Kuleba a spus că a vorbit cu Truss despre „modalități de a menține Rusia responsabilă pentru agresiunea sa și de a debloca exporturile de alimente ale Ucrainei”.


„Rusia poartă întreaga responsabilitate nu numai pentru uciderea, torturarea și violarea ucrainenilor, ci și pentru înfometarea oamenilor din întreaga lume, inclusiv în Africa”, a continuat Kuleba.

Blocada asupra exporturilor ucrainene a fost discutată, de asemenea, de președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy și de premierul britanic Boris Johnson, în timpul unei convorbiri de joi. Într-un tweet, Zelenskiy a spus că cei doi lideri au discutat „modalități de a exporta produse agricole din Ucraina și de a importa combustibil în Ucraina”.


UPDATE 19.45. Senatul SUA a aprobat un ajutor militar, economic și umanitar în valoare de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

86 de senatori au votat pentru și 11 împotrivă. Proiectul de lege a fost susținut de toți democrații. Unsprezece senatori republicani au votat împotrivă. Anterior, proiectul de lege a fost susținut de Camera Reprezentanților SUA.

Documentul va fi trimis spre semnare președintelui Joe Biden. Înainte de vot, liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, a spus că Senatul „își va ține promisiunea de a sprijini poporul Ucrainei”. El a adăugat ajutorul „va satisface marile nevoi ale poporului ucrainean, care luptă pentru supraviețuirea lui”, scrie CNN.


UPDATE 18.30. Ca urmare a bombardamentelor puternice de la Severodonețk din regiunea Lugansk din 19 mai, 12 persoane au fost ucise și peste 40 au fost răni, scrie Hromadske.

Potrivit autorităților locale, ocupanții au început să împuște haotic în centrul regional cu arme grele. Bombardarea continuă și astăzi. În cea mai mare parte, acestea sunt direcționate asupra clădirilor rezidențiale. Datele cu privire la morți și răniți sunt în prezent în curs de clarificare, întrucât este imposibil de moitorizat zona aflată în foc.
UPDATE 17.55. Șeful OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus a vorbit cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, despre situația din Ucraina și rolul pe care Rusia îl are în ceea ce privește problemele de sănătate la nivel mondial.

Am solicitat acces în condiții de siguranță la Mariupol, Herson, Zaporojie de Sud și alte zone asediate pentru a acorda asistență medicală. Civilii trebuie să fie protejați", a scris Tedros Adhanom Ghebreyesus într-o postare pe Twitter.UPDATE 17.10. Un înalt oficial militar din Ucraina a declarat că „măsurile de evacuare a armatei ucrainene din Mariupol continuă”, după ce Rusia a susținut că peste 1.700 de soldați ucraineni s-au predat de luni de la uzina Azovstal, potrivit CNN.

Adresându-se presei la Kiev, generalul de brigadă Oleksii Gromov a spus că „în direcția Mariupol, intensitatea ostilităților a fost redusă. În acest moment, se continuă măsurile de evacuare a eroilor noștri” din uzina Azovstal. Se crede că mai multe sute de soldați se află încă în interiorul fabricii.


UPDATE 16:10. Deputatul Dumei de la Moscova din cadrul Partidului Comunist Evgheni Stupin a trimis o solicitare Ministerului Apărării al Federației Ruse cu privire la simbolurile Z și V.

Serghei Gusev, șef adjunct al Direcției Principale Militaro-Politice a Forțelor Armate, a răspuns că Ministerul al Apărării nu consideră literele Z și V simboluri militare oficiale, ele „nu poartă încărcătură specială”.


UPDATE 16:04. Acuzat de uciderea unui civil, soldatul rus Vadim Șîșîmarin a spus că i s-a ordonat să împuște într-un civil de către un sublocotenent și o altă persoană care se afla cu el în mașină, scrie BBC.

Potrivit lui Șîșîmarin, sublocotenentul și acest pasager al mașinii, necunoscut lui, l-au observat inițial pe civil. Sublocotenentul a văzut că trecătorul vorbea la telefon și i-a spus lui Șîșîmarin să tragă. După aceea, persoana necunoscută lui s-a întors către Șîșîmarin și a început să strige ca să tragă, pentru că altfel ar fi în pericol.

Șîșîmarin a tras din armă, nu a văzut cadavrul. După aceea, persoana necunoscută a început să-l consoleze pe Șîșîmarin, astfel încât să nu-și facă griji și a spus că, în primul rând, trebuie să te salvezi.

În același timp, sublocotenentul și pasagerul necunoscut nu erau comandanții direcți ai lui Șîșîmarin.

„Nu am vrut să-l ucid. Am împușcat ca să mă lase în pace”, s-a îndreptățit Șîșîmarin.


UPDATE 15:24. Acesta este orașul Rubejnoe, regiunea Luhansk, aflat sub jurisdicție ucraineană... De fapt, ce a mai rămas din el după ce a fost atacat de trupele ruse. Până la război, aici locuiau circa 60 de mii de oameni.


UPDATE 15:03. Astăzi, 19 mai, este sărbătorită ziua internațională a portului popular ucrainean, numită și „Вышиванка” . Cu această ocazie, refugiații din Ucraina aflați în Moldova, au organizat un concert în fața Catedralei din capitală.

Astfel, cu sprijinul Ambasadei Ucrainei în R. Moldova, cu începere de la ora 13:00, a fost organizat un concert, urmat de un flashmob. La evenimet au fost arborate drapelele celor două țări, au fost intonate imnurile de stat și au fost interpretate melodii tradiționale ucrainene.

„Вышиванка” așa cum spun ucrainenii cămășii populare, cunoscută în Republica Moldova drept ie, este sărbătorită anual, în a treia zi de joi din luna mai.UPDATE 14:00. Rusia vrea să decupleze Ucraina de la centrala sa nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, ocupată de armata rusă, dacă Kievul refuză să plătească Moscovei pentru electricitatea produsă, a declarat vicepremierul rus Marat Husnullin. Această declaraţie se adaugă celor făcute de alţi responsabili ruşi în ultimele săptămâni lăsând să se înţeleagă că Rusia pregăteşte o ocupaţie de durată sau anexarea zonelor din sudul Ucrainei pe care în prezent le controlează, regiunea Herson şi o parte importantă din regiunea Zaporojie.


UPDATE 13:40. Situația se înrăutățește în regiunea Luhansk, unde rușii și-au concentrat toate eforturile pe capturarea orașului Severodonețk și a autostrăzii Lisichansk-Bahmut. Potrivit guvernatorului regiunii, Serhiy Haiday, dacă rușii vor reuși să ocupe aceste oboiective, vor putea rupe legăturile regiunii cu teritoriile controlate de autoritățile constituționale de la Kiev.

„Trupele ruse continuă să atace localitățile din regiunea Luhansk controlate de Ucraina. Din acest motiv, este imposibil de reparat comunicațiile. Din cauza atacurilor constante, este imposibil de ajuns la Belogorovka. În Severodonețk, în ciuda bombardamentelor, spitalul continuă să funcționeze”, a relatat șeful OVA Luhansk.


UPDATE 13:25. Negocierile privind încetarea focului vor fi imposibile până când Tusia nu-și va scoate trupele de pe teritoriul Ucrainei, a declarat Mihail Podoliak, consilier al aparatului Președinției ucrainene.


UPDATE 13:15. Comitetul Internațional al Crucii Roșii anunță că a început pe 17 mai să ține un registru al militarilor ucraineni, inclusiv al răniților, care părăsesc fabrica din Azovstal. Aceștia completează un formular cu detalii personale precum numele, data nașterii și cea mai apropiată rudă. Aceste informații permit CICR să urmărească pe cei care au fost capturați și să îi ajute să păstreze legătura cu familiile lor.

În conformitate cu mandatul acordat Crucii Roșii în temeiul Convențiilor de la Geneva din 1949, membrii organizației trebuie să aibă acces imediat la toți prizonierii de război în toate locurile în care sunt deținuți. CICR trebuie să aibă voie să intervieveze prizonierii de război fără martori, iar durata și frecvența acestor vizite nu ar trebui să fie limitate în mod nejustificat. Ori de câte ori circumstanțele o permit, fiecare parte în conflict trebuie să ia toate măsurile posibile pentru a căuta și colecta morții.


UPDATE 12:50. Ambasada Elveției își reia activitatea la Kiev. Ambasadorul Claude Wilde și alți patru angajați se vor întoarce în capitală în zilele următoare. Activitatea Ambasadei a fost suspendată temporar pe 28 februarie din cauza invaziei ruse în Ucraina.


UPDATE 12:20. Comitetului Internațional Crucea Roșie a precizat că a înregistrat „sute” de soldați ucraineni care au părăsit oțelărie de la Azovstal, din Mariupol. Imagini publicate de pro-ruși pe rețelele sociale arată delegația Crucii Roșii care îi vizitează pe prizonierii ucraineni, susținând că aceștia sunt „bine tratați”.

UPDATE 12:10. Ministerul rus al Apărării a publicat noi imagini de la Azovstal. În ultimele 24 de ore, din subsolurile uzinei au ieșit alte 771 de persoane, susține ministerul. În total, armata rusă spune că din Azovstal s-au evacuat 1 730 de persoane, dintre care 80 de răniți.

Comandantul adjunct al regimentului Azov Svyatoslav Palamar s-ar fi predat și el în cursul nopții, potrivit propagandei ruse. Nexta precizează însă că încă nu există o confirmare.


UPDATE 11:45. Rușii au bombardat 10 orașe din Donbas în cursul zilei de 18 mai și în noaptea de 19 mai, a informat Poliția Națională a Ucrainei. Este vorba despre Mariupol, Bahmut, Soledar, Kramatorsk, Konstantinovka, Avdeevka, Lman, Nikolaevka, Krasnogorovka și New York.

În total, 38 de obiecte civile au fost distruse.Forețel ruse au atacat cu avioane, tancuri, artilerie grea, lansatoare de rachete multiple Smerch și rachete de croazieră.

Doi copii au murit în Liman - după ce o rachetă a lovit o clădire locativă.


UPDATE 11:20. Rușii au atacat din aer orașul Bahmut, a declarat șeful Administrației Regionale de Stat Donețk, Pavlo Kirilenko.

Obuzele au lovit o clădire cu cinci etaje, o casă privată și o clădire de birouri. Salvatorii au scos șase persoane de sub dărâmăturile casei private, starea lor este satisfăcătoare. O scară întreagă din clădirea cu cinci etaje a fost distrusă, dar, conform informațiilor preliminare, nimeni nu a fost rănit.

Kirilenko a spus că rușii continuă să atace zonele rezidențiale, dar evacuarea la timp poate salva sute de vieți. În prezent, puțin peste 20.000 dintre cei 73.000 de locuitori din Bahmut încă nu au părăsit orașul.

„Întreb încă o dată pe toți cei care au ocazia să părăsească regiunea Donețk. Acum nu există locuri sigure în regiunea Donețk. Evacuarea salvează vieți!” - a subliniat Kirilenko.UPDATE 10:45. Harkiv, lovit din nou de rachete în această dimineață, a declarat președintele OVA, Oleg Sinegubov. Cel puțin șase civili au fost răniți în ultimele 24 de ore.


UPDATE 10:30. Un oficial militar NATO cu acces la informații secrete spune că se înregistrează un punct de cotitură în favoarea Ucrainei, în războiul declanșat de Vladimir Putin, transmite CNN. În acest moment, potrivit oficialului, în cercurile NATO principala temă de dezbatere este dacă este posibil ca Kievul să ia înapoi Crimeea sau teritoriile din Donbas. Între timp, armata Ucrainei spune că a reușit să preia controlul asupra unei regiuni din Harkiv, acolo unde contraofensiva ucrainenilor continuă.


UPDATE 10:15. Raportul zilnic al Ministerului Apărării din Regatul Unit privind războiul din Ucraina:

„În ultimele săptămâni, autoritățile de la Moscova au concediat mai mulți comandanți superiori care au avut rezultate slabe în primele etape ale invaziei sale în Ucraina.

Generalul-locotenent Seghei Kisel, care a comandat Armata 1 de Tancuri de Gardă de elită, a fost suspendat pentru că nu a capturat Harkivul. Vice-amiralul Igor Osipov, care a comandat flota rusă de la Marea Neagră, ar fi fost, de asemenea, suspendat din funcție după scufundarea crucișătorului Moskva în aprilie. Șeful Statului Major al Rusiei, Valeri Gerasimov, rămâne în funcție, dar nu este clar dacă își va păstra încrederea președintelui Putin.

O cultură a mușamalizărilor și a țapilor ispășitori ar fi și acum răspândită în sistemul militar și de securitate rus. Mulți oficiali implicați în invazia Ucrainei vor fi probabil din ce în ce mai distrași de eforturile de a evita vinovăția personală pentru eșecurile operaționale ale Rusiei în Ucraina.

Acest lucru va pune probabil și mai multă presiune pe modelul centralizat de comandă și control al Rusiei, deoarece ofițerii caută din ce în ce mai mult să amâne deciziile cheie ale superiorilor. Rusiei îi va fi greu să-și recapete inițiativa în aceste condiții”, se arată în raportul britanicilor.


UPDATE 09:40. Pe parcursul zilei de 18 mai forțele de ocupație au lansat atacuri asupra regiunii Luhansk, în partea controlată de autoritățile constituționale ale Ucrainei. Orașele Popasna și Severodonețk, care fost atacate încă de dimineață, au avut cel mai mult de suferit, a anunțat de șeful Administrației Regionale de Stat Luhansk, Serhiy Haidai.

„Severodonețk a fost bombardat încă de dimineață. În unele locuri, din cauza bombardamentelor puternice, salvatorii nu au putut să se deplaseze la intervenții timp de două ore. Cel puțin opt case au fost avariate, unele dintre ele incendiate. Pe 18 mai, patru persoane au fost ucise și alte trei au fost rănite în oraș. Toate - dimineața și în părțile vechi ale orașului. În special, cadavrele a două femei fără semne de viață au fost găsite într-un apartament în care a nimerit o rachetă rusească, lansată dimineața. Un bărbat a fost ucis în apropierea uneia dintre case, iar o femeie și un bărbat au nimerit sub atac pe aceeași stradă. Femeia a murit pe loc, iar bărbatul, rănit de schije, a fost internat la spital”, a scris guvernatorul regiunii pe canalul său de Telegram.


UPDATE 19:20. Senatul SUA a aprobat noua ambasadoare a SUA în Ucraina, Bridget Brink. Noua ambasadoare este în prezent ambasador al SUA în Slovacia și este diplomat de 25 de ani. Postul de ambasador al SUA în Ucraina a rămas vacant timp de trei ani.


UPDATE 08:55. Armata rusă şi-a continuat în ultimele ore atacurile în regiunea Donbas, în estul Ucrainei. Eforturile principale sunt concentrate pe direcția Donețk, informează Statul Major al armatei ucrainene într-un raport cu privire la evoluţia situaţiei de pe front, postat pe pagina sa oficială de Facebook.

Totodată, amenințarea cu rachete și lovituri cu bombe din Belarus asupra infrastructurii civile și militare din Ucraina rămâne. Ocupanții ruși au tras cu obuze de artilerie și mortar în așezările din județele Cernihiv și Sumi și au tras cu rachete în așezarea Desna.

În zona Harkov, ocupanții s-au concentrat pe menținerea frontierelor ocupate, desfășurarea de contraatacuri pentru a restabili pozițiile pierdute și implicarea grupurilor de sabotaj și recunoaștere.


UPDATE 08:38. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, s-a pronunţat miercuri în favoarea unui proces de aderare „progresiv” la UE şi a apărat ideea creării unei „comunităţi geopolitice europene” pentru a pregăti ţările candidate la integrare, relatează AFP și Agerpres.

„Am început să-i consult pe liderii celor 27 pe această temă şi o voi pune pe ordinea de zi a Consiliului European din iunie", a anunţat el în faţa Consiliului economic şi social al UE de la Bruxelles.


UPDATE 08:20. De la începutul invaziei ruse în Ucraina şi până în 19 mai, în ţară au fost ucişi 231 de copii, iar 427 au fost răniţi, anunță Biroul Procurorului General al Ucrainei.

În prezent, conform datelor stabilite oficial, cei mai afectați copii sunt în regiunea Donețk - 144, Kiev - 116, Harkov - 100, Cernihiv - 68, Nikolaiv - 44, Luhansk - 47, Zaporojie - 28, Herson - 48, Kiev - 16, Sumî - 17, Jitomir - 15.

Datele nu sunt definitive, deoarece se lucrează pentru stabilirea lor în locurile unde au loc ostilități active, în teritoriile ocupate temporar și eliberate.

Totodată, 1828 de instituții de învățământ au fost avariate în urma bombardamentelor, iar 171 dintre ele sunt complet distruse.UPDATE 08:00. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a anunțat că SUA vor acorda o nouă asistență alimentară de urgență de 215 milioane de dolari pentru criza din Ucraina și a cerut altor țări să ajute rapid criza alimentară globală în creștere.

„Astăzi, având în vedere urgența crizei, anunțăm încă 215 milioane de dolari în asistență alimentară de urgență nouă și vom face mult mai mult”, a declarat Blinken la Organizația Națiunilor Unite în timpul unei reuniuni ministeriale privind securitatea alimentară globală, scrie CNN.

„Ne așteptăm ca Congresul nostru să aprobe foarte curând aproximativ 5,5 miliarde de dolari în finanțare suplimentară pentru asistență umanitară și securitate alimentară”.

Blinken a mai spus că SUA vor angaja 500 de milioane de dolari pentru a stimula producția de îngrășăminte din SUA. Noua asistență vine pe măsură ce există o nevoie crescută de îngrășăminte în țările care îl obțin de obicei din Rusia, care este cel mai mare exportator de îngrășăminte din lume.

Totodată, secretarul de stat aL SUA a cerut altor țări care au îngrășăminte și cereale și care se confruntă, de asemenea, cu o penurie globală din cauza războiului din Ucraina, să intervină rapid pentru a atenua efectele crizei.

„Costul de a face afaceri pentru organizații vitale precum Programul Mondial pentru Alimentație, Organizația pentru Alimentație și Agricultura, UNICEF și alții este în creștere. Trebuie să îi ajutăm să-și continue afacerea”, a spus Blinken.

„În special, de asemenea, țările cu rezerve semnificative de cereale și îngrășăminte, precum și cele cu resurse financiare mici, trebuie să accelereze și să o facă rapid”, a accentuat Blinken.

Statele Unite au anunțat noi fonduri de peste 2,3 miliarde de dolari pentru asistență alimentară de urgență pentru a răspunde nevoilor umanitare de la invadarea Ucrainei de către Rusia. SUA au precizat că intenționează să ofere sprijin pe termen lung Ucrainei și au oferit deja națiunii miliarde de dolari în formă de asistență militară și umanitară.

La începutul acestei luni, președintele Joe Biden a anunțat o asistență suplimentară de securitate în valoare de 150 de milioane de dolari pentru Ucraina, sub formă de „muniții suplimentare de artilerie, radare și alte echipamente”

UPDATE 07:12. Alți doi soldați ruși vor apărea în instanță acuzați de crime de război. Cei doi militari, ale căror nume nu au fost făcute publice, sunt acuzați că au tras în clădiri rezidențiale din regiunea Harkiv a Ucrainei.

Audierile vor începe în această dimineață la tribunalul districtual Kotelevskii din Poltava, scrie news.sky.com


UPDATE 07:10. Războiul din Ucraina din provocat de Federația Rusă ar putea cauza penurie de alimente la nivel mondial în lunile următoare, a avertizat Organizația Națiunilor Unite.

Secretarul general Antonio Guterres a declarat că războiul a agravat insecuritatea alimentară în țările mai sărace din cauza creșterii prețurilor. Lumea s-ar putea confrunta cu foamete care va dura ani de zile dacă exporturile ucrainene nu sunt restabilite la nivelurile de dinainte de război, a adăugat el, scrie BBC.


REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie,15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai și 18 mai.


IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media