De la începutul invaziei ruse, bilanțul deceselor în Mariupol a ajuns la 22 de mii. Consilier al primarului: „Mariupol este acum un oraș al fantomelor”

25 mai 2022, 13:12 Ucraina 175
Cimitir în Mariupol.  Sursa: Primăria din Mariupol/Telegram

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, bilanțul deceselor în orașulul - port de la Marea Azov, Mariupol, a ajuns la 22 de mii, a declarat marţi un consilier al primarului oraşului, Petro Andriușcenko, citat de CNN. Oficialul a mai spus că procesul de reîngropare a morţilor a fost complicat la insistenţa oficialilor ruşi care impuneau persoana care ridică cadavrul să fie de acord să înregistreze un videoclip în care să spună că decedatul a fost ucis de armata ucraineană.

Cifra de 22.000 se bazează, potrivit lui Andriușcenko, pe numeroasele contacte pe care el şi alţi oficiali ai primăriei continuă să le aibă cu oficialii prinşi în interior. Dar el crede că cifra reală ar putea fi mult mai mare.

În baza informaţiilor culese din reţeaua sa de surse, Andriușcenko a spus că Mariupol este un oraş aruncat înapoi în Evul Mediu.

„Este absolut întuneric în interiorul oraşului. Singurele lumini sunt de la trupele ruse şi de la patrule ruseşti”, a spus el.

„Peste tot este miros de moarte şi miros de foc. Este o catastrofă umanitară, cu foarte puține contacte cu lumea exterioară. Conexiunile la telefonul mobil abia încep să fie restabilite” a declarat oficialul.

Totodată, acesta a spus că locuitorii nu se pot deplasa liber, fiind necesare permise speciale pentru orice mişcare în interiorul oraşului.

Mai mult, Andriușcenko a spus că procesul de reîngropare a morţilor a fost complicat la insistenţa oficialilor ruşi care au impus ca acele cadavre recuperate să fie aduse la o morgă, iar persoana care ridică cadavrul să fie de acord să înregistreze un videoclip în care reclamantul spune că decedatul a fost ucis de armata ucraineană.

Mariupol a fost în centrul unei bătălii feroce, de luni de zile, între forţele guvernamentale ucrainene şi soldaţii ruşi şi luptătorii pro-ruşi. A căzut oficial în mâinile forţelor ruse vineri, când ultimul grup de luptători Azovstal de la oţelăria în care ţinuseră timp de câteva săptămâni s-au predat.

Rusia își descrie războiul provocat în Ucraina ca fiind o „operațiune militară specială”, în timp ce atât UE cât și SUA condamnă cu fermitate atât decizia lui Putin de a recunoaște zonele necontrolate de guvern din Donețk și Luhansk, cât și agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei.

UE condamnă, de asemenea, implicarea Belarusului în agresiunea militară a Rusiei.

Liderii au cerut în repetate rânduri Rusiei să înceteze imediat acțiunile militare, să retragă necondiționat toate forțele și echipamentele militare din Ucraina și să respecte pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.

Totodată, ca răspuns la agresiunea militară, UE și SUA a extins masiv sancțiunile împotriva Rusiei, adăugând un număr semnificativ de persoane și de entități pe lista sancțiunilor și adoptând măsuri fără precedent.

Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media