LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 94. O persoană a fost ucisă și altele șase rănite, în urma bombardamentelor asupra localității Ciornobaiivka

28 mai 2022, 09:13 Ucraina 383
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în cea de-a 94 zi de rezistență în fața armatei ruse, după invazia Rusiei pe teritoriul său. Armata rusă luptă în continuare în Severodonețk, oraș în care fac mici progrese la periferie, iar Forțele Armate ale Ucrainei resping atacurile. Operațiunile rusești în jurul orașului Izium rămân blocate și forțele ruse nu-și pot crește ritmul avansării lor.

Pierderile economice totale ale Ucrainei din cauza invaziei rusești se vor ridica la 600 de miliarde de dolari, au calculat experții de la Școala de Economie din Kiev (KSE). Pierderile directe din distrugerea clădirilor și a infrastructurii urbane sunt estimate la 105 miliarde de dolari, din care aproximativ 40 de miliarde de dolari sunt în fondul de locuințe. Companiile ucrainene au suferit pierderi economice de 11 miliarde de dolari.

Negocierile dintre Rusia și Ucraina sunt și rămân în prezent înghețate, a declarat Kremlinul, acuzând Kievul că a făcut declarații „contradictorii” pe care Moscova nu le înțelege.

UPDATE 17:24. Ucraina a început să primească rachete antinavă Harpoon din Danemarca şi obuziere cu autopropulsie din Statele Unite, a indicat sâmbătă ministrul apărării ucrainean, Oleksii Reznikov, transmite REUTERS, citează Agerpres.

„Apărarea de coastă a ţării noastre nu doar va fi întărită cu rachete Harpoon - ele vor fi folosite de echipe ucrainene instruite”, a scris Reznikov pe pagina sa de Facebook.

UPDATE 16:36. Fostul președinte al Ucrainei și liderul „Solidarității Europene”, Petro Poroșenko, încearcă pentru a doua oară în două zile să treacă granița de stat a Ucrainei cu Polonia, scrie UNIAN, care citează Ukrainska Pravda.

Potrivit surselor citate, după încercarea nereușită de ieri, 27 mai, de a trece granița, Poroșenko a ajuns din nou la punctul de control Rava - Ruska.

UPDATE 15:35. Rusia a testat cu succes o rachetă de croazieră hipersonică numită Zircon pe o distanță de aproape 1.000 de kilometri, a anunțat Ministerul Apărării din Rusia, scrie REUTERS.

Racheta a fost lansată de pe Marea Barents și a lovit o țintă în Marea Albă, arată sursa. Imagini video publicate de minister arată lansarea rachetei de pe o navă, zburând către cer pe o traiectorie înclinată.

UPDATE 15:06. Președintele rus Vladimir Putin a semnat o lege prin care elimină limita de vârstă pentru încheierea primului contract de serviciu în Forțele Armate ale Federației Ruse pentru ruși și străini, scrie TASS cu referire la actul publicat pe portalul oficial de informații juridice.

Anterior, contractul putea fi semnat de ruși sub 40 de ani și străini sub 30 de ani. Noua lege elimină limita de vârstă pentru cetățenii și străinii care sunt în vârstă de muncă.

Potrivit serviciului rus Radio Svoboda, în Rusia vârsta de muncă pentru bărbați se termină la 65 de ani.

UPDATE 14:25. Pierderile armatei ruse de la începutul invaziei:

 • personal - aproximativ 30.000 (+250);
 • tancuri ‒ 1330 (+8);
 • vehicule blindate de luptă - 3258 (+12);
 • sisteme de artilerie - 628 (+5);
 • lansatoare multiple de rachete - 203 (+2);
 • sisteme de luptă antiaeriană - 93 (+0);
 • aeronave - 207 (+1);
 • elicoptere - 174 (+4);
 • drone - 503 (+0);
 • rachete de croazieră - 116 (+1);
 • corăbii / bărci / nave de război - 13 (+0);
 • vehicule și rezervoare de combustibil - 2226 (+0);
 • echipament special - 48 (+0).

Datele se actualizează.

UPDATE 13:20. Procuratura regională din Herson anunță un atac asupra localității Ciornobaiivka.

„Un obuz a lovit o casă privată. Un bărbat de 33 de ani a murit sub dărâmături. Șase civili au fost răniți. Se actualizează informațiile cu privire la amploarea distrugerii infrastructurii civile”, precizează Procuratura regională.

UPDATE 12:40. Forțele ruse au bombardat de 37 de ori localitățile controlate de partea ucraineană din regiunea Luhansk, anunță Poliția Națională a Ucrainei.

UPDATE 11:53. Regiunea Herson ocupată de ruși a trecut la ora Moscovei, a declarat pentru RIA Novosti, Kirill Stremousov, așa-zisul adjunct al șefului al autointitulatei „administrații militaro-civile” a regiunii.

„Moscova este centrul timpului în regiunea Herson”, a declarat el pentru RIA Novosti.

Potrivit acestuia, regiunea, începând din acest an, nu va mai trece la ora de iarnă, așa cum se obișnuiește în Ucraina.

Anterior, așa-zisele autorități din zona ocupată a regiunii Zaporojie au anunțat trecerea la ora Moscovei.

UPDATE 10:18. Furnizorii de energie ucraineni au cerut Germaniei să oprească transportul de gaz rusesc prin conducta Nord Stream 1 deoarece Moscova continuă să bombardeze Ucraina, transmite dpa, citează Agerpres.

Dacă Berlinul nu opreşte complet fluxul de gaz rusesc, ar trebui cel puţin să reducă semnificativ cantitatea, potrivit furnizorului de stat ucrainean Naftogaz şi operatorului statal de reţea.

Gazoductul Nord Stream 1 este cea mai importantă conductă ce transportă gaz rusesc în Germania. Gazoductul trece prin Marea Baltică şi asigură aprovizionarea cu gaze către Europa, a declarat director general al operatorului sistemului de transport de gaze din Ucraina, Serhii Makohon.

UPDATE 09:45. Situația din regiunile Ucrainei, din ultimele 24 de ore, prezentată de publicația Hromadske:

 • Regiunea Dnipropetrovsk: Noaptea, ocupanții au tras din nou în orașul Zelenodolsk. Ca rezultat, există distrugeri ale infrastructurii, pierderi omenești deocamdată nu au fost raportate;
 • Regiunea Sumî: De la miezul nopții până la ora 04:00, rușii au tras asupra teritoriilor ucrainene. O rachetă rusă a lovit zona Putîvl, distrugând o întreprindere agricolă; Ocupanții au tras cu mortar asupra satului Znob-Novhorodske. De asemenea, au bombardat cu artilerie satul Esman;
 • Regiunea Harkiv: În Harkiv, în jurul orei 01:00, au fost trase mai multe obuze în Mala Danilivka și cartierul Kiev din Harkiv. Incendiile au izbucnit în două clădiri din sectorul privat. Potrivit datelor preliminare, nimeni nu a fost rănit. Datele sunt în curs de actualizare; În ultimele 24 de ore, ocupanții au bombardat satul Slatine - o persoană a fost rănită și Balakliia - o persoană a fost rănită;
 • Regiunea Luhansk: După lupte aprige, rușii au suferit pierderi grele și au fost nevoiți să se retragă în zona Severodonețk, Toșkivka și Oskolonivka; În Severodonețk, 14 clădiri au fost avariate. Satul Sinețkii a fost, de asemenea, puternic bombardat. În plus, distrugeri au fost înregistrate în alte orașe din regiunea Luhansk: în Hirske, Zolote și Lîsîceansk, precum și în satele Vrubivka și Orihove. În urma bombardamentelor, niciun civil nu a fost omorât;
 • Donețk: în jurul perimetrului apărării - ostilități active. În estuar - atacuri cu rachete și bombardamente de artilerie, numeroase distrugeri de case, cel puțin o persoană a fost ucisă; Dimineața au avut loc bombardamente de artilerie în orașele Krasnohorivka și Mariinka. Ocupanții au lansat un atac aerian în satul Novomîhailivka, consecințele bombardamentelor se evaluează la moment. Forțele armate rămân pe pozițiile lor. De asemenea, aseară a avut loc un bombardament de tanc în Avdiivka. Noaptea și dimineața - sub foc de artilerie, dimineața - un atac aerian. Localitățile Svitlodarsk, Oceretinstka, Bahmut sunt sub foc constant de artilerie. Nu există aproape nicio legătură în orașul Svitlodarsk. Nu există alimentare cu gaz în regiune. Ieri, ocupanții au întrerupt sistemul de alimentare cu apă la Donețk - 11 așezări au rămas fără alimentare cu apă.
 • Regiunea Nikolaev: În cele mai multe părți ale regiunii noaptea a trecut relativ calm. Ieri după-amiază, rușii au tras din nou asupra localității Șîroke. În consecință, clădirile locuințelor au fost avariate, însă nimeni nu a fost rănit. Ieri, rușii lovit asupra satelor Liubomirivka și Zelenîi Hai din Șevcenko. Informațiile despre victime și distrugeri se actualizează. În timpul zilei și al nopții au fost bombardări în comunitatea Bereznehuvate - clădirile rezidențiale au fost avariate. Din primele informații, nu există victime;
 • Regiunea Herson: Au loc bombardamente și explozii pe tot teritoriul, locuitorii din Velîka Oleksandrivka și Kalînivska au raportat despre prezența a numeroase avioane și mitraliere în satele ocupate. Situația este foarte tensionată în satele Vîsokopillea, Novovoronțovska și localitățile învecinate.

UPDATE 09:03. Principalele observații pentru 27 mai, prezentate de Institutul pentru Studiul Războiului:

 • Forțele ruse au început atacuri directe asupra zonelor construite din Severodonețk fără să fi încercuit complet orașul și probabil se vor lupta pentru a lua teren în orașul însuși;
 • Forțele ruse din Liman par să-și împartă eforturile – atacând atât la sud-vest pentru a sprijini forțele blocate din Izium, cât și la sud-est pentru a avansa spre Siversk;
 • Forțele ruse din Popasna caută să avanseze spre nord pentru a sprijini încercuirea Severodonețkului, mai degrabă decât să avanseze spre vest, spre Bahmut;
 • Pozițiile la nord-est de orașul Harkiv rămân în mare parte statice, fără atacuri majore din partea forțelor ruse sau ucrainene;
 • Forțele ruse continuă să-și întărească pozițiile defensive de-a lungul axei de sud și să avanseze eforturile de integrare a regiunii Herson în structurile economice și politice ruse.

REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai și 27 mai.


IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media