Fermierii amenință că vor continua protestele, însă „deja cu tehnica agricolă în mișcare, inclusiv cu deplasarea la capitală” dacă nu vor fi auziți de autorități

20 septembrie 2022, 20:08 Agricultură 35
fermierii la protest, 20 septembrie 2022.  Sursa: Colaj Replica Media

După ce agricultorii din 20 de raioane ale țării au ieșit marți, 20 septembrie, cu tehnica și utilajele agricole în stradă, la un protest de avertizare, fermierii amenință că în cazul în care revendicările cerute nu vor fi aprobate de autoritățile centrale atunci vor continua asfel de manifestații deja cu tehnica agricolă în mișcare, inclusiv cu deplasarea la capitală.

„Agricultorii cer respectul față de ramură, profund afectată concomitent de secetă, embargou politic, scumpiri exorbitante ale resurselor necesare producerii agricole și prețurilor derizorii la materia primă agricolă. Solicităm executarea promisiunilor ministrului agriculturii în privința măsurilor de sprijin pentru producătorii agricoli afectați și nu putem tolera refuzul doamnei prim-ministrei de a dialoga cu reprezentanții ramurii strategice ale economiei naționale.

La toate întrunirile de azi, fermierii au insistat că dacă semnalul nostru nu va fi auzit, noi ne rezervăm dreptul să continuăm proteste deja cu tehnica agricolă în mișcare, inclusiv cu deplasarea la capitală”, se arată într-un comunicat emis de Forța Fermierilor.

Amintim că, fermierii cer Comisiei Situații Excepționale să ia o decizie privind amânarea plăților scadente față de creditori fără calcularea penalităților, acordarea facilităților fiscale, în special acordarea dreptului de utilizare a TVA-ului din cont pentru achitarea impozitelor și contribuțiilor. La fel, fermierii solicită autorităților să se adreseze către partenerii externi pentru identificarea banilor în scopul achitării compensațiilor fermierilor afectați.

Alexandr Slusari, președintele Asociației „Forța Fermierilor”, a declarat anterior că protestele agricultorilor nu au nicio legătură cu politica.

„Categoric nu vom accepta nici o încercare din partea unor partide sau grupări politico-criminale să folosească acest protest în scopuri meschine politice. Protestul este depolitizat și orice tentativă de deturnare a manifestațiilor va fi imediat denunțată și curmată. Mai mult ca atât, suntem deschiși pentru dialog cu autoritățile și suntem disponibili pentru discuții în orice zi cu doamna Prim-ministră sau doamna Președinte”, a transmis șeful Asociației în comunicat.

Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media