Marea Britanie: Rishi Sunak va prelua funcția de prim-ministru, după ce Penny Mordaunt s-a retras din cursă

24 octombrie 2022, 17:14 Externe 153
Rishi Sunak.  Sursa: The Guardian
Rishi Sunak va deveni noul președinte al Partidului Conservator și va prelua astfel funcția de prim-ministru. Contracandidata sa, Penny Mordaunt, s-a retras din cursă.

Sunak a avut-o contracandidată doar pe Penny Mordaunt, fost ministru al relației cu Parlamentul, care a anunțat că se retrage din cursă chiar cu câteva minute înainte de a expira termenul până la care putea strânge semnăturile a 100 de parlamentari. A precizat că îl va susține pe Sunak.

Boris Johnson nu a mai candidat, după ce a recunoscut că un nou cabinet al său ar avea mai puțin sprijin din partea legislativului față de un guvern format de contracandidații săi.

Sunak este primul premier britanic cu origini asiatice (indiene). A fost ales parlamentar în 2015, poziție din care a susținut ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, dar s-a opus modificării unilaterale a Acordului încheiat cu Bruxelles-ul. Înainte de a fi numit ministru al Finanțelor, în 2019, a fost subsecretar de stat și șef al Trezoreriei. Ca și Boris Johnson, Sunak a fost implicat în scandalul petrecerilor din timpul perioadelor de carantină, organizate chiar la sediul guvernului din Downing Street. Cei doi au fost amendați, iar opoziția le-a cerut atunci demisia.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media