VIDEO/ Platforma politică „Agenda Comună”, nemulțumită de modificările la Codul Electoral, cere majorității să nu adopte proiectul în lectură finală. Batrîncea: „Acest Cod crează realități noi care pot duce la falsificarea alegerilor viitoare”

29 noiembrie 2022, 11:27 Politică 313
Platforma politică „Agenda Comună”.  Sursa: captură video/privesc.eu

Noua platformă politică „Agenda Comună”, creată la inițiativa a opt formațiuni politice, nemulțumită de noua formulă a Codului Electoral, proiect ce urmează a fi votat în lectură finală la ședința plenară de joi, acuză partidul de guvernământ că prin noile modificări încearcă să falsifice viitoarele alegeri. Într-un briefing de presă, opoziția a chemat PAS-ul la dialog și a îndemnat ca acest proiect să nu fie adoptat în redacția actuală.

„Deși, s-au mimat consultări publice, deși majoritatea partidelor politice consideră că acest Cod Electoral în redacția nouă este pericol la adresa democrației din R. Moldova, în afara faptului că se vor introduce practic monopolul politic asupra Comisiei Electorale Centrale, asupra Comisiilor de circumscripție din raioanele Republicii Moldova, acest Cod crează realități noi care pot duce la falsificarea alegerilor viitoare, indiferent dacă sunt parlamentare, locale sau prezidențiale.

Toate partidele politice, în afară de PAS, vor avea mari probleme cu monitorizarea scrutinelor, funcționalitatea, cu accesul la procedurile democratice și cu finanțarea. Acest Cod Electoral în redacția nouă este un pericol și pentru toți observatorii și reprezentanții care participă la monitorizarea scrutinelor, deoarece apare noțiunea de „vot alternativ” și anume votul electronic sau votul prin corespondență, vot prin internet, ceea ce categoric Republica Moldova nu este pregătită să introducă”, a declarat secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea.

Cu aceleași acuzații a venit Ion Dron, președintele „Partidului pentru Oameni, Natură și Animale”, declarând că „intenția actualei puteri de a include în componența CEC doi reprezentanți ai CSM este un prilej de a folosi justiția pe post de bâtă împotriva oponenților politici”.

„Democrația trăiește din alegeri libere, iar la noi minciuna și frauda sunt specialitatea casei pentru multe partide care se văd la putere. Minciuna noului Cod Electoral este că vom avea alegeri libere în anii care urmează, iar frauda este chiar votul nostru care se urmărește a fi alterat și furat până la urmă dacă le reușește. Ori acolo unde aflați cei la putere adoptă reguli pentru ca numai ei să poată controla, din punct de vedere juridic și administrativ, întreg procesul electoral, nu poate exista siguranță și libertăți de alegeri”, a declarat avocat Ion Dron.

Andrei Donică, liderul Mișcării Profesioniştilor „Speranţa-Надежда”, a notat că în cazul în care va fi aprobat noul Cod Electoral, organizația sa politică pe care o conduce nu va avea șanse de a participa în viitoarele alegeri.

„După aceste combinații, așa le numesc eu, cu schimbarea Codului Electoral este posibil ca degrabă să scăpăm de o astfel de guvernare. Deoarece totul ce se face cu acest Cod Electoral este că se gândesc din timp cum să poate falsifica următoarele alegeri. (...) Sunt sigur că sunt lucruri neconstituționale, spun acest lucru deoarece însăși Constituția permite ca pe lângă partidele politice permite și altor organizații social politice, cum este a noastră Mișcarea Profesioniştilor „Speranţa-Надежда, să participe la alegeri, nu doar partidelor politice. Dacă va fi aprobat acest Cod, organizația noastră nu va putea la alegeri”, a punctat Donică.

Am solicitat o reacție de la președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, însă Olesea Stamate ne-a comunicat că revine cu un comentariu pe parcurs.


Amintim că, la 28 iulie curent, deputații au aprobat, cu 54 de voturi, în prima lectură, proiectul noului Cod electoral. Scopul proiectului de lege este perfecționarea procedurilor electorale, înlăturarea ambiguităților și contradicțiilor dintre Codul electoral și alte legi, dar și implementarea recomandărilor formulate în rapoartele misiunilor naționale și internaționale de monitorizare a alegerilor.

Printre principalele prevederi ale proiectului figurează posibilitatea de a organiza alegeri, în unele circumscripții electorale, timp de două zile (sâmbătă și duminică). Acest lucru s-ar putea întâmpla în situații excepționale, cum ar fi pandemie sau stare de urgență, prin derogare de la regula generală. Autorii documentului mai propun reducerea numărului de membri ai Comisiei Electorale Centrale până la șapte persoane și permanentizarea funcției de președinte al consiliului electoral de circumscripție.


La 11 octombrie, liderii și membrii a 8 partide au creat platforma politică „Agenda Comună” - Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Partidul Politic „Partidul Acțiunii Comune — Congresul Civic”, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul pentru Oameni, Natură și Animale, Mișcarea Alternativa Națională, Partidul Popular Socialist din Moldova, Mișcarea Profesioniștilor „Speranța-Надежда”, iar între timp Partidul Liberal Democrat din Moldova s-a retras.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media