EFOR a trimis o scrisoare deschisă conducerii României prin care cere semnarea unui contract de livrare a gazelor la un preț rezonabil. Sorin Ionița: „Salvați R. Moldova de la penurie energetică și destabilizare”

30 septembrie 2022, 13:51 România 137
Analistul român, Sorin Ionița.  Sursa: stiri.md

Analistul român Sorin Ionița a publicat o scrisoare deschisă din partea Expert Forum (EFOR) către autoritățile române prin care cer ca Guvernul României „să semneze în mod urgent un contract de asistenţă energetică cu R. Moldova”, „ cu scopul de a salva R. Moldova de la penurie energetică și destabilizare”, în contextul în care țara noastră se confruntă cu o incertitudine în domeniul sectorului energetic, întrucât concernul rus „Gazprom” nu a confirmat, deocamdată, livrarea gazelor naturale către R. Moldova, începând cu 1 octombrie.

„Mâine 1 Octombrie încetează contractul de livrare de gaz natural cu „Gazprom” pe care îl are Republica Moldova. Practic în două zile există riscul ca „Gazprom” să deconecteze gazul pentru Republica Moldova. Tariful actual la gaze naturale pentru cetățenii moldoveni este de 7.6 RON/mc (fără compensații), comparativ cu 3.4 RON/mc în România. Dacă „Gazprom” întrerupe livrările, R. Moldova va trebui să cumpere de pe piață cu 10.6 RON/mc, un tarif de trei ori mai mare decât în România – o sumă imposibil de plătit pentru marea majoritate a moldovenilor. Pentru a asigura un nivel de preţ acceptabil pentru moldoveni la gaze naturale, guvernul ar trebui sa aloce peste 1 miliard de euro in aceasta iarnă. În plus, un asemenea tarif ar genera tensiuni sociale enorme, proteste și ar pune în pericol reformele și parcursul european început de Maia Sandu și guvernul său. Deja nivelul de presiune pe Guvern din partea unor grupuri instrumentate din afara ţării, care manipulează publicul, este enorm”, se arată în scrisoarea înaintată de Sorin Ionița.

Potrivit analistului român, „singura șansă a moldovenilor ca să iasă pentru totdeauna de sub șantajul energetic Rusiei este să semneze imediat un contract pe termen lung cu România la un preț rezonabil.”

„Necesarul de gaze pentru R. Moldova nu depășește 5% din totalul consumului României; această povară e suportabilă pentru statul român, membru UE, având în vedere resursele disponibile. În aceste condiții, cerem Guvernul României să semneze în mod urgent un contract de asistenţă energetică cu Moldova, măsură din care România va beneficia politic, strategic, dar și economic. Un contract de livrare de gaze pentru R. Moldova va avea o importanță istorică nu doar pentru statul vecin, dar și pentru securitatea întregii Europe, întrucât va genera o înfrângere strategică pentru Rusia într-o ţară recent devenită candidată la aderare, Republica Moldova, de care ne leagă mai mult decât un interese pur economice”, se mai arată în scrisoare.


Președinta Maia Sandu a declarat că în cazul în care concernul rus va decide să sisteze livrarea gazelor către R. Moldova va însemna că Gazprom „nu dorește să ne vândă la un preț mai mic, așa cum stabilește contractul pentru perioada următoare” și că în acest context, Guvernul „va pune în aplicare celelalte planuri de achiziție din alte surse.”

Comisarul European pentru Buget și Administrație, Johannes Hahn, a asigurat, în cadrul conferinței de presă de astăzi, 30 septembrie, că acesta a fost unul dintre subiectele discutate în cadrul vizitei sale la Chișinău și că Uniunea Europeană (UE) va face tot posibilul ca R. Moldova „să beneficieze de volumul necesar de gaz la un preț rezonabil.”

Alina
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media