„Drepturile și libertățile vorbitorilor de limbă rusă nu sunt încălcate în R. Moldova”. Reacția Biroului de reintegrare la declarațiile lui Serghei Lavrov

1 septembrie 2022, 16:39 Politică 132
Guvernul RM.  Sursa: Replica Media

Biroul Politici de Reintegrare de la Chișinău respinge afirmațiile ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, care a spus că autoritățile constituționale ale Republicii Moldova ar evita dialogul direct cu Tiraspolul și că ar căuta alte modalități de soluționare a conflictului transnistrean decât calea pașnică. Într-un comentariu pentru Replica Media, reprezentanții Biroului de reintegrare spun că acordă tot suportul și expertiza necesară în vederea menținerii unei interacțiuni active și constructive în formatele de dialog existente dintre Chișinău și Tiraspol, și că în anul curent au avut loc șase întrevederi de lucru la nivel de reprezentanți politici și 12 ședințe ale grupurilor de lucru sectoriale.

„În partea ce ține de abordarea Chișinăului privind modul de rezolvare a conflictului transnistrean aceasta a rămas neschimbată și vizează promovarea exclusiv pe căi pașnice și politice a conflictului, cu identificarea unei soluții durabile și atotcuprinzătoare, care să respecte caracterul unitar, suveran și teritorial indivizibil al Republicii Moldova, consolidând statalitatea, reconstituind spațiile unice și completând reformele structurale asumate pe întreg teritoriul țării”, spun reprezentanții Biroului.

Cât despre declarațiile diplomatului rus despre protejarea intereselor vorbitorilor de limbă rusă de pe teritoriul Republicii Moldova, Biroul subliniază că drepturile și libertățile acestora nu sunt încălcate în Republica Moldova, în schimb se constată o limitare intenționată a drepturilor vorbitorilor de limbă română a cetățenilor moldoveni în regiunea transnistreană.

„În mai multe raioane ale țării, inclusiv în cele de est, în domeniile public, educațional, media se folosește cu precădere limba rusă. Mai mult decât atât, în negocierile dintre Chișinău și Tiraspol limba de comunicare și de purtare a corespondenței este limba rusă. În același timp, constatăm o limitare intenționată în regiunea transnistreană a drepturilor vorbitorilor de limbă română și a cetățenilor Republicii Moldova ce posedă acte de model național, care sunt calificați drept străini și le sunt interzise exercitarea drepturilor și libertăților fundamentale (libertatea de exprimare, libera circulație, educație în limba maternă, nediscriminarea pe criterii etnice și de naționalitate etc.)”, spun reprezentanții Biroului de reintegrare.

În partea ce ține de avertizarea lui Serghei Lavrov adresată autorităților de la Chișinău privind eventuale amenințări la adresa trupelor ruse care staționează ilegal în stânga Nistrului, Biroul notează că abordările de principiu constant promovate de autoritățile de la Chișinău sunt calea pașnică, umanitară și cea a negocierilor constructive axate pe soluționarea problemelor stringente în interesele locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului și pe atingerea unei reglementări durabile și atotcuprinzătoare a conflictului transnistrean în limitele frontierelor internațional recunoscute ale Republicii Moldova.

Amintim că ministrul Afacerilor Externe din Federația Rusă, Serghei Lavrov, a declarat miercuri, 31 august, că țara sa este dispusă să facă totul pentru a „proteja interesele populației vorbitoare de limbă rusă din Republica Moldova”, criticând politica pe care o promovează guvernarea de la Chișinău și relațiile cu partenerii europeni.

Ulterior, la 1 septembrie, șeful diplomației de la Moscova a declarat, la o întâlnire cu studenții de la Universitatea MGIMO din Moscova, autoritățile Republicii Moldova trebuie să înțeleagă că „orice acțiune care va amenința securitatea forțelor ruse din regiunea separatistă a Republicii Moldova va fi considerată un atac asupra Rusiei”.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media