Preşedintele Chinei Xi Jinping, reales în funcție pentru al treilea mandat. Kim Jong Un și Vladimir Putin au transmis „felicitări călduroase” liderului chinez

23 octombrie 2022, 13:42 Externe 157
Preşedintele chinez Xi Jinping .  Sursa: www.japantimes.co.jp

Preşedintele chinez Xi Jinping a fost reales astăzi, 23 octombrie, la conducerea Partidului Comunist, după ce a anihilat orice contestare, devenind astfel cel mai puternic lider al Chinei după Mao Zedong, fondatorul regimului comunist chinez, informează agenţiile internaţionale de presă, citează Agerpres.

Xi Jinping a fost desemnat pentru un al treilea mandat pe cinci ani de către un Comitet Central în mare parte remaniat al Partidului Comunist Chinez (CCC).

„Lumea are nevoie de China”, a dat asigurări duminică preşedintele chinez Xi Jinping, într-un discurs susţinut în faţa presei după ce a obţinut al treilea mandat la conducerea Partidului Comunist şi prin urmare a ţării sale.

„China nu se poate dezvolta fără lume, iar lumea are nevoie la rândul ei de China”, a declarat Xi, salutând „două miracole” realizate de ţara sa: „o dezvoltare economică rapidă şi o stabilitate socială pe termen lung”.

După ce a obţinut al treilea mandat, Xi a promis că „va munci din greu pentru realizarea sarcinilor”. „Vreau să mulţumesc sincer întregului Partid pentru încrederea pe care ne-a acordat-o”, echipei de conducere, a spus Xi Jinping.

Duminică, preşedintele chinez a plasat mai mulţi dintre aliaţii săi în Comitetul Permanent, grup format din şapte oameni, la putere în China.

Li Qiang, şeful partidului la Shanghai, Ding Xuexiang, secretarul privat al lui Xi Jinping, Li Xi, şeful partidului în provincia Guangdong (sud) şi Cai Qi, şeful partidului la Beijing, fac parte dintre noii membri ai acestui comitet, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea de stat de la Palatul Poporului din Beijing.

Li Qiang este plasat pe locul doi în protocol, în pofida modului haotic în care a gestionat carantina din Shanghai în primăvară. Prin urmare, conform tradiţiei, el ar urma să fie numit prim-ministru, în timpul Adunării Generale ce va avea loc în martie anul viitor, înlocuindu-l pe Li Keqiang, 67 de ani.

Biroul Politic, instanţa de decizie a Partidului Comunist chinez, nu are în componenţa sa nicio femeie, pentru prima dată în ultimii 25 de ani, potrivit noii componenţe dezvăluite duminică.

Sun Chunlan, singura femeie ce făcea parte din acest grup de 25 de persoane, s-a pensionat şi niciunul dintre noii membri nu este femeie. potrivit AFP, noul Birou Politic numără de data aceasta 24 de membri.

În ceea ce priveşte Comitetul Central, noua sa componenţă include numai 11 femei.

„Femeile continuă să fie puternic sub-reprezentate la vârful politicii chineze”, notează duminică buletinul informativ specializat Neican China. Acesta informează că procentul de femei în noul Comitet Central a scăzut de la 5,4 la 4,9 la sută.

„Cu toate acestea, femeile reprezintă 48,8% din populaţia chineză şi 29,4% dintre membrii Partidului Comunist”, subliniază publicaţia.

Această remaniere la vârful puterii survine la finalul Congresului cincinal al Partidului Comunist Chinez, care şi-a reînnoit Comitetul Central, un fel de parlament al partidului format din circa 200 de membri.

„Toţi (din Comitetul Permanent) sunt oamenii lui Xi, iar aceasta arată că el vrea să guverneze dincolo de un al treilea mandat”, deci după 2027, subliniază Alfred Wu Muluan, expert în politică chineză de la Universitatea Naţională din Singapore.

Pentru a se menţine la putere, Xi a introdus în 2018 amendamente la Constituţia ce limita acest post de conducere la două mandate şi la o durată totală de 10 ani.

În pofida concentrării aproape totale a puterilor în mâinile sale, Xi va trebui să facă ţară unei economii mult încetinite, în special din cauza politicii sale de „zero COVID”, unei rivalităţi exacerbate cu SUA şi criticilor internaţionale cu privire la situaţia drepturilor omului în China.

Președintele Rusiei l-a felicitat pe Xi Jinping cu realegerea sa în funcție

Preşedintele rus Vladimir Putin a adresat „cele mai călduroase felicitări” omologului său chinez Xi Jinping cu ocazia realegerii lui Xi la conducerea Partidului Comunist Chinez şi respectiv a Chinei, pentru un al treilea mandat istoric.

„Voi fi încântat să continuăm dialogul nostru constructiv şi munca noastră comună menită să întărească relaţiile de parteneriat global şi de cooperare strategică între statele noastre”, a subliniat preşedintele rus, citat într-un comunicat al Kremlinului.

Vladimir Putin i-a urat liderului chinez „noi succese (...), o sănătate robustă şi prosperitate”.

Liderul Coreei de Nord Kim Jong Un urează „un viitor mai luminos” relaţiilor bilaterale chinezo - nord-coreene

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a transmis duminică „felicitări călduroase” preşedintelui chinez Xi Jinping pentru realegerea lui la conducerea Partidului Comunist Chinez (PCC), urând „un viitor mai luminos” relaţiilor bilaterale, informează AFP care citează agenţia oficială KCNA.

„Voi construi, împreună cu dumneavoastră, un viitor mai luminos pentru relaţiile” dintre Coreea de Nord şi China, „pentru a satisface exigenţele epocii noastre”, a declarat Kim în acest comunicat publicat de agenţia de stat a Phenianului.

În decurs de un deceniu cât s-a aflat la conducerea Chinei, Xi Jinping a întărit a doua economie mondială şi a modernizat considerabil armata chineză, pentru a rivaliza cu SUA.

Mai multe media străine, printre care Wall Street Journal sau BBC, nu au fost invitate la conferinţa de presă pe care Xi Jinping a susţinut-o duminică, după ce a fost reales la conducerea PCC şi a ţării sale.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media