VIDEO/ Ședința CMC. Irina Gutnic, despre solicitările ANRE: „Ajustarea tarifului nu are nicio legătură cu cesionarea împrumutului de către CMC”

24 noiembrie 2022, 10:44 Politică 82
Ședința Consiliului Municipal Chișinău.  Sursa: Replica Media

Consiliul Municipal Chișinău (CMC) se întrunește astăzi, 24 noiembrie, în ședință pentru a aproba următoarele subiecte de pe ordinea de zi, inclusiv cel cu privire la tariful pentru serviciul public de alimentare cu apă și canalizare, subiect inclus încă în luna octombrie, și care nu a putut fi aprobat din cauza lipsei de îndeplinire a condițiilor necesare, precum semnarea Acordului cu BERD și BEI cu privire la cesionarea datoriei Apă-Canal Chișinău de către CMC, dar și obținerea avizului Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE), care va permite ca aleșii municipali să aprobe tariful solicitat de Apă-Canal Chișinău, și nu Agenția.

UPDATE 16:33. Ședința CMC se va prelungi vineri, 25 noiembrie.

UPDATE 16:28. Aleșii municipali au dezbătut și aprobat primele 15 subiecte de pe ordinea de zi. La final, președintele ședinței, Corneliu Pîntea, a dat citire unei Declarații de condamnare a războiului din Ucraina.

UPDATE 13:13. Consilierii municipali au luat o pauză până la orele 14:00.

UPDATE 12:36. După aproape trei ore de declarații politice între consilierii municipali cu privire la situația Apă-Canal Chișinău, s-a decis parcurgerea celorlalte subiecte de pe ordinea de zi.

UPDATE 11:50. Consilierul primarului general, Vladimir Mitru, susține că problema în sine este metodologia ANRE care stă la baza modificării și aprobării tarifului.

„Metodologia este foarte restrictivă și într-adevăr dacă ne uităm cum este aprobată ne-a legat mâinile la toți și ne pune aici să ne batem”, a declarat Mitru.

Reprezentantul PAS, Roman Cojuhari, a spus că este gata să susțină inițiativa Apă-Canal Chișinău de a propune modificările necesare pentru Legea 303.

„Eu personal sunt gata, dacă Apă-Canal face un proiect de lege de modificare a Legii 303, suntem gata să facem un demers în Parlament ca să fie promovat acest proiect de lege. De două luni sunt doar discuții și întrebări sterile, nu am văzut nimic concret întreprins”, a declarat Roman Cojuhari.

Consilierul Partidului ȘOR, Serghei Burgudji, a declarat că este gata să susțină acest demers către Parlament dacă are garanția că proiectul de modificare a Legii 303 propus de Apă-Canal Chișinău va trece de votul deputaților.

„Ne dați garanții că acest proiect de lege va trece? Dacă ne dau garanții aceste modificări la lege, noi suntem gata să semnăm această adresare, dar trebuie să avem garanții din partea colegului”, a precizat Burgudji.

Șefa Apă-Canal Chișinău, Irina Gutnic, a adus mai multe argumente că metodologia ANRE este una restrictivă, iar modificarea acesteia va permite ajustarea tarifului la apă și canalizare.

„Doar atunci când va fi modificată metodologia va fi posibilă modificarea tarifului. Nu este corect ca CMC să fie condiționat de ANRE”, a precizat Gutnic.

UPDATE 10:43. Șefa Apă-Canal Chișinău, Irina Gutnic, raportează subiectul cu privire la raporturile dintre S.A. „Apă-Canal Chişinău” si Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) privind aprobarea tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare.

„Până în prezent nu avem nicio solicitare sau nicio informare referitor la convocarea grupului de lucru pentru examinarea propunerilor și amendamentelor la Legea 303.

La data de 19 octombrie Apă Canal-Chișinău a anunțat Guvernul și CSE despre situația critică în care s-a pomenit operatorul. În aceeași zi, operatorul a anunțat Agenția pentru Dezvoltare Regională, MIDR și Banca Germană care va finanța construcția apeductului Călărași-Chișinău, Călărași- Strășeni. Pe data de 31 octombrie Apă-Canal a solicitat ANRE ca să reia examinarea tarifelor în baza cererii depusă în martie 2022, precum și avizarea tarifelor. La 1 noiembrie ANRE a răspuns Apă-Canal Chișinău, menționând că reluarea examinării cererii din 25 martie și calculele anterioare prezentate de întreprindere sunt depășite și urmează a fi actualizate și prezentate”. La 1 noiembrie Apă-Canal Chișinău a solicitat ANRE avizarea tarifelor Apă-Canal până a cunoaște prețurile noi la energie electrică, or calculele erau făcute în baza tarifelor anterioare. La 2 noiembrie, ANRE anunță majorarea tarifului la energie electrică și printr-o altă scrisoare: „Nu există premise pentru majorarea tarifelor chiar și dacă ar fi suspendată includerea excedentului tarifar în perioadele anterioare”. La fel, ANRE anunță Apă-Canal referitor la solicitarea de avizare a tarifului că nu include tariful de transport al apei și a cerut imperativ prezentarea calculelor. Pe 3 noiembrie, CMC aprobă deciziile cu privire la cesionarea împrumuturilor BERD și BEI. Ulterior, ANRE solicită în regim de urgență avizarea calculelor și tarifului prezentat. Prin scrisoarea din 7 noiembrie, ANRE solicită CMC prezentarea actelor cu privire la cesionarea de facto a împrumuturilor BERD și BEI. În scrisoarea din 10 noiembrie, pe lângă faptul că ANRE declară că a suspendat examinarea tarifelor până la finalizarea procesului de cesionare a împrumuturilor, ANRE menționează că va aviza tarifele la finalizarea procedurii. În aceeași zi, ANRE transmite o prescripție prin care solicită prezentarea calculelor de transport. ANRE, conform obligației legale, urmează astăzi să ajusteze tarifele or o solicitare este pe masa ANRE. Ajustarea tarifului nu are nicio legătură cu cesionarea împrumutului. Ajustarea urmează să survină atunci când este o solicitare din partea operatorului”, a declarat Irina Gutnic.

UPDATE 10:42. Ședința CMC a început cu un minut de reculegere pentru oamenii care au murit în războiul din Ucraina.

Alina
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media