Evoluțiile din Republica Moldova și măsurile de asistență în contextul economic, printre subiectele ce vor fi abordate de președintele României în cadrul vizitei sale din Letonia și Lituania

22 noiembrie 2022, 15:03 Politică 132
Klaus Iohannis, președintele României.  Sursa: Replica Media

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua o vizită oficială în Republica Letonia, la Riga, în data de 23 noiembrie, urmată de o vizită oficială în Republica Lituania, la Vilnius, în data de 24 noiembrie, și de participarea în data de 25 noiembrie, la Kaunas, la simpozionul internațional The Idea of Europe și la reuniunea șefilor de stat din Lituania, Letonia, Polonia și România. Printre subiectele ce vor fi abordate sunt evoluțiile din Republica Moldova și măsurile de asistență în contextul economic dificil pe care țara noastră îl traversează.

În cadrul vizitei la Riga, care are loc în anul centenarului stabilirii relațiilor diplomatice româno-letone, președintele României va avea consultări politice cu președintele Republicii Letonia, Egils Levits, precum și întrevederi cu prim-ministrul Letoniei, Krišjānis Kariņš, și cu președintele Parlamentului leton, Edvards Smiltēns.

Vizita oficială la Vilnius va cuprinde consultări politice ale președintelui României cu președintele Republicii Lituania, Gitanas Nausėda, și o întrevedere cu președintele Parlamentului Republicii Lituania, Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Pe agenda convorbirilor președintelui României cu omologii leton și lituanian, precum și cu ceilalți înalți oficiali, se vor afla consolidarea relațiilor bilaterale, inclusiv a cooperării economice și sectoriale, agenda europeană și internațională.

Securitatea energetică se va afla, de asemenea, pe agenda convorbirilor, cu accent pe soluțiile de diversificare a aprovizionării cu gaze a Europei, în scopul reducerii dependenței de gazul rusesc.

Vor mai fi abordate evoluțiile din Republica Moldova și măsurile de asistență în contextul economic dificil pe care țara noastră îl traversează, precum și cooperarea regională, inclusiv din perspectiva Formatului București 9 și al Inițiativei celor Trei Mări.

Liderul de la București va participa, în a doua zi a vizitei în Lituania, la simpozionul The Idea of Europe, organizat la Kaunas de Universitatea Vytautas Magnus, unde va susține o alocuțiune în cadrul panelului prezidențial.

În continuare, președintele României va lua parte, împreună cu omologii din Lituania, Letonia și Polonia, la un summit dedicat întăririi Flancului Estic al NATO, susținerii Ucrainei și Republicii Moldova și respectiv promovării memoriei europene, cu accent pe combaterea dezinformării și a tentativelor de rescriere a istoriei.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media