DOC/ Consilierii din CMC au semnat o rezoluție prin care recunosc Federația Rusă drept stat care finanțează terorismul. Din listă lipsesc consilieri PSRM, PP „ȘOR”, PCRM

24 noiembrie 2022, 19:31 Politică 368
Consilierul PUN, Corneliu Pîntea și secretarul CMC, Adrian Talmaci.  Sursa: Replica Media

Consilierii din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) au semnat o rezoluție prin care recunosc Federația Rusă drept stat care finanțează terorismul. Printre aceștia se numără consilierii Partidului Acțiuni și Solidaritate (PAS), Platformei DA, Partidului Liberal (PL), Partidului Unității Naționale (PUN) și unii consilieri neafiliați. În total, rezoluția a fost semnată de 22 de membri ai CMC.

Astfel, consilierii condamnă războiul de agresiune ilegal și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei și solicită Federației Ruse să:

  • înceteze imediat, complet și necondiționat atacurile asupra zonelor rezidențiale și a infrastructurii civile;
  • să înceteze toate acțiunile militare din Ucraina;
  • să-și retragă toate forțele militare, interpușii și echipamentele militare de pe întregul teritoriu al Ucrainei recunoscut la nivel internațional;
  • să pună capăt deportărilor forțate ale civililor ucrainei;
  • să elibereze toți deținuții ucraineni;
  • să înceteze definitiv încălcarea sau amenințarea suveranității, independenței și integrității teritoriale a Ucrainei.

Totodată, consilierii cheamă poporul rus să nu se lase atras în acest război și să protesteze împotriva crimelor de război comise asupra poporului ucrainean de Federația Rusă.

„Noi, consilierii din cadrul CMC reafirmăm sprijinul nostru pentru poporul ucrainean care apără cu arma în mână libertatea șe pacea pe continentul European”, este menționat în rezoluție.

Rezoluția însă nu a fost semnată consilierii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Partidului „Șor”, dar și cei ai Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM).

Pe 25 noiembrie, această rezoluție a fost semnată de consilierul Victor Mindru, membru al PSDE.


Rusia își descrie războiul provocat în Ucraina ca fiind o „operațiune militară specială”, în timp ce atât UE, SUA cât și autoritățile Republicii Moldova condamnă cu fermitate decizia lui Vladimir Putin de a invada țara vecină.

UE condamnă, de asemenea, implicarea Belarusului în agresiunea militară a Rusiei.

Liderii au cerut în repetate rânduri Rusiei să înceteze imediat acțiunile militare, să retragă necondiționat toate forțele și echipamentele militare din Ucraina și să respecte pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.

Totodată, ca răspuns la agresiunea militară, UE și SUA a extins masiv sancțiunile împotriva Rusiei, adăugând un număr semnificativ de persoane și de entități pe lista sancțiunilor și adoptând măsuri fără precedent.

Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media