„Aceste subiecte au fost deja votate și nu au obținut numărul necesar de voturi, de ce se includ a treia oară pe ordinea de zi?”, a întrebat Odințov.
„Nu duceți în eroare, deoarece subiectele au fost discutate la Biroul Permanent. Noi am convenit că subiectele care nu au reușit să fie discutate, să fie incluse direct în ordinea de zi. Să nu manipulăm cu declarații, e trist că PSRM nu vrea ca curțile să fie reparate după un anumit algoritm și nu după criterii politice”, i-a replicat Zinaida Popa.
„După logica dvs., astăzi trebuia să ne întâlnim pentru trei informații și atât. La ultimul Birou Permanent s-a discutat doar trei subiecte”, a adăugat ea.
Consilierul independent Veaceslav Nedelea a subliniat că inițial s-a discutat și s-a convenit că utilizarea toponimicului „Chișinău” pentru companii care nu produc marfă să fie acordat în formă simplificată, dar de fiecare dată se ajunge la „dezbateri ieftine.”
„Mie îmi pare rău că noi de fiecare dată ajungem, când folosim toponimicul Chișinău, la dezbateri ieftine. S-a convenit inițial, dacă vreți e o cutumă, ca cei care nu produc ceva palpabil, nu produc marfă pentru a vinde, trebuie să fie o procedură foarte simplă de acordat toponimicul „Chișinău”, „TeleFilm Chișinău” a fost, acum ce o să fie? pentru ce vă aninați de asta? Eu înțeleg că berea „Chișinău” trebuie să dea milionul, că are cifră de afaceri, dar la restul haideți să nu ne aninăm, toate sunt din perioada sovietică. Nu înțeleg de ce Partidul Socialiștilor, care salută perioada sovietică în multe cazuri e împotriva ca să păstrăm aceeași denumire de atunci. Nu vă place politica editorială? Câștigați alegerile și schimbați. Asta e realitatea vieții. Să lăsăm disputele politice, stânga, dreapta”, a declarat Veacelsav Nedelea.
La rândul său, socialistul Dinari Cojocaru a spus că nu este împotrivă să ofere oricui toponimicul „Chișinău”, dar în prezent „TeleFilm” și „Teleradio Moldova” ar fi folosite drept „bâte politice în mâna PAS”, iar din acest considerent departamentul „TeleFilm Chișinău” nu poate folosi toponimicul capitalei.
„Consider că toponimicul „Chișinău” trebuie să fie o mândrie pentru fiecare cetățean și nu sunt împotrivă să-l dăm cuiva care duce faima orașului nostru sau R. Moldova. Credeți-mă domnule Nedelea, că dvs. nu aveți acces nici la „TeleFilm Chișinău”, nici la „Teleradio Moldova”. Asta s-a transformat într-o bâtă politică care este în mâna Partidului PAS și ea nu trebuie să se folosească de toponimicul „Chișinău” că în Chișinău nu trăiesc toți alegătorii PAS și asta a fost dovedit”, a conchis Dinari Cojocaru.
Amintim că la 18 august, Departamentul „TeleFilm” al companiei „Teleradio Moldova” a fost anunțat că nu va putea folosi toponimicul „Chișinău” în denumirea sa, după ce în cardul ședinței Consiliului Municipal Chișinău (CMC) proiectul de decizie nu a acumulat numărul necesar de voturi din partea consilierilor, deoarece unii dintre aleșii locali s-au arătat sceptici la calitatea produselor realizate, subliniind că nu ar vrea ca „TeleFilm”, ca și „Teleradio Moldova”, să se transforme într-un pilon al regimului PAS ”.
Departamentul „TeleFilm-Chişinău” funcţionează ca o structură de producţie, fiind creat în baza Hotărârii Consiliului de Observatori nr. 55 din 03.07.2017. Departamentul „TeleFilm-Chişinău” asigură realizarea de filme documentare: reportaje, eseuri, filme de artă şi etnografie, ştiinţifice, experimentale, etc. pentru difuzarea pe posturile publice de TV, pentru fondul TV, pentru beneficiarii interni şi externi, pentru participare la festivaluri de profil naţionale şi internaţionale, etc.
„TeleFilm-Chişinău” are drept obiectiv şi promovarea talentelor cu vocaţie pentru filmul documentar prin acordarea posibilităţilor tehnice de realizare a filmelor. Creaţiile cinematografice sunt realizate de către o echipă de profesionişti, formaţi şi plăsmuiţi pe platourile de filmare ale televiziunii naţionale, ce îşi propune să dea un suflu nou creaţiilor „TeleFilm-Chişinău”.
Studioul „Telefilm Chişinau” a fost fondat în 1967. În cadrul studioului au fost realizate peste 300 de filme documentare. Unele au rezistat rigoriilor timpului, altele au rămas în arhivele cinematografiei naţionale drept nişte mostre de propagandă a unui regim totalitarist. După anul 1989 condiţiile economice nu au fost tocmai prielnice pentru dezvoltarea cinematografiei şi Compania „Teleradio Moldova” , nemaiavînd surse financiare, a renunţat la studioul „Telefilm Chişinău”.
După decenii de inactivitate studioul a fost redeschis în anul 2017 cu sprijinul CoE şi al UE prin intermediul proiectului „Promovarea libertăţii şi pluralismului mass-mediei în Republica Moldova”.
De-a lungul timpului „TeleFilm-Chişinău” a realizat peste 300 de filme, printre care și Cântă Maria Bieșu ( 1975),Cio-Cio San (operă) (1981) Cine arvonește, acela plătește (1989), Meșterul Manole (1990); Moara (1990), Văleu, văleu, nu turna! (1991).
Compania TeleRadio-Moldova (TRM) este principala instituție publică a audiovizualului din Republica Moldova. Canalele de televiziune sunt Moldova 1 și Moldova 2, iar cele de radio sunt Radio Moldova, Radio Moldova Muzical și Radio Moldova Tineret.
