„Toți cetățenii, indiferent dacă vorbesc limba română sau rusă, sunt în siguranță în R. Moldova”. Maia Sandu a comentat apelul Ambasadei ruse la Chișinău

17 martie 2022, 13:30 Politică 356
Maia Sandu.  Sursa: Replica Media

Republica Moldova respectă drepturile omului, face toate eforturile pentru ca fiecare cetățean, indiferent dacă vorbește limba română sau limba rusă, să se simtă în siguranță. Astfel a comentat președinta Maia Sandu, mesajul Ambasadei ruse la Chișinău care a îndemnat rușilor că pot depune plângeri dacă se simt discriminați în Republica Moldova.

„Toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent dacă vorbesc limba română sau limba rusă, sunt în siguranță în Republica Moldova.

Noi lucrăm pentru siguranța fiecărui cetățean și din primele zile ale acestui război am făcut apel la unitate, ca să nu permitem discursului de ură să ne dezbine și le mulțumesc tuturor oamenilor care au urmat acest apel și au contribuit ca să putem să menținem unitatea”, a declarat Maia Sandu într-o conferință de presă.

Amintim că miercuri, 16 martie, Ambasada Federației Ruse de la Chișinău a anunțat că a deschis o adresă specială de email, la care poate primi plângeri din partea cetățenilor ruși de pe teritoriul țării noastre care se simt discriminați. Reprezentanții misiunii diplomatice spun că au luat decizia în legătură cu „tot mai multe cazuri” de discriminare și chiar acțiuni violente” la adresa cetățenilor ruși.

Apelul misiunii diplomatice ruse vine în contextul în care Federația Rusă este condamnată de comunitatea internațională și vizată de o serie de sancțiuni ample pentru declanșarea războiului în țara vecină Ucraina.

Reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Daniel Vodă, a declarat, într-o reacție la mesajul biroului diplomatic rus, că în țara noastră sunt garantate drepturile tuturor locuitorilor, Republica Moldova fiind un model în regiune pentru conviețuirea în pace și siguranță între toți locuitorii ei, indiferent de proveniența etnică asumată de către aceștia.

Daniel Vodă a subliniat că nu au fost „sub nici o formă” înregistrate cazuri de discriminare, mai ales pe criterii de apartenența etnică, Republica Moldova ghidându-se după mecanisme solide, europene, de prevenire a discriminării.

Totuși, în cazul în care cineva se simte discriminat, Daniel Vodă a îndemnat orice cetățean să se adreseze la Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și egalității de șanse, inclusiv la linia fierbinte 0-8003-3388.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media