„Toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent dacă vorbesc limba română sau limba rusă, sunt în siguranță în Republica Moldova.
Noi lucrăm pentru siguranța fiecărui cetățean și din primele zile ale acestui război am făcut apel la unitate, ca să nu permitem discursului de ură să ne dezbine și le mulțumesc tuturor oamenilor care au urmat acest apel și au contribuit ca să putem să menținem unitatea”, a declarat Maia Sandu într-o conferință de presă.
Amintim că miercuri, 16 martie, Ambasada Federației Ruse de la Chișinău a anunțat că a deschis o adresă specială de email, la care poate primi plângeri din partea cetățenilor ruși de pe teritoriul țării noastre care se simt discriminați. Reprezentanții misiunii diplomatice spun că au luat decizia în legătură cu „tot mai multe cazuri” de discriminare și chiar acțiuni violente” la adresa cetățenilor ruși.
Apelul misiunii diplomatice ruse vine în contextul în care Federația Rusă este condamnată de comunitatea internațională și vizată de o serie de sancțiuni ample pentru declanșarea războiului în țara vecină Ucraina.
Reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Daniel Vodă, a declarat, într-o reacție la mesajul biroului diplomatic rus, că în țara noastră sunt garantate drepturile tuturor locuitorilor, Republica Moldova fiind un model în regiune pentru conviețuirea în pace și siguranță între toți locuitorii ei, indiferent de proveniența etnică asumată de către aceștia.
Daniel Vodă a subliniat că nu au fost „sub nici o formă” înregistrate cazuri de discriminare, mai ales pe criterii de apartenența etnică, Republica Moldova ghidându-se după mecanisme solide, europene, de prevenire a discriminării.
Totuși, în cazul în care cineva se simte discriminat, Daniel Vodă a îndemnat orice cetățean să se adreseze la Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și egalității de șanse, inclusiv la linia fierbinte 0-8003-3388.
