Dosarul CFM: Un fost angajat din administrația întreprinderii urmează să apară pe banca acuzaților; Ar fi adus prejudicii de aproape 100 de milioane de lei

31 martie 2022, 14:50 Justiție 201
Calea Ferată din Moldova.  Sursa: Replica Media

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a finalizat urmărirea penală pe un capăt de acuzare în dosarul delapidărilor de la Întreprinderea de Stat Calea Ferată din Moldova (CFM), care vizează o persoană din administrația acesteia. Potrivit procurorilor, aceasta ar fi prejudiciat întreprinderea cu aproape 100 milioane lei în perioada 2018 - 2019.

Procurorii acuză persoana de depășirea atribuțiilor de serviciu. Aceasta ar fi provocat prejudicii de aproape 800 milioane lei: pentru perioada anului 2018 nu au fost încasate peste 400 milioane lei, iar pentru anul 2019 – peste 370 milioane lei.

Acest fapt, la rândul său, nu a permis acoperirea pierderilor interne înregistrate de CFM din alte activități impuse, care au provocat patrimoniului întreprinderii daune în proporții considerabile, de aproape 100 milioane lei, rezultate din pierderile nete pentru perioada anului 2018 în sumă de peste 73 milioane lei, iar pentru anul 2019 – peste 26 milioane lei.

În cadrul urmăririi penale, procurorii PCCOCS, împreună cu angajații Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale au identificat și au sechestrat bunuri mobile și imobile atât ale persoanei acuzate, cât și ale membrilor familiei acesteia. Valoarea totală a sechestrelor aplicate depășește suma de 8 milioane lei.

În urmărirea penală în acest caz au fost implicate mai multe instituții de stat – Inspectoratul Național de Investigații, Serviciul de Informații și Securitate, Curtea de Conturi, Inspecția Financiară și Serviciul Fiscal din subordinea Ministerului Finanțelor.

Potrivit estimărilor preliminare ale procurorilor, prejudiciul adus Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova” în urma delapidărilor făcute de fosta conducere a întreprinderii și o serie de companii de expediție se cifrează 250 milioane lei, iar potrivit directorului general al CFM, Oleg Tofilat, suma ar fi de patru ori mai mare și ar putea depăși 1,2 miliarde lei.

Procurorii PCCOCS investighează perioada activității întreprinderii cuprinsă între anii 2015 - 2019, iar în cadrul dosarului penal unor figuranți le-a fost atribuit statutul de învinuit.

Procurorii menționează că în acest dosar sunt mai mulți învinuiți, unul dintre care este fostul director CFM, în curs de extrădare din Belgia. Investigațiile continuă, iar noi amănunte urmează să fie publicate odată cu avansarea pe dosar.

Anastasia
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media